Bilgi çağının altın yakalıları

Güncelleme Tarihi:

Bilgi çağının altın yakalıları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 00:00

MAVİ yaka, beyaz yaka, pembe yaka derken, şimdi de altın yakalıların yani ’bilgi işçileri’nin zamanı...

Sürekli gelişen teknoloji ve çalışma şekilleri çalışanlar arasında bir takım sınıflandırmalar yapılmasına sebep oldu. Endüstri toplumunda mavi yakalılar yani ’makine işçisi’ varken, 1970 ve 1980’lerde beyaz yakalılar, yani ’masa başı işçileri’ tanımı ortaya çıkmıştı. Günümüzde ise bilişim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak bilgi çağının yeni işçileri olan ’altın yakalı’ tanımı literatüre geçti.

Peki kimdir bu altın yakalılar?

İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı üst düzey beyaz yakalılardır. Bu sınıfa dahil olanların en önemli özellikleri, mevcut olan yüksek teknoloji ürünü iletişim olanaklarını, bilgisayarları ve yüksek teknolojiyle çalışan her türlü araçları kullanabilmeleridir. Teknolojinin üst düzeyde kullanıldığı alanlarda ve sorunların olduğu firmalarda büyük ücretlerle transfer ve istihdam edilirler, genelde özerk çalışırlar.

Altın yakalılarda yöneticilik vasıflarından ziyade, bilgiyi üretme ve kullanmadaki yetkinlikleri, problem çözmedeki kabiliyetleri, yaratıcılıkları ve zekaları önemlidir.

Sıradan bir ’beyaz yakalı’ iseniz, mesleki ve kişisel eğitimlerle kendinizi geliştirmeli ve farklı olmalısınız. Teknolojiyi ve bilgiyi kullanmayı öğrenmeli, sizi diğerlerinden öne çıkaracak projeler yaratmalısınız.

Şirketler çağın getirdiği teknolojik yapılar içinde ayakta kalabilmek için mavi ve beyaz yakalı personelini altın yakalı personele dönüştürmek zorunda kalacaklar gibi görünüyor.

5 yıl içinde 500 bin güvenlik personeli

DAK Güvenlik A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Sektör Meclis Başkanı Hasan Gazi Özer ile güvenlik sektörünü konuştuk. Öner’in, personel ve istihdam ile ilgili sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Eleman ihtiyacınızı ne sekilde karşılıyorsunuz

10 haziran 2004 tarihli 5188 sayılı özel güvenlik kanunu gereğince eğitim merkezlerinde 5188 sayılı kanun kapsamında özel güvenlik firmaları İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bir faaliyet izni ile bu işi yapabiliyorlar. Özel güvenlik elemanı olmak isteyen kişilerin ise yine bu kanun kapsamında kurulan eğitim kurumlarından eğitim almaları gerekiyor. Ardından İçişleri Bakanlığı’nı düzenlediği sınavı kazanmaları ve güvenlik soruşturmalarını geçmeleri gerekiyor. Bu prosedürü tamamlayanlara da il emniyet müdürlükleri, valilikler tarafından özel güvenlik görevlisi kimlik kartı veriliyor. Biz bu kimlik kartına sahip kişileri işe alıp çalıştırabiliyoruz.

Güvenlik görevlisine ihtiyaç duyduğunuzda eleman alımını ne şekilde gerçekleştiriyorsunuz?

Aslında biz firma olarak ilan açmak ya da eleman aramak durumunda kalmıyoruz pek. Çünkü firma politikamız gereği çalışan memnuniyetini ve çıkarlarını gözeten ve bunu en üst düzeyde yapmaya çalışan bir firma olduğumuz için, güvenlik görevlisi olmaya hak kazanmış arkadaşlar kendileri gelip bize başvuruyorlar. Biz de içlerinden seçim yapıp işe alıyoruz.

Peki en çok hangi sektörler tercih ediyor güvenliği, mesela kobilerden böyle talepler geliyor mu?

Büyük şirketler tercih ediyor daha çok tabi ki, ama kobilerde şöyle bir durum var. Mesela organize sanayi bölgesinde ya da Ostim’de güvenlik devriyeleri vardır. Ayrıca organize sanayide her fabrikanın kendi güvenliği de vardır. Şu anda nerdeyse bu sektörün müşterisi olmayan kesim yok. Hava limanlarında alışveriş merkezlerine firmalara kurumlara sitelere kadar aklınıza gelecek her yerde hizmet vermekteyiz. Bu sadece güvenlik görevlisi ya da kamera sistemi anlamında değil. Mesela karşı binada alarm sistemi kurduk ve biz buradan kendi merkezimizden alarm sistemini kendimiz izliyoruz. Orada bir alarm durumu oluştuğu zaman, bizim merkezimize geliyor ve polisi doktoru itfaiyeyi biz arıyoruz buradan.

Sektörün rakamlarla durumu nedir?

Şu ana kadar 12 sınav yapılmış Türkiye genelinde ve 402 bin kişi bu sınava girmiş. Yani bu şu anlama gelir 402 bin kişi eğitim almış 275 bini başarılı olmuş bu 275 bin kişi başarılı olmuş. Ama 253 bin kişi sertifika almaya hak kazanmış. Yani yaklaşık 22 bin kişi güvenlik soruşturmasından geçememiş olabilir. Henüz kimlik almak için müracat etmemiş olabilirler. Sektörde şu anda müktesep hakkı olanlar ve sertifikaya hak kazanmış olanlar dahil 310 bin güvenlik görevlisi ile hizmet veriyor. Sektörde 832 güvenlik şirketi, 430 güvenlik eğitim kurumu var. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde 500 bin kişilik çalışan sayısı olan bir sektör durumuna ulaşacağını düşünüyoruz.

İŞİNÖZÜ

Hiç kimse, başarı merdivenine elleri cebinde tırmanmamıştır.

J.KETH MOORHEAD

BİZE ULAŞIN

ANKARA TİCARET ODASI ÖZEL İSTİHDAM BÜROSU

ADRES: SÖĞÜTÖZÜ MAHALLESİ 2. CADDE NO:5 06530 SÖĞÜTÖZÜ / ANKARA (ATO MECLİS BAŞKANLIĞI BİNASI 1. KAT M-27 NO’LU ODA)

TELEFON: 0312 285 7950 / DAHİLİ 181-187-188

FAKS: 0312 286 9386

e-posta: istihdam@atonet.org.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!