HABER

Savunma Sanayii Başkanı Demir'in 'Siper' füzesi paylaşımı canlı yayında değerlendirildi

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, uzun menzilli hava savunma füzesi 'Siper'in menzilinin 100 km'yi aştığını duyurdu. İsmail Demir'in bu açıklaması CNN TÜRK ekranlarında değerlendirildi. Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş 'Siper' için "Bu füze artık Patriotu yakaladığımız manasında bir füze. 2022 yılının uzun süren çalışmaları sonucunda bu noktaya gelmemiz Türkiye açısından çok önemli. Artık Patriotlara ihtiyacımız olamayabilir. Bu teknoloji Patriota eşit bir teknoloji" ifadelerini kullandı.

Demir sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Savunma sanayiimizden Türkiye Yüzyılı’na girerken milletimize yeni yıl hediyesi! Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunmamız için kilit önemdeki #SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesiyle 100 km’yi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu" ifadelerini kullandı.

EMEKLİ HAVA KORGENEREAL DR. ERDOĞAN KARAKUŞ: BÜYÜK BİR BAŞARI

CNN TÜRK'te açıklama yapan Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş şu ifadeleri kullandı:

Bu füze artık Patriotu yakaladığımız manasında bir füze. 2022 yılının uzun süren çalışmaları sonucunda bu noktaya gelmemiz Türkiye açısından çok önemli. Bu sistemleri çok kısa bir süre sonra S-400 füzelerinin bulunduğu noktaya getirebiliriz. Artık Patriotlara ihtiyacımız olamayabilir. Bu teknoloji Patriota eşit bir teknoloji. Bu sistemin denemelerinden sonra seri üretime geçilecek olması bizim artık bu sistemlere ihtiyacımız olmadığı anlamına geliyor. Bunun tabii biz başlangıç yılı 98’den itibaren alçak irtifa olanını yaptık daha sonra orta irtifa olanı yaptık şimdi de yüksek irtifa olanını yaptık. Hakikaten fevkalade büyük bir başarı. 100 kilometrenin ilerisi demek bundan sonra bizi tehdit edenler düşünsün demek. Alçak irtifa için bizim ürettiğimiz Sungur var, orta irtifa için yaptığımız var, bu yüksek irtifa için ve füzeleri de rahatlıkla önleyecektir. Bu füzelerin seri üretimine de yakın zamanda geçecek, seri üretim için önemli bir para da ayrıldı fevkalade önemli bir şey bu. 100 kilometre bir mesafe kaldığında hedefe atılan bir füze imha edilecek. Eğer Ukrayna’nın elinde olsaydı, gayet açık bir şekilde şunu söylemek istiyorum; özellikle biliyorsunuz, Rusya altyapı tesislerine yönelmişti, altyapı tesislerine yönelmiş olan füzeleri önleseydi, Ukrayna’da elektrik, su kesintileri, ısınmada sorun olmayacaktı. Şimdi Türkiye düşünün tehdide karşı bunu başarmış durumda. Yıllardır bugünü bekliyorduk. Bu konuda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Savunma Sanayi Başkanlığı bu konuda çok iyi çalıştı. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN ve diğer kesimlerle birlikte hep beraber savunma sanayi üstüne koyarak artıyor. Türkiye’nin güvenliği bir kat daha artmıştır.

100 KİLOMETRE MENZİLİ AŞMAK NE DEMEK

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar:

Meyveden çok ağaca bakmak gerekiyor. ASELSAN, ROKETSAN, TUBİTAK gibi şirketler var bu projede. Bu çalışma bize daha devamının geleceğini söylüyor. Biz 6 yılda hava savunma sistemleri konusunda alçak, orta ve yüksek irtifada önemli gelişmeler kat ettik. Radar teknolojisinin ASELSAN tarafından bu kadar kısa sürede bu noktaya getirilmiş olması 2 sene içerisinde S-400 sistemleri gibi bir sisteme sahip olacağımızı gösteriyor. Bizim kısa bir sürede milli bir hava savunma sistemine sahip olmamız bizim için çok önemli. Hava savunma sisteminde tüm parçaların milli olacak olması Türkiye'nin dış politikada da güçlü olmasını sağlayacaktır. Tehdidi ne kadar uzakta tutabildiğimiz önemlidir. Tehdit size gelmeden engellenebilmeli. Uçakların attığı füzeler akıllı mühimmat ve füzelerdir. Sizin de hava savunma sistemlerininiz angaje olarak bunu vurması gerekir. Karşımızdaki füzeler artık süpersonik füzeler. Eğer kaçırılırsa bir diğer hava savunma sistemini devreye sokmak için gereken vakit olacak demek. 

SAVAŞ UÇAĞINI, FÜZEYİ YA DA SİHA’YI GÖREBİLECEK

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar:

"Patriot’la karşılaştırdığımız zaman, Patriot’un gelişmiş modelleriyle eş bir hava savunma sistemini şu an Türkiye’nin envanterine katabilecek bir teknolojiye erişmiş durumdayız. Bir diğer tarafıyla da alçak irtifa, orta irtifa ve yüksek irtifa yani şu an Türkiye kendi üretmiş olduğu silah sistemleriyle, hava savunma sistemleriyle gerek alçak irtifa, gerek orta irtifa gerekse yüksek irtifadan gelebilecek bütün füzeleri ve uçakları engellemekle ilgili bir caydırıcılığın altına imza atmış durumda. Menzil şu an siperde +100, bu bir diğer tarafıyla şu demek radar tespit sistemleri bunun çok daha ötesinde bir menzilden yaklaşmakta olan savaş uçağını, füzeyi ya da SİHA’yı görebilecek demek." ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler