GeriSeyahat Zeytinyağlıları en iyi 10 restoran
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Zeytinyağlıları en iyi 10 restoran

Zeytinyağlıları en iyi 10 restoran

ZeytinyaÄŸlı yemekler Türk mutfağının en önemli özelliklerinden biri. Gerçi Türkiye’nin zeytinyağı tüketimi, zeytin üreten diÄŸer ülkelere göre az ama Akdeniz ülkeleri arasında Türk zeytinyaÄŸlılarının kendine özgü bir yeri var. Özellikle Ege bölgesinde zeytinyağı tüm yemeklerde kullanılıyor.Bu yörenin mutfağında otların özel bir yeri olduÄŸundan, ikisi sık sık yöreye özgü yemeklerde bir araya geliyor. Bu hafta Türkiye’de en iyi zeytinyaÄŸlı yemek yapan lokantaları jüriye sorduk. ZeytinyaÄŸlıları en iyi 10 lokanta arasında, Türk mutfağı konusunda uzman lokantalar listeyi iÅŸgal etti.EN Ä°YÄ° 101. BoÄŸaziçi Borsa-Ä°STANBUL HARBÄ°YE2. Kanaat -Ä°STANBUL ÃœSKÃœDAR3. Feriye -Ä°STANBUL ORTAKÖY4. Kaplan DaÄŸ Restoran - Ä°ZMÄ°R TÄ°RE 5. Konyalı Topkapı -Ä°STANBUL SULTANAHMET6. Hünkar -Ä°STANBUL NÄ°ÅžANTAÅžI7. BoÄŸaziçi - ANKARA ULUS 8. Kazım Usta -Ä°ZMÄ°R KUÅžADASI9. Hacı Abdullah -Ä°STANBUL BEYOÄžLU 10.Terrace - ADANA BOÄžAZİÇİ BORSAEdremit Midas kullanıyorlarHarbiye Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Rumeli sergi salonları kompleksinde yer alan Borsa, Türk yemekleriyle tanınıyor. Borsa lokanta zincirinin bir halkası. Yazın terası da açıyorlar. Toplam 380 kiÅŸi kapasiteli. En sevilen zeytinyaÄŸlıları, iç bakla, havuç ve patatesli enginar, közlenmiÅŸ Gönen patlıcanından imambayıldı, zeytinyaÄŸlı pazı sarma, Adapazarı fasulyesinden taze baharatlarla pilaki. Lokantada Edremitli Sabit Ertür’ün Midas isimli zeytinyağı kullanılıyor. ZeytinyaÄŸlıların tabak fiyatı 10-12 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Lokanta her gün akÅŸam 24.00’e kadar açık. Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı, Harbiye-Ä°stanbul. Tel: 0212-232 42 01-02. KANAATTam 45 çeÅŸit zeytinyaÄŸlıKanat Lokantası Ä°stanbul’un en eski lokantalarından: 1933’te kurulmuÅŸ. Osmanlı ve ev yemekleri konusunda en iyilerden. ZeytinyaÄŸlıları ise tam 45 çeÅŸit. Fiyatları 4-7 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Sabah saat 06.30’da açılan Kanaat Lokantası gece saat 23.30’da kapanıyor. Mustafa Kargılı ve ortaklarına ait olan lokantada yemek saatlerinde yer bulmak bazen güçleÅŸiyor. Kanaat yetkilileri Kristal marka zeytinyağı kullanıyorlar. Bu mevsim en ilgi gören yemek zeytinyaÄŸlı enginar. Adres Selmani Pak Caddesi, No: 25 Ãœsküdar-Ä°stanbul. Tel: 0216-334 14 79FERÄ°YEViÅŸneli, portakallı tatlarÃœnlü ÅŸef Vedat BaÅŸaran’a ait Feriye, Ortaköy’de BoÄŸaz kenarında enfes bir manzaraya sahip. ZeytinyaÄŸlı kabak çiçeÄŸi dolması, viÅŸneli asma yaprağı sarması, kalamar içli zeytinyaÄŸlı pazı yaprağı sarması, asma yaprağında bütün enginar dolması, Ä°zmir börülcesi, sakızlı portakallı zeytinyaÄŸlı barbunya pilaki, zeytinyaÄŸlı Cunda enginarı, kereviz yapraklı midye dolması, kök rezene, mini kalamar dolması, kuÅŸkonmaz gibi yemeklerinin tadı nefis. Üç zeytinyağı kullanılıyor: Komili Sızma, Damlı Sızma ve Feriye’nin özel ürettiÄŸi zeytinyağı. 12.00-23.00 arası açık. ZeytinyaÄŸlılar 16-22 YTL. ÇıraÄŸan Cad. No: 40 Ortaköy-Ä°stanbul. Tel: 0212-227 22 16-17.KAPLAN DAÄž RESTORANTire’de ormanın içindeKaplan, Ä°zmir’e baÄŸlı Tire Ä°lçesi’nde, adını aldığı Kaplan köyünde bulunan, muhteÅŸem manzarası, Ege’ye özgü tatlarıyla, en lezzetli zeytinyaÄŸlı yemeklerin sunulduÄŸu restoranlar arasında. Tire’ye 4 kilometre uzaklıkta, ormanın içinde. Hürmüz ve Lütfü Çakır’a ait Kaplan DaÄŸ Restoran, 1993’te açıldı. 100 kiÅŸi kapasiteli. Yemeklerinde, ot haÅŸlamalarında ve mezelerinde, Tire’de üretilen sıfır asit sızma zeytinyağı kullanılıyor. Spesiyaller arasında kabak çiçeÄŸi dolması, patlıcan balığı böreÄŸi, marul yemeÄŸi, mevsiminde karışık ot kavurması, Tire köfte, keÅŸkek yer alıyor. Tire’nin Kaplan Köyü Ä°zmir. Tel: 0232-512 66 52. KONYALI TOPKAPISaraydaki lokantaKonyalı hem Ä°stanbul’un en eski ve tanınmış lokantalarından biri, hem de Topkapı Sarayı’ndaki ÅŸubesiyle bütün lokantalar arasında özel bir yere sahip. Sarayın içindeki lokantanın harika bir manzarası var. Ağırlıklı olarak turistlere hizmet veriyor ama Türkler tarafından da biliniyor. 1897’de kurulan Konyalı zincirinin bir halkası. Sahibi ailenin 4’üncü kuÅŸağından Mehmet Eren DoÄŸanbey. Restoran 600 kiÅŸi kapasiteli. Sabah saat 11.00’de servis baÅŸlıyor. Ancak saat 17.00’de saraya giriÅŸler kapandığı için restoran da kapanıyor. Mevsimine göre 10 çeÅŸit zeytinyaÄŸlı yemek yapılıyor. Komili’nin Kırlangıç serisinin özel sızması kullanılıyor. Topkapı Sarayı Sultanahmet-Ä°stanbul. Tel: 0212-513 96 11. HÃœNKARHer gün en az 20 çeÅŸitNiÅŸantaşı Hünkar Lokantası’nda, zeytinyaÄŸlı taze fasulye, imam bayıldı, bamya, biber dolması, yaprak sarması, patlıcan dolması, ekÅŸi elma dolması, ıspanak kökü, barbunya pilakisi, bol soÄŸanlı ve sarmısaklı iri atom fasulye ile yapılan Ermeni pilakisi, bakla, enginar, Osmanlı usulü kayısı ve safranlı kereviz gibi her gün en az 20 çeÅŸit zeytinyaÄŸlı yemek yapılıyor. Etiler’de de ÅŸubesi bulunan Hünkar’da Edremit’ten Evren Ertür’ün özel sızma zeytinyaÄŸları kullanılıyor. Lokantanın ÅŸefi ve sahibi Feridun Ãœgümü. 120 kiÅŸi kapasiteli lokantada sebze yemekleri 6-8 YTL. Mim Kemal Öke Sok. No 21. NiÅŸantaşı-Ä°stanbul. Tel: 0212-225 46 65 ve 296 38 11. BOÄžAZİÇİDemirel’in gittiÄŸi yerBoÄŸaziçi Lokantası 49 yıldır Ankara Ulus’ta hizmet veriyor. Recai BoyacıoÄŸlu tarafından açılmış. Lokantayı oÄŸlu Halil Ä°brahim BoyacıoÄŸlu iÅŸletiyor. Türk mutfağı sunan restoranda, günde 8 çeÅŸit zeytinyaÄŸlı yapılıyor. Fasulye, kereviz, enginar ve barbunya en çok tercih edilenler arasında. Mevsiminde zeytinyaÄŸlı yer elması da yapıyorlar. ZeytinyaÄŸlı ücretleri 3.5-5.5 YTL. Bir ay sonra GaziosmanpaÅŸa’da da ÅŸube açacak olan lokanta, yeni yerini tamamen zeytinyaÄŸlılar üzerine kuracak. Süleyman Demirel de lokantanın müşterileri arasında. Sabah saat 07.00 - 22.00 saatleri arasında açık. Denizciler Caddesi No:1/A, Ulus-Ankara. Tel: (0312)311 88 32 /311 49 64.KAZIM USTAÖdüllü restoranKuÅŸadası’ndaki Kazım Usta Restaurant 1992 yılında Uluslararası Gastronomi ödülü olan Grand Prix’i ve 2000 yılında ‘Leader in Service and Quality Award Europe’ ödülü ile gümüş madalyası olan bir restoran. KuÅŸadası balıkçı barınağının giriÅŸindeki iÅŸletmenin mönüsünü ağırlıklı olarak balık oluÅŸturuyor ama zeytinyaÄŸlılarını tadı da meÅŸhur. 350 kiÅŸilik restoranda 20 çeÅŸit zeytinyaÄŸlı yemek var, bunlara deniz mahsulü kullanılanlar da dahil. Restoranda Ege Pınar zeytinyaÄŸları kullanılıyor. ZeytinyaÄŸlıların porsiyonları 3-10 YTL. Ä°smail-Ali Cengiz Arıkan kardeÅŸler iÅŸletiyor. DaÄŸ Mahallesi Liman Caddesi No:11 KuÅŸadası Ä°zmir. Tel:0256-614 12 26HACI ABDULLAHBeyoÄŸlu’nun simgelerinden Hacı Abdullah Lokantası ilk olarak 1888’de Karaköy’de kurulmuÅŸ. Baba-oÄŸul deÄŸil de usta-çırak geleneÄŸine göre el deÄŸiÅŸtirmiÅŸ. Åžimdiki sahibi Abdullah Korun. 1910’lardan beri de BeyoÄŸlu’nda hizmet veriyor. Lokanta 200 kiÅŸi kapasiteli. Her gün mevsimine göre 25 çeÅŸite yakın zeytinyaÄŸlı yemekler yapılıyor. ZeytinyaÄŸlı yemeklerin fiyatları 7-18 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Sabah saat 11.00’de açılan Hacı Abdullah akÅŸam 23.30’da kapanıyor. Yemeklerde kullanılan zeytinyağı Leyla Laleli. Adres: SakıaÄŸacı Caddesi No:17 BeyoÄŸlu-Ä°stanbul. Tel: 0212 293 85 61TERRACETarsus zeytinyağı kullanılıyorAdana’da Serdar Akgöz’ün 6 yıldır iÅŸlettiÄŸi 300 kiÅŸilik Terrace Restoran’da zeytinyaÄŸlılar listesinde yer alan yaprak sarma, lahana sarma, biber, patlıcan ve kabak dolması, barbunya pilaki, taze fasulye, kuÅŸkonmaz, enginar ve kereviz yemeklerinde Tarsus yöresinde yetiÅŸen Topak Ulak cinsi zeytinden çıkartılan sızma zeytinyağı kullanılıyor. Terrace Restoran’da zeytinyaÄŸlı yemekler mesvime göre 10 çeÅŸit civarında. Zeytinyağı yemeklerin yanı sıra salatalarda da kullanılıyor. ZeytinyaÄŸlı yemeklerin porsiyonu 3-4 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Adres: Yeni Baraj Mahallesi 32 Sok. Damla Sitesi A-Blok 5 Adana. Tel: (0322) 226 03 43.Â
False