Bilimsel projelere destekte büyük artış

Güncelleme Tarihi:

Bilimsel projelere destekte büyük artış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 00:00

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Gebizlioğlu, 2000 yılından bu yana üniversitede bin 33 projenin desteklendiğini belirterek, bilimsel projelere 2000 yılında 500 bin YTL olan desteğin, yılda ortalama 27-28 milyon YTL’ye çıktığını bildirdi.

Prof. Dr. Gebizlioğlu, son yıllarda Türkiye bütçesinde olduğu gibi AÜ’de de bilimsel araştırmalara ayrılan desteklerde ciddi artışlar olduğunu dile getirdi.

2000 yılında bilimsel araştırmalara üniversite içi ve dışından sağlanan kaynakların bugünkü değerinin 500 bin YTL civarında olduğunu anlatan Gebizlioğlu, şunları kaydetti:

"Geldiğimiz noktada bu miktar yıllık ortalama 27-28 milyon YTL’ye çıktı. Bu aşağı yukarı 56-57 kat artış anlamına geliyor. Üniversitemiz birimi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP), DPT ve TÜBİTAK destekli projelere 2000 yılından bu yana yaklaşık 110 milyon YTL para harcandı. 2000 yılından bu yana bin 33 tane projeye destek vermişiz. Öz kaynaklarımızla, BAP birimimiz yoluyla verdiğimiz desteklerle birlikte DPT ve TÜBİTAK’tan sağlanan proje desteği sadece 2006 yılında 48,8 milyon YTL’ye ulaştı ve bu kaynaklardan yine sadece 2006 yılı içinde 155 bilimsel araştırma projesi yararlandı."

BAP, DPT ve TÜBİTAK projelerinin bütçelerinde yapılan harcamaların 2005’te 25,5 milyon YTL, 2006’da 21 milyon YTL, bu yıl ise Ağustos ayı itibariyle 20 milyon YTL’ye ulaştığını vurgulayan Gebizlioğlu, "Devlet son dönemde bilimsel araştırmalar ve AR-GE için ciddi anlamda kaynaklar ayırmaya başladı. Bilimsel araştırmalar ve AR-GE için ulusal bütçeden yaklaşık 500 milyon YTL’nin tahsis edildiğini bilmekteyiz" diye konuştu.

Ayrılan kaynakların harcanması konusunda yıllık mali takvime uyulması zorunluluğunun bir takım sakıncaları da beraberinde getirdiğini ifade eden Gebizlioğlu, şöyle devam etti:

"Projeler bir yıl içinde bitmez. O nedenle araştırma projeleri bütçelerinin proje sürelerine (yaklaşık 3 yıl) süreklilik anlamında yayılması lazım. Bir öğretim üyesi 2 milyon YTL’lik çalışma yaptığında bir yıl içinde bu paranın hepsini kullanamayabilir. Bir sonraki yılda yapacağı başka çalışmaları vardır. Araştırma bir süreçtir. Üniversitemizde projelere her yıl ortalama 28 milyon bütçe tahsis edildiği gözükse, projelerin ihtiyaçları için harcamaların toplamı kimi yıllarda örneğin 28 milyon YTL, kimi yıllarda ise 18 milyon YTL olabiliyor."

Döner sermaye yoluyla elde edilen öz gelirlerin, ilgili bakanlıklarca yeni alınan bazı kararlar sonucu, maliyetlerin altında saptanan ücretlerle hizmet sunumu yarattığını savunan Gebizlioğlu, bunun da bu kaynaktan edinilen gelirlerde azalmaya neden olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!