HABER

13 yaşındayken Atatürk'ü gören Mükremin dede, o günleri unutamıyor

Kayseri'de,100 yaşındaki Mükremin Çağman, 13 yaşındayken gördüğü Atatürk'ü ve askerlik anılarını unutamıyor. Çağman, "Atatürk'ü 1936'larda gördüm. Onu gördüğümde 13 yaşındaydım. Bir gün yine ablamın yanına geldiğim de Atatürk Kayseri Tren İstasyonu'na gelmişti. Çok uzun boylu değil, normal bir insandı" dedi.

Kayseri'de yaşayan Mükremin Çağman, 1923 yılında Felahiye ilçesinde dünyaya geldi. Bir süre Sümer Bez Fabrikası'nda çalışan Çağman, askerlik görevini yapmak için Zonguldak'a gitti. 6 yıl boyunca sahil güvenlik olarak görev yapan Çağman, terhis olduktan sonra Kayseri'ye döndü. Devlet Demir Yolları'ndan emekli olan 3 çocuk babası Çağman, hayatının geri kalanını huzurevinde geçiriyor. Kayseri'de, 13 yaşındayken Atatürk'ü gören Çağman, o yılları unutamıyor. Yaşadığı süreci anlatan Mükremin Çağman, "Felahiye ilçesi Silahtar Mahallesi'nde doğdum. Atatürk'ü 1936 yıllarında gördüm. Onu gördüğümde 13 yaşındaydım. Kayseri'de evli ablam vardı. Onun yanına gider gelirdik. Bir gün yine ablamın yanına geldiğimde Atatürk, Kayseri Tren İstasyonu'na gelmişti. O zamanlar Kayseri çok kalabalık değildi. Belki 2-3 araba vardı. Onun dediklerini duyamadım. Çok uzun boylu değil, normal bir insandı" ifadelerini kullandı.

'RUS VE ALMAN GEMİLERİNİ YAKALADIM'

Askerlik yaptığı dönemden bahseden Çağman, "Askerliğimi Zonguldak'ta yaptım. Orada ayrıca eğitim gördüm. Rus ve Alman gemilerini yakaladım. Almanların 6 mürettebatlı hücum botu keşif aracını yakaladım. 6 sene uzman çavuş olarak görev yaptım. 6 seneden sonra terhis oldum. Çavuş okulunu bitirdiğimde bize maaş bağladılar. Subay ayakkabısı verdiler. Görev yerimizi belirlediler. Askerliğimi sahil koruma olarak yaptım. Buradan önce 5 yıl torunum ile Mersin'de kaldım. Ailem ölmüştü o zaman. O yüzden onunla birlikte kaldım. Benim burada bağ evim vardı. İnsanlara meyve ve sebze dağıtırdım" diye konuştu.

'4 ÇOCUĞUMDAN 1'İ ÖLDÜ, 3'Ü YAŞIYOR'

Askerden geldikten sonraki süreçten bahseden Çağman, şöyle konuştu:

"4 çocuğumdan 1'i öldü, 3'ü yaşıyor. Eşim 58-59 yaşlarında öldü. O zamanları çok tahmin edemiyorum. O öldükten sonra torunumla İskenderun'a gittim. 20'den fazla torunum var. Askerden geldikten sonra Devlet Demiryolları'nda makasçı olarak çalıştım. Ondan sonra tekrar askeriyede çalıştım. Askere gitmeden önce Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası'nda çalışıyordum. Askere gittiğimde dikimevinde açık yer bulup 10 sene orada çalıştım." 

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler