ÇARŞI, KADİR İNANIR MI, AHMET MEKİN Mİ OLACAK?

Selvi Boylum Al Yazmalım filminde Ahmet Kadir İnanır aşkı, Ahmet Mekin sevdayı temsil ediyordu. Şenol Güneş de “Aşk biter, sevda sürer” demişti. Şimdi taraftarın seçim yapması gerek.

Haberin Devamı

Fikret Orman şokta! Çünkü Genk maçında taraftar kendisini protesto etti. Tribünler “Yönetim bu takım senin eserin” diye bağırdı. Bu tepkiyi sadece Genk maçına bağlayamazsınız.

1. Geçen sezon şampiyonluğun kaybedildiği G.Saray derbisinden bu yana oluşan birikim.
2. Yaz transfer dönemindeki planlama hataları.
3. Başarılı dönemde oluşan kibirli dil.

Güneş’in de kadro yönetimine dair hataları oldu. Net bir golcü alınacağını varsayarak, eldeki golcülerini kamuoyu önünde eleştirdi.

1. Negredo’ya önce “Bizimle değilsin” sonra “Kurtarıcımızsın” denildi. İspanyol, form tutmuşken satıldı.
2. Negredo’ya güvenirken Pektemek ve Love küstürüldü.

Negredo gidince Larin’e bel bağlandı. Ancak Kanadalı, oynadıkça geriledi; hemşerisi Atiba’nın aksine... Dön dolaş Love ve Pektemek...

Haberin Devamı

Bu vaziyetin alış-veriş ayağındaki kusur yönetimin, oyuncu yönetimindekiyse Güneş’indir. Bu takım şampiyon olsa da sezon sonunda ‘yaş haddi’nden zaten emekli olup, dağılacak.

Orman’ın tepkiler nedeniyle şoke olduğunu söyledim çünkü o taraftarın değiştiğine inanıyordu. Yeni stat, iki sene üst üste şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi’nden namağlup gruptan çıkmanın büyük bir kredisi olduğuna inanıyordu. Dahası, taraftarın, ‘Premier Lig profili’ne evirildiğini düşünüyordu. Sık sık da “Taraftarımız değişti” diyordu zaten. Ben hep gerçek testin, başarısızlıkta olacağını yazdım.

Genk maçında gördük işte. Değişen bir şey yok. Günümüz taraftarı ucunda kupa görmüyorsa ne ‘ayağının dışı, canımın içi Quaresma’ kalıyor, ne de ‘transfer sihirbazı başkan’... Asıl farklı olan 15 sene şampiyonluk yaşamadığı halde ‘kara sevda’ya tutulan o eski taraftardı...

Şampiyonluktan kopmuş bir büyük kulübü 50 bin taraftarla statta izlemek henüz hayal ötesi... Orman, özeleştiri yerine tribünlerin yönlendirildiği kolaycılığına kaçarsa, doğru sonuçlara ulaşmaz.

Beşiktaş taraftarının da gelinen noktada Güneş’in çağrısına kulak vermesi lazım. Güneş, “Aşk biter, sevda sürer” dedi özetle. Hemen aklıma efsane ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filmi geldi. Filmde aşkı Kadir İnanır, sevdayı (emeği) ise Ahmet Mekin temsil eder. Ve malum, Türkan Şoray ikisi arasında tercihini Mekin’den, yani sevdadan, emekten yana kullanır.

Haberin Devamı

ÇARŞI, KADİR İNANIR MI, AHMET MEKİN Mİ OLACAK

KİMİN TARAFTARI FARKLI?
ALİ Koç, geçen cumartesi günü divan toplantısında, Beşiktaş taraftarının Genk maçında yönetimi protesto etmesine atıfta bulunarak, “Bizim taraftarımız çok farklı” dedi. Çok şaşırdım! Çünkü; F.Bahçe taraftarı çok öncesinde Beşiktaş derbisiyle Başakşehir maçlarında takımı ve hocayı protesto edip “Ersun Yanal” diye bağırmıştı! Üstelik takım iyi oynamıştı. Nihayetinde Koç, Phillip Cocu’yu teri soğumadan gönderirken stadı terk etmeyen taraftarı da hesaba kattı. Hasılı üç büyüklerin taraftarının kodları üç aşağı beş yukarı aynı.

KOÇ’UN BÜYÜK İKİLEMİ
KOÇ, seçim sürecinde “Ersun Yanal’ı getirin” diyen bir üyeye “Siz daha benim hayalimin büyüklüğünü kavrayamadınız” mealindeki cevabı bugün kendisini büyük bir ikileme soktu. Taraftara mı kulak versin, kendi sözünün arkasında mı dursun? Koç’a güvenin temel kaynaklarından biri iş insanı akılcılığına sahip olduğunun düşünülmesi. (Ben Koç’un çok iyi bir taraftar olmasının onu akılcılık çizgisinden duygusallığa ittiğini düşünüyorum, o ayrı)

Haberin Devamı

O halde seçim zamanında açıklamasını unutup akılcı bakmalı.

Mustafa Denizli’nin bir sözünü hatırlayalım: “Büyük kulüpleri çalıştırmak sadece sahada taktik vermekle mümkün değildir. Saha dışını da yönetmek lazım.”

Somutlayalım: Bir Cocu’nun kamuoyuna yönlendirmesine bakın bir de Fatih Terim’in... G.Saray’daki yenilgilerden ötürü Terim’i sorumlu tutanlar bir elin parmağını geçiyor mu? Hayır! Cocu, “Ben kaybettiği topu geri almak için 80 metrede koşturan bir takım istemiyorum ama bazen elinizdeki kadroya göre hareket etmek zorundasınız” demişti, Beşiktaş derbisi sonrası. Yani “Bu kadroyu ben kurmadım” demeye getirdi, lakin ‘baş sorumlu’ olarak o ödedi faturayı ilk!

Haberin Devamı

Koç, bir an için stadı dolduran 50 bin taraftarın her birini bir danışman olarak düşünsün. Ve 50 bin danışman ağırlıkla “Yanal” diyor. Tribünün hissiyatı güçlüdür.

YANAL’A 2 YIL KEFİL OLMAM

Ben Ersun Yanal ile 1 yıl’a “Evet” derim ama 2 yıla kefil olmam. Zira, Yanal’ın geçmişi bu garantiyi verdirtmiyor. Hatta Yanal, neredeyse ‘tek devrelik’ bir teknik adam... Fenerbahçe’deki ‘nisan şampiyonluğu’nu da ilk devredeki muazzam performansla sağlamıştı... Manisa’da ilk devre zirvedeyken, ikinci devre takımı düşme potasında bıraktı. Trabzon’daki uzun soluklu teknik direktörlüklerinden de sonuç çıkmadı.

Yazarın Tüm Yazıları