Başkent’te 27 çok kirli gün

Güncelleme Tarihi:

Başkent’te 27 çok kirli gün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2011 00:00

Son üç ayın hava ölçüm değerlerini Başkentlilerle paylaşan Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ekim ayında 7, Kasım ayında 15 ve içinde bulunduğumuz Aralık ayında ise 5 gün olmak üzere toplam 27 gün Başkent’in hava kalitesi sınır değerini aştığını iddia etti. Bu günler içinde toplam 5 gün ise uyarı eşiğinin aşıldığı saptandı.

KİMYA Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Başkent havasının son aylarda uyarı eşiğini geçtiğini duyurmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Ankara Şube Başkanı İbrahim Akyürek ile Hava Kalitesi Takip Merkezi Başkanı Erkin Etike’nin yer aldığı açıklamada, “Ekim, Kasım ve Aralık aylarında hava kirliliği ile ilgili sınır defalarca aşıldı. Ankaralılar’ın sağlığı tehdit altındadır” uyarısı yapıldı.

Başkent bilgilendirilmedi

Başkent’in hava kirliliğine dikkat çekmek amacıyla bu yıl üçüncü kez basın açıklaması yapmak durumunda kaldıklarını belirten Kimya Mühendisleri Odası Hava Kalitesi Takip Merkezi Başkanı Erkin Etike, “Ankara’daki hava kirliliği değerlerinin halk sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığına ilişkin saptamaları daha önce kamuoyu ile paylaşmıştık. Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’ni acil önlemler almaya davet etmiştik. Bugüne kadar alınmış herhangi bir önlem olmadığı gibi maalesef Başkent halkı kirlilik konusunda bilgilendirilmemiştir” ifadelerini kullandı.

Sınırı 27 gün aştık

Hava Kalitesi Takip Merkezi olarak, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Sıhhiye Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’ndan aldıkları verileri paylaşan Etike, “Ekim ayında 7, Kasım ayında 15 ve içinde bulunduğumuz Aralık ayında ise 5 gün olmak üzere toplam 27 gün Başkent’in hava kalitesi sınır değeri aşmıştır. Bu günler içinde toplam 5 gün ise uyarı eşiğinin aşıldığı saptanmıştır. Yönetmelik gereği, uyarı eşiği aşıldığında acil önlemler alınması gerekmektedir. Bu yüzden Ankaralılar’ın soluduğu havada sınırların üzerinde bulunan PM10 kirleticisinin kimyasal birleşimi derhal açıklanmalıdır” diye konuştu.

Bebeklerde ölüm riski

Partikül madde kirleticisinin (PM10) tüm kirleticiler arasında insan sağlığı açısından en tehlikeli ve zararlısı olduğunu dile getiren Etike, şöyle devam etti:

“Solunum yolu ile alınan PM10 kirleticisine solunum sistemi direnç gösteremez, bu kirletici akciğerin derinliklerine kadar nüfuz eder. Özellikle PM10 kirleticisi, bir yaşın altındaki bebeklerde solunuma ait ölüm risklerini artırır. Çocuklarda astım ve bronşite neden olur. Ölçümün yapıldığı Sıhhiye Bölgesi’nde büyük hastaneler de bulunmaktadır. Akciğer ve solunum hastalıkları nedeniyle özellikle bu hastanelerde tedavi gören hastalar tehdit altındadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!