Çamlıtepe’nin ev sahibi kiracı çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Çamlıtepe’nin ev sahibi kiracı çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2024 10:07

Çankaya’nın Çamlıtepe Mahalle muhtarı Nesibe Durmaz, mahallelerinde artan kira fiyatlarına değinerek vatandaşların kiralık ev bulma noktasında sıkıntılar yaşadığını söyledi. Muhtar Durmaz, “Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan sorunlar bizlere kadar yansıyor, tebligat sayısında bir artış yaşanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın her hafta ilçe ilçe, mahalle mahalle gezerek sözü muhtar ve vatandaşlara verdiği ‘Mahallenin Nabzı’ serisinde bu hafta Çankaya’nın Çamlıtepe Mahallesi’ndeydik. Çamlıtepe Mahallesi muhtarı Nesibe Durmaz, mahallelerindeki en öncelikli sorunun yükselen kira fiyatları ile kiralık ev bulma noktasında yaşanan zorluk olduğunu belirterek, “Üstelik mahalle nüfusumuzun 3’te 1’ini öğrenciler oluşturuyor. Çoğu 1+1 kiralık evi iki-üç arkadaş paylaşmak durumunda kalıyor” dedi. Muhtar Durmaz, soruna ilişkin özetle şunları söyledi:

Çamlıtepe’nin ev sahibi kiracı çıkmazı

BİR EVİ İKİ-ÜÇ ARKADAŞ PAYLAŞIYOR

Çamlıtepe Mahallesi, Cumhuriyet ile birlikte kurulmuş mahallelerden birisi. Ankara Üniversitesi kurulduktan ve yerleşkesi mahallemiz sınırına yapıldıktan sonra özellikle akademisyenlerin ikamet ettiği bir mahalle olarak anılıyor. Mahallemizde hem yeni binalar hem de 60-70 senelik binalar mevcut, yarı yarıya bir denge var. Zamanla nüfus sayısı da artmış. Şu an için 7 bin 500 nüfusumuz, 4 bin 800 de seçmen sayımız var. Mahallemizin en öncelikli sorunlarından birisi, son zamanlarda kiralık ev bulma noktasında yaşanan zorluk. Vatandaşlar, bu bölgede kiralık daire bulsa bile, kira fiyatlarının yüksek meblağlarda olmasından şikâyetçi. Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan bu sorun bizlere kadar yansıyor, tebligat sayısında bir artış yaşanıyor. Eskiden kiralık ev bulmada sıkıntı yaşanmazdı şimdi bulmak bir hayli çaba ve zahmet gerektiriyor. Mahallemizde iki-üç yıl evvel kiralar 2 bin 500-3 bin TL bandında iken, şimdi en düşük kira ücreti 12 bin ila 15 bin TL arasında değişiyor ve 30 bin liraya kadar çıkıyor. Üstelik mahalle nüfusumuzun 3’te 1’ini öğrenciler oluşturuyor. Çoğu 1+1 kiralık evi iki-üç arkadaş paylaşmak durumunda kalıyor. “

Haberin Devamı

Çamlıtepe’nin ev sahibi kiracı çıkmazı

Haberin Devamı

ÇAMLITEPE’NİN ÇÖZÜM BEKLEYEN DİĞER SORUNLARI

Muhtar Nesibe Durmaz, mahallenin çözüm bekleyen diğer sorunlarını ise şöyle sıraladı:

*Mahallemiz eski bir yerleşim alanı olduğu için kanalizasyon ve altyapı sistemi de eski binalara göre yapılmış. Dolayısıyla, yağmur yağdığında bazı evlerimizi su basıyor. Öte yandan içme su borularımızın bir kısmı değiştirildi ama kalan kısmı hâlâ eski. Onların da bir an evvel yenilenmesi gerekiyor.

Çamlıtepe’nin ev sahibi kiracı çıkmazı

*Mahallemizde eski tip binaların otoparkı bulunmuyor, yeni yapılan binalarda var ama yine de var olan otopark sorunumuza çözüm olmuyor. Cadde ve sokaklarımızda iki şerit halinde park yapan araçlar bazen ambulans ve itfaiyenin geçişini zorlaştırıyor. Kızılay’a yakın olduğumuz için de oraya işe gidenler araçlarını mahallemize park ediyor. Otopark sorunumuza kalıcı bir çözüm arayışındayız. Öte yandan, son dönemde Bahadırlar Sokak’ta inanılmaz bir trafik sorunu yaşanıyor, Abidinpaşa’dan gelen araçlar burada yoğunluk oluşturuyor ve adeta trafik felç oluyor.

Haberin Devamı

*Mahallemizde yaşayan sokak hayvanlarını mahalle sakinleri olarak bilir ve tanırız lakin son zamanlarda çevre ilçelerden mahallemize köpek bırakanlar oluyor. Sanırım ‘Çankaya’nın barınağı var’ düşüncesiyle köpekleri buraya veya yakın civara bırakıyorlar. Dolayısıyla köpek popülasyonunda artış yaşanıyor. Bu anlamda merkezi ve yerel yönetim iş birliğinde tekrardan bir kısırlaştırma seferberliği yürütülebilir. Öte yandan, hayvanlara hiçbirimizin tüketemeyeceği besinleri veren bilinçsiz hayvanseverleri de uyarmak istiyorum. Sokak ve caddelerin kaldırımlarına bıraktığımız bozulmuş et ve gıdalar can dostlarımıza iyilikten çok zarar oluyor. Hem onların sağlığı için tehlike teşkil ediyor hem de yollara saçılan bozuk gıdalar çevre kirliliğine sebebiyet veriyor.

 

BAKMADAN GEÇME!