ABB’den ‘İstanbul modeli’ne yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

ABB’den ‘İstanbul modeli’ne yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2022 15:48

Ankara’da kontak kapatarak sefere çıkmama kararı alan özel halk otobüslerinin ‘İstanbul modeli’ olarak adlandırılan ‘araçların belediye tarafından kiralanması’ talebine ABB’den yeşil ışık yandı. Belediyeyle uzlaşmaya varan otobüsçüler, dün itibarıyla tekrar seferlerine başladı. Kiralama modelinin nasıl uygulanacağı tarafların masaya oturmasıyla netleşecek.

Haberin Devamı

Başkentte pazartesi günü kontak kapatarak seferlere çıkmayan Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği’ne (TÖHOB) bağlı özel halk otobüsleri dün yeniden sefere çıktı. Halk otobüsü esnafının ‘İstanbul modeli’ olarak adlandırılan, ‘araçların belediye tarafından kiralanması’ talebine Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) olumlu yanıt geldi. Süreçle ilgili Hürriyet Ankara’ya bilgi veren TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara şunları söyledi:

ABB’den ‘İstanbul modeli’ne yeşil ışık

YURT DIŞINDAN DÖNÜNCE ÇÖZÜLECEK

“Pazartesi kontak kapatma kararının ertesi günü de belediye ile görüşmelerimiz devam etti. ABB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker ile bir telefon görüşmemiz oldu. Beker yanında ABB Başkanı’mız Mansur Yavaş’ın da olduğunu belirterek ‘Ankara halkının daha fazla mağdur olmaması için 29 hattaki araçların seferlere devam etmesi gerektiğini’ söyledi. Ekonomik sıkıntılarımıza kesin çözüm olan bizim de talep ettiğimiz kiralama modeli üzerinde ilerleme kayıt edileceğini belirtti. Mansur Yavaş’ın üç günlük bir yurt dışı seyahati olduğunu yurt dışından döndükten sonra bu işin çözüleceğini söyledi.

Haberin Devamı

KALICI ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANIYORUZ

Biz de başkanlarımız Mansur Yavaş ve Adnan Beker’in sözlerine itimat ederek, esnaf ve kooperatif başkanlarıyla görüşmelerimizi yaptık ardından seferlere devam etme kararı aldık. İstanbul modeli olan kiralama yönteminin detaylarını da belediye ile ayrıca görüşeceğiz. Esnaflarımız için kalıcı çözüm olacağına inandığımız bu sistemin şimdiden hayırlı olacağını düşünüyoruz. Süreç boyunca gösterdikleri anlayıştan dolayı öncelikle Ankaralı hemşehrilerimiz olmak üzere ABB Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş, ABB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Sayın Adnan Beker ve EGO Bürokratlarına teşekkür ediyoruz.” TBMM’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla da görüştüklerini anlatan Kara, Kılıçdaroğlu’nun da 11 büyükşehir belediye başkanına kiralama modeline geçme talimatı vereceğini aktardığını söyledi.

Haberin Devamı

TÖHOB’a bağlı 600 civarında otobüs, seferlere çıkmama kararı alırken Ankara Özel Halk Otobüsçüler Esnaf Odası’na bağlı 199 otobüs ise seferlerine devam etmişti. 600 otobüs için kiralama modeline geçilmesi 199 otobüsün ise kiralama yerine aynı şartlarla çalışmaya devam etmesinin gündemde olduğu öğrenildi.

İSTANBUL MODELİ NEDİR?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Eylül 2020’de oy birliğiyle alınan kararla İstanbul’daki 4 bine yakın otobüs ‘kiralama’ yöntemi ile İETT bünyesine geçirildi. İETT çatısı altına giren turkuaz ve erguvan rengi özel halk otobüsleri sarıya boyandı. Şoförler İETT bünyesinde çalışmaya başladı. Tek tip modelin gelmesiyle yolcu kapma yarışı sona ererken indirimli, serbest binişlerde yaşanan tartışmalar bitti. Özel halk otobüslerinin çalışacağı hatları da belediye kendisi belirledi. Ankara’da kiralama modelinin nasıl uygulanacağı belediye ve esnaf temsilcilerinin masaya oturmasıyla netleşecek. Ankara’da da İstanbul’daki gibi araçlarda renk değişikliği olup olmayacağı, hatların belirlenmesine yönelik nasıl yol izleneceği de merak konusu.

BAKMADAN GEÇME!