Güncelleme Tarihi:
ADANA'da 1994 yılında tarım cezaevi yapılması için Adalet Bakanlığı'na devredilen ancak yıllardır vatandaşların işgal ederek tarım ve hayvancılıkta kullandığı hazine arazisi ile ilgili dosya, 20 yıl aradan sonra tozlu raflardan indirildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından son 2.5 yıl içinde yapılan 300'e yakın işlem ve yazışma sonucunda 2 bin 128 dönümlük tarım arazisinden hiçbir olay çıkmadan yıllarca kullanan vatandaşların tahliyesi yapıldı.
Türkiye'nin tarıma elverişli en verimli topraklarının bulunduğu Seyhan İlçesi Akkapı Mahallesi'nde bulunan 2 bin 128 dönüm tarım arazisinin 691 dönümü, 1994 yılında Adana Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından, tarım açık cezaevi yapılmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildi. Bu tarihten itibaren, tahsis edilen arazinin tarım açık cezaevi yapılması için yazışmalar yapıldı ancak sonuç alınamadı. Daha sonra arazide hak sahibi olmayan vatandaşlar çiftçilik ve hayvancılık yapmaya başladı. Hazine tarafından 2004 yılında, işgalcilerin söz konusu tarım arazisi üzerinden çıkarılması ile ilgili Adana 2'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açıldı. Mahkeme işgalci çiftçilerin araziden çıkarılmasına karar verdi ancak yine bir sonuç alınamadı.
YELDAN'IN TALİMATIYLA DOSYA YENİDEN İNCELEMEYE ALINDA
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 2014 yılında göreve başladıktan kısa bir süre sonra, adliye ek hizmet birimlerinin durumu ile ilgili bilgi aldığında, Adalet Bakanlığı'na tahsis edilen arazinin mutlak suretle değerlendirmesi gerektiğini bildirdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı takip ve işlemlerle 2005 yılında işgalcilerin çıkarılması yönünde verilen kararın 10 yıl sonra kesinleşmesi sağladı. Vatandaşlara Kurban Bayramı'nda mağdur olmamaları için 1 ay süre verilerek söz konusu taşınmazın tahliye edilmesi için tebliğ yapıldı. Herhangi bir olumsuzluk yaşanma ihtimaline karşı bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken tahliye sırasında Başsavcı Ali Yeldan da vatandaşlarla görüştü. Görüşmelerin ardından, 22 yıldır işgal edilen arazi, vatandaşlar tarafından gönüllü olarak tahliye edildi. Ayrıca arazide ekili ürünleri bulunan vatandaşlara ürünlerinin toplanması için de süre verildi.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SULU TARIM CEZA İNFAZ KURUMU OLACAK
2 Bin 128 dönümlük arazi tekrar Hazineye teslim edilirken, Adalet Bakanlığı'na Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu yapılması için tahsis edilen 691 dönümlük alana da, 50 hükümlünün katılımıyla sınırları belirlenip kazık çakma işlemi yapıldı. Çukurova'nın en verimli toprakları üzerinde bulunan tarım arazisine 3 ay içinde kurulması planlanan Türkiye'nin en büyük sulu tarım açık ceza infaz kurumunda, yılda 3 defa ürün verebilecek şekilde yöreye uygun organik tarım, büyük ve küçükbaş hayvancılığı, lisanslı sera üretimi, örtü altı tarım, fidan ve çiçek yetiştiriciliği yapılacak.
ÇİFTÇİ HÜKÜMLÜLER ORGANİK VE SERTİFİKALI ÜRETİM YAPACAK
Başsavcı Ali Yeldan, 22 yıl önce tahsis edilen arazinin uzun uğraşlar sonunda tarım açık ceza infaz kurumu yapılabilir hale geldiğini, yıllardır üretim yapan vatandaşların tahliyesi sırasında da herhangi bir sorunun yaşanmadığını söyledi. Araziye Adana Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun yapılması için çalışmaların başladığını kaydeden Yeldan, "Bölgenin ve Türkiye'nin en modern tarım açık ceza infaz kurumunu yapacağız. Toplumsal yaşama uyum ve rehabilite olmaları amacıyla verilecek profesyonel eğitimle 'çiftçi hükümlü' olacak olan 500 hükümlü, tarım açık ceza infaz kurumunda organik ve sertifikalı üretim yaparak hem ekonomiye katkı sağlayacaklar hem de cezalarını çekmiş olacaklar. Amacımız, yıllarca işgal edilmiş devlete ait araziyi, ülkenin önemli bir tarım işletmesi haline getirmektir" dedi.
ADANA, (DHA)
FOTOĞRAFLI