9 bin 371 flamingo

Güncelleme Tarihi:

9 bin 371 flamingo
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 16:39

Tuz Gölü’ne borularla taşınan sular flamingo ölümlerini önledi. Bu yıl göldeki yavru sayısı da 10 bine yaklaştı. Prof. Dr. Ahmet Karataş, “En son uçma aşamasında veya uçmaya yakın olan yavruları hava fotoğraflarından tek tek saydığımızda 9 bin 371 olarak net bir rakam söyleyebilirim” dedi.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Tuz Gölü'ne taşınan sular, yavrulamak için her sene göle gelen flamingo ölümlerini önledi, bu yıl göldeki yavru sayısı da 10 bine yaklaştı. 2000 yılından beri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Tuz Gölü'nde düzenli koruma, izleme çalışmaları yapıldığını ifade eden proje koordinatörlerinden Prof. Dr. Ahmet Karataş şu bilgileri verdi:

9 bin 371 flamingo

ÖLÜMLER BÜYÜK ÖLÇÜDE ÖNLENDİ

“Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle toplu flamingo yavru ölümleri olmuştu. Bu dünyamızın genel bir problemi, küresel iklim değişikliği, kuraklaşma ülkemizde de özellikle Tuz Gölü havzasında oldukça hissedilir şekilde kendini gösteriyor. Bu yıl Bakan'ımız Murat Kurum'un talimatlarıyla proje çerçevesinde sayımları yaptık. Öncelikle yavru ölümleri olmasın diye 4 kilometrelik bir boru hattıyla Tuz Gölü'ne su getirdik. Şu an flamingoların ürediği yerdeki yavrular büyük ölçüde çıktı. Bu yıl ölümler büyük ölçüde önlenmiş oldu. Yani susuzluk nedeniyle hiç ölüm olmadı diyebiliriz.

Haberin Devamı

9 bin 371 flamingo

KALICI ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞILIYOR

Bu yıl alınan tedbirlerle beraber bakanımızın da talimatlarıyla çalışmalar çok daha titiz bir şekilde devam ediyor. Yavru sayımız 10 bine yaklaştı. En son uçma aşamasında veya uçmaya yakın olan yavruları hava fotoğraflarından tek tek saydığımızda 9 bin 371 olarak net bir rakam söyleyebilirim. Bu yıl alınan tedbirlerin en önemlisi kuyu sularıyla beraber 4 kilometrelik bir su borusu döşendi. Su, Tuz Gölü'nün ana göl aynası kısmına kadar ulaşıyor şu anda. Flamingolar da orada besleniyor. İlk uçan yavrularla erginleri arka tarafta görebilirsiniz. Önümüzdeki yıllar daha kalıcı bir çözüm üretilmesi için bakanlığımızca çalışılıyor.” 

BAKMADAN GEÇME!