Ankara keçisine TEKEBANK garantisi

Güncelleme Tarihi:

Ankara keçisine TEKEBANK garantisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2017 01:00

Nesli azalan ve Başkent’in marka değerleri arasında yer alan Ankara keçisi için Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, TEKEBANK sperm bankası projesini hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Ali Daşkın ve öğretim üyesi ekibi, Ankara keçisi için TEKEBANK sperm bankası projesini hayata geçirdi. Projeye Ankara Üniversitesi Araştırma Fonu ve TÜBİTAK 240 bin lira destek verdi. Proje kapsamında oluşturulan banka ile özelliklerine göre seçilmiş yeni keçiler üretilebilecek ve isterse çiftçiler keçilerinin kalitesini artırarak daha fazla tiftik elde edebilecek. Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ali Daşkın şunları söyledi:
“Türkiye'de geliştirilmiş, üretilmiş ve üstün verim özellikleri olan tekelerden bir sperma bankası oluşturduk. 15'ten fazla teke spermasıyla 5 bin doz depoladık. Ankara keçisi ve ondan elden edilen tiftik çok önemli. 2 bin yıldır bu bölgede yetiştiriliyor. Proje, birim hayvan başına aldığımız tiftik miktarını artırmayı hedefliyor. Modern üretim yöntemlerini, yani geliştirilmiş üretim tekniklerini yetiştiricimize ve çiftçimize sunmamız gerekiyor. Bir türü geliştirmenin en önemli yolu seleksiyon, yani onların içinden iyi bireyleri seçmek, onları üretmek, çoğaltmak ve bunu yetiştiriciye dağıtmak. 

Haberin Devamı

Ankara keçisine TEKEBANK garantisi

İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ

Sadece tiftik keçisi için değil bütün hayvancılıkta damızlık geliştirmek ve bunu dağıtmak zorundayız. Ankara'nın değişik bölgelerinden elde ettiğimiz tekelerden spermalar ürettik ve bir katalog oluşturduk. Hepsinin özelliklerine göre isimleri de var, mesela 'Lüleciğimiz' var, uzun lüle yapısına sahip. Bunun yavruları doğduğunda bize uzun lüleli tiftikler verecek. Bunları etiketledik ve ona göre bankamızda depoladık. Yetiştiricilerimizden talep geldiğinde bu spermalarla keçilerini tohumlayabiliriz. Hizmet vermeye hazırız ve yetiştirici birliklerle iş birliği yapmak istiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!