EKONOMİ

Emlakçılar memnun! Günlük kiralık evlere yönelik düzenleme geliyor

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Taflan "Günlük kiralık evlerde kalanlar kimlerdir ne amaçla kiralanıyor. Bu pek sorgulanmıyor. Günlük kiraya verilen evlerin genel anlamda terör örgütleri tarafından hücre evleri ve fuhuş evleri olarak kullanılması rezaletten öte hiç bir şey değildir” dedi.

Konutlarını günübirlik kiraya verenleri yakından ilgilendiren yasal düzenleme ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon İnşaatçılar Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, söz konusu yeni düzenleme ile günübirlik kiralama yapılan konutların ticari işletme sayılarak belge alma şartı getirilmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Günübirlik kiralanan konutların sayısı giderek artarken, Bakanlık konuyla ilgili harekete geçti. Yapılacak yeni düzenlemeyle, günübirlik kiralanan konutların resmileştirilerek ticari hale getirilecek. 'Basit Konaklama Belgesi' alma ve şirket kurma zorunluğunun getirilmesi beklenen bu tip konutlar bir dizi şarta tabii tutulacak.

Bu konutlar ticari işletme olarak sayılacağı için kat mülkiyeti kanununa göre apartman sakinlerin tamamından muvafakatname alınması gerekecek. Apartman sakinlerinin tamamı yazılı onay vermezse konutlar 'günübirlik olarak kiralanamayacak. Bu evlere sertifika zorunluluğu getirilecek, Bakanlığa yapılacak başvuru ile belge alınacak. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri de ilgili kurumlar ile paylaşılacak. Elde edilen gelirin de vergisinin ödeneceği bir sistem olacak. Kanunun Meclis'ten geçip, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde para cezasıyla da karşı karşıya kalacak. Daire başına 1 milyon lira ceza uygulaması planlanırken, eksik belge ve kiralamaya devam edilmesi durumunda evler mühürlenecek.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler