GeriSeyahat Yangshuo’nun Fışkıran Kayalar’ı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yangshuo’nun Fışkıran Kayalar’ı

Yangshuo’nun Fışkıran Kayalar’ı

Çin’in güneyindeki Yangshuo, zeminden aniden 300 metreye kadar yükselen tepeleri, gizemli mağaraları, her dönemeçte farklı manzaralar sunan Li Nehri ile tam bir doğa cenneti. Karst adı verilen oluşumlar sayesinde 2007’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Kaya tırmanışı, dağcılık, dağ bisikletine meraklı olanlar bu bölgedeki özel turlara katılmak için binlerce kilometrelik yoldan geliyor. Yangshuo’da çay seremonisinden, kaligrafi dersine, 500 kişilik dev şovlara kadar turistlere yönelik her türlü kültürel etkinlik düzenleniyor. Attila Atasoy, eylülde gitti, izlenimlerini Hürriyet Seyahat için yazdı. 

Daha önce Çin’i görmüştüm. Daha doğrusu gördüğümü sanmışım. Taa ki “Dünya Mirası” gezilerimizin kaptanı Atila Ege ile gidene kadar. Güney Çin’in Guanxi, Guizhou, Yunnan, Sichuan eyaletlerindeki UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş gerek doğa gerekse kültür miraslarını görmeden “Çin’i gördüm” diyemezsiniz. Tabii ki eğer görmediyseniz daha sonra kuzeye doğru yönelip Xian’daki Terra Cotta savaşçılarına, Pekin’deki miraslara ve Çin Seddi’ne sıra gelmeli...

GİZEMLİ MAĞARALAR

Yangshuo (Yangşu okunuyor), Çin’in güneyinde, Vietnam’a komşu Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde. Başkent Guilin’e karayoluyla bir saat uzaklıkta. Nehirden teknelerle de ulaşılabiliyor. Li Nehri’nin kıyısına kurulan kasaba gerçek bir doğa şaheseri. Büyüleyici karst oluşumları, yani doğadan fışkıran dev yeşil kayalar, Li Nehri ile birlikte görsel şölene dönüşüyor. “Fışkıran Kayalar” ismi boşuna verilmemiş. Peribacalarını andıran tepecikler, ovadan dik açıyla 300 metreye kadar yükseliyor. Subtropikal iklimin etkisiyle tüm tepeler bodur, maki benzeri bitki örtüsüyle kaplanmış. Aralarında çay ve meyve bahçeleri, tarçın ağaçları göze çarpıyor. Tepelerin bir kısmı, dünyanın en gizemli mağaralarını barındırıyor... Kelebek, Julongt ve Guilin’deki “Reed Flute Cave” en ünlüleri.

MACERA MERKEZİ

Doğa mirasının kucağına kurulmuş Yangshuo, 1990’larda macera turizminin önemli adreslerinden birine dönüşmüş. Çin’in dört bir yanından dağ bisikleti, yürüyüş, kaya tırmanışıyla ilgilenenler bahar aylarında bu bölgeye geliyor. Özellikle kaya tırmanışı konusunda çok popüler. Bölgede kimileri Şarap Şişesi Kayası, Başparmak Zirvesi, Haykıran Dağ Kaplumbağası gibi tuhaf isimler taşıyan, sabit hat döşenmiş 120 tırmanış rotası bulunuyor. Zirvelerden tarlaların, nehrin görüntüsü göz alıcı. Bu fotoğraflar dünya basınında yayımlandıkça Yangshuo’ya farklı ülkelerden sporseverler geliyor. Belki de bu sayede sokakları, Batı stili kahveler, barlar, muzlu pastalar ve Bob Marley müzikleriyle Çin’in gerçek görüntüsünden uzak eğlenceler sunuyor...
Bölgedeki tüm karst oluşumları UNESCO tarafından doğal miras kabul edilmiş. Karstik sistem Yunnan eyaletinde taş ormanlara dönüşüyor... Bu doğa harikası bölgeyi, Li Nehri’nden tekne turuyla gezmek başlı başına bir heyecan. Nehir boyunca ilerlerken, yüzyıllardır Çin resmine, edebiyatına ilham veren pirinç tarlalarını, tepeleri, saban çeken mandaları, balıkçıları görüyorsunuz. Balıkçılar nehirde olta ya da ağ yerine, kumarant kuşu ile avlanıyor. Bir çeşit balıkçıl karabatak olan kuşun boğazına kelepçe takıyorlar, yakaladığı balığı yutamıyor. Ayağından bağlı olduğu tekneye ya da sala dönünce, ağzındaki balık alınıyor...
Yangshuo yılın büyük bölümünde çok sıcak ve nemli. Biz eylülde 38 derece sıcak ve yüzde 90 nemde neredeyse baygınlık geçirdik. Neyse ki nehirdeki bambu tekne gezisi sırasında biraz nefes alabildik. Marttan mayısa, ekimden kasım sonuna kadarki dönem bölgeyi gezmek için en uygun zaman. Örneğin geçen hafta gündüz sıcaklıkları 25-28 dereceydi.

Lİ NEHRİ’NDE ŞOV

Gündüz Kelebek Mağarası’nı, Ay Tepesi’ni, Julongt Mağarası’nı, 1400 yıllık kutsal dev banyan ağacını görüp Li Nehri’nde bambu rafting sefası yaptıktan sonra akşam bizi muhteşem bir şov bekliyordu.

Li Nehri üzerinde kurulan

doğal sahnedeki şovun kadrosu yaklaşık 500 kişiydi. Oyuncuların çoğu, yöre balıkçıları ve gençlerinden oluşuyordu. 2008 Pekin Olimpiyatları’nın açılışındaki şovun yaratıcısı tarafından sahnelenen gösteri, parmak ısırtıyor. Her gece binlerce kişi izliyor.
Ve tabii ki alışveriş geceleri... Eskitilmiş resimler, objeler, porselenlerle dolu sokaklardaki tezgâhlar. Eğer porselen meraklısıysanız, ucuz ve kaliteli ürünler bulmak mümkün. Ancak, pazarlık hünerlerinizi burada sonuna kadar kullanmanız gerekiyor. Zira söylenen rakamın beşte birine kadar düşüyor fiyatlar... Güney Çin’de bankadan para bozdurmak büyük mesele. Pasaport eşliğinde Formlar dolduruluyor, paradaki en ufak kırışıklık reddediliyor, sırada uzun bekleyişler oluyor... Daha azına otellerde bozdurmak en iyisi... 1 dolar, 6.75 Yuan...
Sıcak, nem, gün boyu koşuşturma, alışverişten yorulanlar gece masaj salonlarının yolunu tutuyor. Bu sayede ertesi güne yenilenmiş, enerji depolamış şekilde başlıyor. Ve keşfe devam ediyor.

Otellerde 4 ve 14’üncü kat yok kutsal lotusun bile yemeği yapılıyor

Guangxi Zhuang, 20. yüzyılın başında komşusu Guandong bölgesiyle birlikte ulusal devrim hareketinin merkeziydi. 1958’de Çin Halk Cumhuriyeti’nce özerk bölge ilan edildi. ? 1,3 milyon nüfuslu başkent Guilin, dört gölü, bir üniversitesi, UNESCO Dünya Mirası’na alınmış beş kutsal dağı ve Reed Flute Mağarası ile Güney Çin’in en ünlü şehirlerinden. Gördüğüm en güzel mağaralardan biri olan Reed Flute, 1959’da bir çiftçi tarafından bulunmuş. 500 metre uzunluğundaki mağara 1 milyon yıllık bir oluşum. ? Başkent ismini Gui ağacından almış. Diğer adı Osmentis olan bu ağaç şehrin her tarafına yayılmış. Çayı mide ve cilt hastalıklarında kullanılıyor. ? Çin’in pazarlarında her şey yarım kilo üzerinden fiyatlandırılıyor. Meyve, sebze fiyatları çok ucuz. Çin mutfağı bizim damak tadımıza pek uymasa da çok zengin, Budizm’in kutsal çiçeği lotustan bile yemek yapılıyor. ? Guangxi Zhuang inci üretimi ve işçiliğiyle de ünlü. Denizdeki istiridyelerde tek ve büyük bir inci, tatlısu istiridyesinde ise üç, beş küçük inci oluyor. İncileri birbirine sürttüğünüzde, gıcır gıcır ses yapıyorsa, pürüzlü hissi veriyorsa gerçek olduğunu anlıyorsunuz. Hiçbir şey hissettirmiyorsa gerçek değil. ? 4 ve 14 Çin’de uğursuz rakam kabul ediliyor. Bu nedenle otellerde, iki kat A ve F harfi ile belirtiliyor. Uğurlu rakamlar ise, altı, sekiz ve 13.

False