551 yıllık vakfiye Ankara’da

Güncelleme Tarihi:

551 yıllık vakfiye Ankara’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 01:04

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden 10 yıl sonra 65,3 metre uzunluğunda ceylan derisi üzerine Arapça olarak yazılan Ayasofya Camii Vakfiyesi, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki arşivinde korunuyor.

Haberin Devamı

Duayla başlayan ve bedduayla neticelenen Ayasofya Camii Vakfiyesi, şekil ve içerik olarak vakfiyeler içinde önemli bir örnek teşkil ediyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı’nca Ankara’da koruma altında tutulan vakfiyenin aynı formata başka nüshası bulunmuyor. Vakfiyenin, İstanbul'daki Türk-İslam Eserleri Müzesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde kitap biçiminde farklı 2 versiyonunun mevcut olduğu biliniyor.

EN KIYMETLİ ESER

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, Defter Emini Server Efendi Sergi Salonu'ndaki en kıymetli eserin Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya Vakfiyesi olduğunu söyledi. Vakfiye’nin bulunduğu arşiv ve sergi salonuna yetkili kişilere tanımlanmış parmak iziyle girilebildiğini belirten Türkoğlu, buradaki eserlerin özel iklimlendirme sistemiyle muhafaza edildiğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!