EKONOMİ

Bakan Şimşek'ten CNN Türk'te önemli açıklamalar: Türkiye'nin iyi bir ekonomi programı var

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk'te Gece Görüşü programında Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İşte Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan satır başları:

Brezilya'ya G20 toplantıları için gittik. Maliye Bakanları ve Merkez Başkanları toplantısını Sao Paulo'da yaptık. Gündemler farklı. Yatırımcılarla bir araya gelmedik. Daha çok küresel ekonomik görünüm tartışıldı. Küresel eşitsizlikler konusu önemli gündem maddesiydi. Jeopolitik konularda görüş birliği olmadığı için sonuç bildirgesi çıkmadı. Batılılar Rusya'yı kınamak istedi, bazı ülkeler biz dahil oradaki durum kınanacaksa İsrail'in de kınanması gerektiğini gündeme getirdik. Dünyada ilk defa bu sene nüfusun yarısını kapsayan GSYH olarak daha fazlasını kapsayan 70 tane seçim var. Küresel büyümenin zayıf seyrettiği, eşitsizliklerin arttığı bir ortamda seçime gidiliyor. Risk aşırı sağ veya aşırı solun popülistlerin korumacı eğilimlerin güçlenme eğilimi yüksek. Geçen sene ikinci yarısında itibaren Türkiye'ye güçlü sermaye girişi oldu. Yılın ikinci yarısında net 11.4 milyar dolarlık giriş oldu. Geçen sene 8.8 milyar dolar uluslararası kuruluşlardan istihdam ve finansman için kaynak bulduk. Bankalarımız yılın ilk 5 ayında uluslararası kuruluşlara başvurduğunda 96 dolar bulabiliyorlarmış. Şu anda 138 dolar bulabiliyorlar.

"TÜRKİYE'NİN İYİ BİR EKONOMİ PROGRAMI VAR"

Türkiye'nin şu anda kaynağa ulaşımda sorunu yok. Enflasyon ücret ayarlamaları olsun fiyat ayarlamaları yıl başında yoğunlaşıyor bu sebeple enflasyon beklentilerin biraz üzerinde çıktı. Seçim sonrası 4 yıllık siyasi belirsizliğin azaldığı güçlü bir istikrarın olduğu bir ortama geçiş yapacağız. Tahminimiz uluslararası kuruluşlardan bu sene 12-13 milyar dolarlık yatırımlara ulaşırız. Avrupa Birliği'nde büyüme yüzde 0.4'ten 0.9'a çıkacak. İkincisi dünya ticareti yüzde 3.3 ile artış öngörüyor. Orta Doğu'da yüzde 2.9'a çıkacak. Risk iştahının bu bölgede artmasını Türkiye gibi ülkelere ilginin artmasını bekleriz. 2024'ten sonra ekonomi programı çok güçlü sonuç verecek. Geçen sene karşı rüzgarların arttığı bir dönemdi. Bizi ilgilendiren bölgelerde büyüme daha yüksek olacak. Türkiye'nin bir hikayesi var. Sizin iyi bir hikayeniz yoksa hiçbir rüzgarın size faydası olmuyor. Türkiye'nin iyi bir programı var. Olmasa dışarda bu kadar rağbet olmaz, risk primi bu kadar düşmezdi. Programın çalıştığına dair bir sürü emare var. Teknik olarak fiyat istikrarı demek enflasyonu düşük tek haneli rakamlara kalıcı olarak indirmektir. Türkiye 10 yıl önce neredeyse oradaydı. Türkiye birçok şok yaşadı. Gelinen noktada program ihtiyacı çok netti. Geçen sene ortaya koyduk. Amacı enflasyonu tek haneye indirmekti. Mali disiplin önemsendi ve hayata da geçirildi. Geçen sene Türkiye büyük bir deprem felaketi yaşadı. Bütçe açığı büyüdü. Temmuz ayında önemli tedbirler aldık. Deprem hariç bütçe açığını yüzde 1.6'ya indirdik. Bu önemliydi. Bu sene de açık nispeten yüksek seyredecek. 2025'ten itibaren hedefimiz deprem dahil bütçe açığını yüzde 3'ün altına çekmek. İkinci önemli hedefimiz bu

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler