HABER

Cumbre Vieja Yanardağı, bölgede etkisini sürdürüyor

İspanya'nın Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'nda aktif durumdaki Cumbre Vieja Yanardağı, bölgenin iki önemli geçim kaynağı turizm ile muz ve avokado üzerinde yoğunlaşan tarım sektörünü riske attı.

Nüfusu 80 bin civarında olan adada mevcut durumda 5 bin 300 tarım işçisi ve bu sektörden geçinen yaklaşık 10 bin kişi bulunuyor.
Ada ekonomisinin yarısı tarım sektöründen geçimini sağlarken istihdamın yüzde 30'unu tarım işçileri oluşturuyor.

"La Palma'nın altını" olarak adlandırılan muz ağaçlarının büyük bölümü şu anda sağlıklı olsa da yanardağdan çıkan küllerin bölgeye yayılmasıyla muzlarının kalitesinin, dolayısıyla fiyatlarının da düşeceği belirtiliyor.

Çok sıcak bir yaz geçirmeleri nedeniyle zaten ciddi mahsul kaybına uğrayan adadaki çiftçiler, her gün yanardağdan gelecek haberleri bekleyerek yaşadıkları belirsizliğin sona ermesini umuyor. Özellikle volkanın çevresinde, tahliye edilen alanlarda tarlaları olan çiftçiler, sulama ve bakım yapamamaktan şikayetçi olduklarını söylüyor. Kimi "emeklilik yatırımının" kimi "babadan kalan mirasın" yok olması endişesi taşıyan çiftçiler, uzmanların tahmin ettiği gibi yanardağın faaliyetlerine iki ay daha devam etmesi halinde geri dönüşü çok zor kayıpları olacağını belirtiyor.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler