Çözüm olmazsa ücretsiz yolcu taşıyamayacağız

Güncelleme Tarihi:

Çözüm olmazsa ücretsiz yolcu taşıyamayacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 15:00

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, hem hükümet hem de ABB’den ücretsiz taşıma konusunda çözüm adımı atılmaması halinde 15 Ekim’den itibaren ücretsiz yolcu taşıyamayacaklarını söyledi. Kara, “Çözüm olmazsa ücretsiz yolcu taşıyamayacağız. Biz 18 kalemde ücretsiz yolcu taşıyoruz. Devlet kendi Başkentray treninde 5 kalem dışındakileri ücretsiz taşımıyor, adaletsizlik var” dedi.

Haberin Devamı

Ankara ve Türkiye genelindeki özel toplu taşıma kooperatiflerini temsil eden Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği’nin (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, ücretsiz taşınan yolcular için yeterli gelir desteği verilmemesinin esnafa büyük mağduriyet yaşattığını belirtti. Kamu hizmeti verdiklerine dikkat çeken Kara, hem hükümetten hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) kalıcı çözüm sağlanmasını beklediklerini anlattı. Çözüm bulunamazsa Ankara ve tüm Türkiye’deki özel halk otobüslerinin 15 Ekim’den itibaren ücretsiz yolcuları taşımayacağını kaydeden Kurtuluş Kara şunları söyledi:

GELİRİMİZ AKARYAKITI BİLE KARŞILAMIYOR

“Pandemi, sürekli artan maliyetler, akaryakıta gelen zamlar ve ücretsiz yolcu yükü, yaptığımız toplu taşıma hizmetini sürdüremez hale getirdi. Türkiye genelinde 28 bin 100 özel halk otobüsümüz var. Biz kamu hizmeti veriyoruz. Özel sektörde olup da ücretsiz hizmet veren tek meslek grubuyuz. Özel halk otobüsleri zarar ediyor. Bugün otobüsler dolu gidip geliyor gibi gözükse de gelirimiz akaryakıtı bile karşılamıyor.

Haberin Devamı

BİR YOLCUNUN ORTALAMASI 7 TL BİLE DEĞİL

Ankara’da toplu taşımaya yüzde 57 zam yapıldı tam bilet ücreti 15 TL’ye çıkarıldı. 15 TL olarak görünse de biz 15 TL’ye değil ücretsiz, indirimli ve abonman biniş nedeniyle ortalama 7 TL’ye bile yolcu taşımıyoruz. Herkes toplu taşıma zammını eleştiriyor akaryakıta yüzde 300, yedek parçaya yüzde 400, araç satışına yüzde 500 zam gelmiş. Kimse bunları görmüyor. Taksiye, nakliye ücretlerine, servise zam gelince kimse sesini çıkarmıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO Genel Müdürlüğü zarar ettiği için sübvanse ediyor. Biz de kamu hizmeti veriyoruz bizi de sübvanse etmesini bekliyoruz.

Çözüm olmazsa ücretsiz yolcu taşıyamayacağız

Fatih TEKECİ-Kurtuluş KARA-Aydın BEKTAŞ

TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, TÖHOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Ticaret Odası(ATO) 52. Komite Üyesi Aydın Bektaş ile birlikte Hürriyet Ankara’yı ziyaret ederek, Haber Koordinatörü Fatih Tekeci ve Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz’a sektörün sıkıntılarını anlattı.

Haberin Devamı

BİR GÜNDE 1300 USULSÜZ KART TESPİT ETTİK

Tam bilet ücreti ödeyenlere biz de üzülüyoruz. Biz 18 kalemde ücretsiz yolcu taşıyoruz. Devlet kendi Başkentray treninde 5 kalem dışındakileri ücretsiz taşımıyor, adaletsizlik var. Gelen bize biniyor trene binemiyor. Abonman ve usulsüz kart kullanımı çoğaldı. Bir günde bin 300 tane usulsüz kart kullanan yolcu tespit ettik. ‘Validatörde fotoğraf çıksın’ dedik halen yapılmadı. Fotoğraf çıkarsa usulsüz binenler de engellenmiş olur. 700 yolcu taşıyan bir araç 300’ünü ücretsiz taşıyor. Hükümetin ödediği gelir desteği ücret araç başına aylık 4 bin 500 lira. 4 bin 500’e karşı aylık 80 bin lira ücretsiz yolcu taşıyoruz. Bugün kurye firmaları 62-65 yaş ya da 65 yaş üstü kart kullanan emekli işe alıp dağıtım yaptırıyor. Bir günde 80 kere ücretsiz biniş yapan yolcu var bu şekilde.

Haberin Devamı

15 EKİM’DEN İTİBAREN TAŞIYAMAYACAĞIZ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ve hükümet yetkililerinden çözüm bekliyoruz. Eğer çözüm olmazsa 15 Ekim’den itibaren ücretsiz yolcu taşıyamayacağız. Sağ olsun Başkanı’mız Mansur Yavaş ve ABB Meclisi’ndeki 4 parti grubunun desteğiyle Haziran 15’e kadar ücretsiz taşınanlar için gelir desteği veriliyordu o da bitti. TBMM’nin açılışını bekliyoruz. 65 yaş ve engellilerle ilgili biniş başına ücret ödenmesi lazım. Esnafa Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olmadan akaryakıt verilmesini istemiştik onunla ilgili de bir adım atılmadı. Özel halk otobüsü esnafı battı, bitti, gitti. Çözüm olmazsa 15 Ekim’de aldığımız kararı uygulamak zorunda kalacağız. Hem vatandaş hem de esnaf mağdur olacak.”

 

BAKMADAN GEÇME!