BU MÜCADELE ÇOCUKLAR İÇİN

Güncelleme Tarihi:

BU MÜCADELE ÇOCUKLAR İÇİN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2021 12:00

Samsun’da Serpil Uzun’un hasta çocuklar yararına kurduğu ‘Çocuk, Çiçek, Yaşam Bahçesi’, Çocuk Çiçek Yaşam Paylaşım Derneği’ne dönüştü. Bahçede yetiştirilen kaktüsler hasta çocuklar yararına satılırken, dernek, imkânsızlıklar içinde mücadele eden hayatlara dokunuyor.

Haberin Devamı

Samsun'da yaşayan ve ‘Çocuk, Çiçek, Yaşam Bahçesi’ adını verdiği alanda yetiştirdiği kaktüsleri satarak gelirini lösemi ve kan hastalığı bulunan çocuklar yararına kullanan Serpil Uzun, mart ayında gönüllü dostlarıyla birlikte Çocuk Çiçek Yaşam Paylaşım Derneği’ni kurdu. ‘Çocuk Çiçek Yaşam’ın hikâyesini anlatan Uzun, şunları söyledi: “2003 yılında Samsun’da, kuzenimin yaşadığı binada iki çeşit kaktüs gördüm. Kaynana dili 50-60 cm uzunluğundaydı, saksısı ve toprağı yoktu, beton zemin üzerinde öylece duruyordu. Kaynana yumruğunda ise 7 adet yumruk vardı. Kaktüsleri saksıya diktim, emekli olana kadar çoğalttım ve yüzlerce kişiye hediye ettim. Konutumuzun bahçesinin büyük bir kısmını da kapladılar. Bu kaktüsler her şeyin başlangıcı oldu. 2016 yılında emekli olduktan sonra 1.5-2 yıl kadar kanser hastası çocuklarla ilgilenen bir dernekle birlikte yol aldık. Daha sonra özel sebeplerle kendileriyle yollarımı ayırdım ve benimle benzer düşüncede olan arkadaşlarımla yeniden yola çıktım.

Haberin Devamı

ASLA VAZGEÇMİYORLAR

Aile işletmesi olan benzinlikte çiçeklerimi satmaya, Samsun’da düzenlenen etkinliklere stantlarımla katılarak ve sosyal medya aracılığıyla yaptığım işi duyurmaya başladım. Evimizin bahçesine sığamayınca, iki buçuk yıl kadar önce bin metrekarelik alanda Çocuk Çiçek Yaşam adını verdiğimiz seramızı-bahçemizi kurduk. Bu süreçte ilgilendiğimiz hasta çocuklarımız ve yetiştirdiğimiz çiçeklerimiz arasında birçok benzerlik olduğunu fark ettik. Kaktüs ve sukulentlerin; sulasanız da, susuz ya da topraksız bıraksanız da, sıcakta da soğukta da kalsalar yaşama azminden asla vazgeçmediklerini, bu şartlarda bile kök ve yavru verdiklerini gördük. Tıpkı en kötü durumlarda bile yaşama umudunu kaybetmeyen, isyan ve şikâyet etmeyen, hayata dört elle sarılan çocuklar gibi.
Her haziran ayında kaktüslerimiz toplu halde açıyor. Bize şölen sundukları o güne ‘Kaktüsler Açarken Festivali’ adını verdik. Ayrıca, 19 Mayıs ilçesindeki sera-bahçemizde, istisnasız her 19 Mayıs sabahı çok sayıda kaynana yumruğu kaktüsümüz pembe çiçekleri ve muhteşem kokularıyla bizi karşılıyor.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA ÖRÜYORUZ

Samsun, Sinop ve Tokat’ın ilçelerinin dağ köylerinde faaliyet gösteren köy okulları ve yatılı bölge ilköğretim okullarında eğitim gören çocuklar ile ailelerine de destekte bulunduklarını belirten Uzun, şunları söyledi: “Sosyal medyada ‘Çocuklara örüyoruz’ sayfamızı kurduk. 2016-2020 arasında, yılda 120-150 adet örgü kıyafeti, ailesinden uzakta ve yatılı ilköğretim bölge okullarında eğitim görmek durumunda kalan çocuklarımıza hediye ettik. Öte yandan, kullanılabilir durumdaki kıyafet ve eşyaları da depomuzda bekletiyor, ihtiyaç halinde paylaşıyoruz.”

BU MÜCADELE ÇOCUKLAR İÇİN

ARTIK PENCEREDEN BAKABİLİYOR

Haberin Devamı

Son olarak ‘Artık Pencereden Dünyayı Görebiliyor’ projesini hayata geçirdiklerini belirten Uzun, “Emekleyerek hareket edebilen, zihinsel ve bedensel engelli bir kardeşimize kendisinin çıkıp inebileceği bir karyola yaptırdık. Kimsenin yardımı olmadan istediği zaman dışarıyı görme şansına sahip oldu. Benzer desteklere devam edeceğiz” diye konuştu.

BU MÜCADELE ÇOCUKLAR İÇİN


Uzun, son beş yıldır, ilgilendiği hasta çocuk ve yetişkinlerin bir kısmının adını kaynana yumruğu cinsi kaktüslere etiketliyor.

BU MÜCADELE ÇOCUKLAR İÇİN

Uzun, “İki çeşitle başladığımız yolculuğumuz 450 çeşit kaktüs/sukulent ve 25 bin saksıyla devam ediyor. 2003 yılında yedi adetle başladığımız kaynana yumruğu kaktüs çeşidi yetiştirme yolculuğumuz ise sadece bu türde 7 bin adete (hediye edilen 2 bin 600 adet ve satılan bin 450 adet hariç) ulaştı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!