Bugün ne yiyelim

Güncelleme Tarihi:

Bugün ne yiyelim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2007 02:33

MÖNÜ

n Güveçte Türlü n Özbek Pilavı n Sakızlı Fırın Sütlaç

Güveçte Türlü (4-6 KİŞİLİK)

MALZEMELER:

300 gr Kuzu kuşbaşı

2 adet Soğan

3 diş Sarımsak

1 fincan Sıvıyağı

1 yemek kaşığı Tereyağı

1 yemek kaşığı Salça

3 su bardağı Su

2 adet Kabak

3 adet Patlıcan

2 adet Patates



HAZIRLANIŞI:

Tencereye sıvıyağı koyarak, ince kıyılmış soğanla kuşbaşı eti kavuruyoruz. Sonra salçasını atıp, suyunu ilave ederek, 15 dakika daha kaynatıyoruz. Başka bir yerde patlıcanları, kabakları, patatesleri, fasulyeyi ve kerevizi uzun uzun parmak şeklinde doğruyoruz. Doğradığımız malzemeleri güvecin taban kısmına ortası boş kalacak şekilde diziyoruz. Daha sonra ocaktaki salçalı eti, sarımsakla beraber güvecin ortasına dolduruyoruz. Son olarak doğradığımız biber ve domatesi güvecin üzerine dizip, onların üzerine de tereyağını atıyoruz. Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra ağzını folyo ile kapatarak, fırına atıyoruz. Yaklaşık 1 saat kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıp, dinlendiriyoruz. Maydanozla süsleyerek, servis ediyoruz.

Özbek Pilavı (4 KİŞİLİK)

MALZEMELER:

1 su bardağı Pirinç

200 gr küp küp doğranmış Kuzu eti

1 adet Soğan

1 adet Havuç (rendelenmiş)

3 su bardağı Su

4 adet Mantar

4 yemek kaşığı Sıvıyağı

1 yemek kaşığı Tereyağı



HAZIRLANIŞI:

Tencereye koyduğumuz 2 yemek kaşığı sıvıyağı ile eti kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra üzerine 3 su bardağı suyu ilave ederek, ağzını kapatıyoruz. Etler piştikten sonra başka bir tencerede, kalan 2 yemek kaşığı sıvıyağı ve tereyağında; ince kıyılmış soğanla yıkadığımız pirinci kavuruyoruz. Daha sonra içine rendelenmiş havucu ve doğradığımız mantarı katarak, kavurmaya devam ediyoruz. Etleri pişirdiğimiz sudan 2 bardak alarak pirincin içine döküyoruz. Ardından etleri de pirincin içine ilave ederek, suyunu çekene kadar, kısık ateşte pişiriyoruz.



Sakızlı Fırın Sütlaç (4 KİŞİLİK)

MALZEMELER:

4 su bardağı Süt

1 fincan Pirinç

1 su bardağı Şeker

1 yemek kaşığı Nişasta

1 su bardağı Su

1 adet Çamsakızı

HAZIRLANIŞI:

PİRİNCİ bir bardak suda haşlayarak, süzdürüyoruz. Süt, toz şeker ve çamsakızını başka tencereye koyarak, orta ateşte kaynatıyoruz. Bu karışım kaynayınca, haşlanmış pirince ilave edip, karıştırıyoruz. Nişastayı yarım fincan suda çırparak, eritiyoruz. Daha sonra nişastayı süzdürerek, kaynamakta olan sütün içine çırpma teli yardımıyla karıştırıyoruz. Ardından bir taşım kaynatarak, ocaktan alıyoruz. Su doldurulmuş derin bir tepsiye güveçleri koyup, içine karışımı boşaltıyoruz. Sütlaçların üzeri kızarıncaya kadar yüksek ısıda fırınlıyoruz. Soğuk olarak servis ediyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!