Modern futbol: 2, ilkel uzun top oyunu: 1

Trabzonspor’un stratejisi 80’lerde kalmış gibi göründü.

Haberin Devamı

Cumartesi günü Everton’ın başındaki ilk maçında Arsenal’ı devirerek Premier Lig’i hizaya getiren Sean Dyche’ı bilirsiniz. 40 yaşında Burnley’nin başına geçmiş, orada 10 yıl çalışmış, Turf Moor’u adanın en zor deplasmanlarından biri haline getirmiştir.

Mütevazı Burnley ile dönem dönem ligin tozunu atmış, hatta kulübe bir Avrupa macerası da yaşatmıştır. Şu sıralar darmadağın vaziyette olan Everton’ı toparlaması için göreve getirilen Sean Dyche’ın kolay tanımlanabilir bir stili vardır: Serttir. Pragmatiktir. Güvenilir ve kuvvetli futbolcularla oynar. Genelde iki uzun santrfor tercih eder.

SEAN DYCHE TAKLİDİ

Dyche’a karşı oynuyorsanız, bir maçta elli tane uzun top karşılamak zorunda kalabilirsiniz. Uzun santrforları Wood-Barnes’la bir dönem ligin tozunu atmıştır. Hatta yaptığından o kadar emindir ki saflarına 38’lik Crouch’u bile katmıştır bir ara.

Haberin Devamı

Dünkü Trabzonspor’un Uğurcan’ın gökyüzüne vurduğu topların ardından kaos üretme stratejisini izleyince, Dyche’ın Burnley’si geldi aklıma ister istemez. Avcı’nın o yüksek top ağırlıklı ilkel oyunu, bir Sean Dyche taklidi gibiydi. Ve elinde Sörloth’u, Cornelius’u, hatta Djaniny’si dahi olmadığına göre, başarılı olma ihtimali de çok düşüktü. Evet, Türkiye genelinde havaların kötü olduğunun farkındayım. Ancak Galatasaray’ın bu iklim ve zemin koşullarına rağmen oynamaya çalıştığı modern futbola bakınca, Trabzon’un stratejisi 80’lerde kalmış gibi göründü dün akşam. Dün Abdullah Avcı geçmiş, Okan Buruk gelecekti. Dün Okan Buruk modern, Avcı ilkel oyunu tercih ettiler. Sonunda da kazanan modern oyun oldu bence.

EN FORMDA TAKIM

Galatasaray’ın bu modern futbolu oynayabilmesinde kadro kalitesinin rolü de var elbette. Dünkü Trabzonspor ve Galatasaray takımlarından bir kombine 11 yapmaya kalksam içine kaç bordo-mavili futbolcu alırdım diye düşündüm müsabakayı izlerken.

Güncel form durumlarına göre bu kombine 11’de en az 7, hatta belki 8-9 Galatasaraylı’nın olma ihtimali yüksek. Şu anda ligin en formda teknik adamı, kalecisi, stoperleri, ön liberosu ve santrforu Galatasaray’da.

Yazarın Tüm Yazıları