GeriSeyahat Seyrantepe’de Çetin Altan fantazisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Seyrantepe’de Çetin Altan fantazisi

Seyrantepe’de Çetin Altan fantazisi



Ersin KALKAN

Sanki Çetin Altan'ın makalelerinden fırlamış. Gerçi mollalar piyano çalmıyor ama İstanbul'un o uzaktaki tepesinde neler neler oluyor: Tenis, santranç, basketbol oynanıyor. Canlı müzik çalınıp şarkılar söyleniyor. Koşu parkurunda sağlık yürüyüşleri yapılıp, bisiklet parkurunda form tutuluyor. Sevgililer havuz kenarında fısıldaşıyor.. ‘‘Aileye Mahsus’’ tecritlere rastlanmıyor burada.

İstanbul'un en eski gecekondu yerleşimlerinden biri olan Seyrantepe bugünlerde büyük bir değişime sahne oluyor. Tamam, burası köy değil ama şehir olduğu da iddia edilemez. Evler üstüste. Bir zamanlar oto sanayi sitesinde çalışan işçilerin yaptıkları gecekondulardan dönüşmüş bir köy-kent melezi. Aslında küçük bahçeler içindeki hali güzeldi. Biraz parayı bulan gecekondusunu yakıp yerine demir filizli, cepheleri beton sıvalı apartman taklitleri dikince berbat varoş semtlerinden biri daha ortaya çıktı.

Fakat ne olduysa oldu, bir arazi parçası boş kaldı. Tabii bu alanın eski jandarma sahası olması gecekondu istilasını engelleyen önemli etkenlerden biri olduğu söyleniyor. Jandarma buradan çekilince boş kalan arazi mahallenin ortak çöplüğüne, apartmanlaşan gecekonduların molozlarını yığdığı bir alana dönüştü. Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu araziye müdahele edene kadar da senelerce öylece kaldı.

Seyrantepe'nin tam tepe noktasında bulunan bu arazi toplam 22 bin metrekare. Büyükşehir Belediyesi'nin çok amaçlı park projesi onaydan geçince faaliyet başladı. İş YKE Turizm Yatırım Şirketi'ne ihale edildi. Önce binlerce ton çöp ve moloz temizlendi, tepenin asıl kodu bulundu.

Artık bisiklet parkurunda pedal çevirenler, kafede kızlı erkekli konser dinleyenler var. Bir avuç yeşil toprağa hasret bu varoş semtinin insanları şimdi göl kenarında yürüyüş yapıyor, eşofmanlarını giyip koşuyor, tenis, basketbol, voleybol ve futbol oynuyor. Yorulunca da göl manzaralı çay bahçesinde dinleniyor. Gençler fırsat buldukça kendilerini Seyrangah'a atıyor. Sevgilileriyle kentin gürültüsünden uzak, ağaçların altında, havuzun sesini dinleyerek biraz olsun soluklanabiliyorlar.

Kadınlı erkekli gidilen mekanlarında ‘‘aileye mahsus’’ yerler yok. Ama adabı bilmeyenler uyarılıyor, anlamazsa ‘‘parkla ilişiği’’ kesiliyor. Tek giriş çıkışı olan park işletmesi, kendi güvenliğini sağlıyor. Tüm ünitelerin bakımı ve temizliği işletmeci firma tarafından yapılıyor.

İşletmeci Yüksel Ersoy

Halkın soluk alabilmesi için bir buçuk yılda bitecek işi sekiz ayda sonuçlandırdık. Burayı çok sevdim. Havuz çevresini süsleyen granit kayalara kadar kendim seçtim. Kayaların etrafında dolaşan şelale püskürtme sistemini defalarca deneyerek yerleştirdim. Aylar süren hummalı çalışma sonuda ‘‘Seyrangah’’ ortaya çıktı.

False