GeriSeyahat Noel'in en renkli ve neşeli adresi: Viyana
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Noel'in en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Noel'in en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Her Noel zamanı Avrupa’yı tatlı bir telaş alır. Sokaklar caddeler ışıklandırılır, yılbaşı ağaçları süslenir, birbirinden renkli Noel pazarları şehirlerin en işlek meydanlarına kurulur. Sokaklarda yürürken burnunuza da mis gibi zencefilli kurabiye kokuları gelir. İşte bu masalı yaşayabileceğiniz yerlerin başında gelen şehirlerden biri Viyana...

Her dönem güzel şehirlerden Viyana... Herkesin Viyana’yı sevmek için nedeni çok. Noel ise bana göre en güzel zamanı... Çünkü burada Noel hakkını vererek yaşanıyor desem yanlış olmaz. Her bir sokağı farklı ışıklandırılıyor, bir değil birçok meydanda irili ufaklı Noel pazarları kuruluyor. Soğuk havada üşümemek için her yer ‘Glühwein’ denen sıcak punch ile dolu.

Büyüleyici Noel pazarları...

Viyana’nın en büyük Noel pazarı Belediye Sarayı’nın meydanı olan ‘Rathausplatz’da kuruluyor. Giriş ücreti yok. Parkta kurulan küçük kulübelerde Noel'e özgü hediyelik eşyalar, dev pamuk şekerler, ekmek içinde servis edilen çorbalar, zencefilli kurabiyeler, kurutulmuş meyveler, kocaman pretzelsler, renkli şekerler, şekerli kuruyemişler, sıcak şaraplar, meyveli punchlar, sobada pişirilmiş patatesler ve sosisli sandviçler satılıyor. Hepsinin tadı enfes.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Belediye Sarayı’nın önünde kurulan kocaman yılbaşı ağacının önünde ise korolar Noel şarkıları söylüyor. Hafifçe yağan karla birlikte ortam oldukça büyülü. Eğer pazarı gezerken çok üşürseniz Viyana’nın en ünlü kafelerinden ‘Landtmant’a uğrayın. Sıcak bir Melange kahvesi ve kestaneli pasta içinizi ısıtacak. Gelelim bir başka güzel pazara daha...

Christmas Village yani Noel Köyü adıyla ‘Marie Theresien Platz’da kurulanı... Sanat Tarihi ve Tarih Müzeleri arasında Maria Teresa’nın heykelinin olduğu meydanda Viyana’nın en büyüklerinden. Yılbaşı sonrası da renk cümbüşü devam ediyor. Am Hof Pazarı ise şehrin nispeten daha küçük olan ama oteller bölgesine yakın olduğu için diğerlerinden daha çok ilgi görüyor. Beş dakika yürüme mesafesinde bulunan Central Cafe, Viyana’nın en eskilerinden ve Apple Strudel’i çok başarılı. Kafenin mimarisi de çok etkileyici. Eski bir banka binasında yer alan kafe 1876 yılında açılmış.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Işıl ışıl sokaklar!

Şehrin sokakları da inanılmaz güzel ışık ve lambalarla dekore ediliyor. Görmeden dönmemeniz gereken göz kamaştırıcı sokak ve caddeler ise Graben, Karntner Strasse, Rathauspark ve Roternturm Strasse. Her biri ayrı ışıklandırılan caddeler akşamları harika görünüyor. Ben faytona atlayarak bir güzel turladım. Mutlaka böyle gezmelisiniz.

Stephensdom Kilisesi önünden kalkan faytonlarla kısa veya uzun şehir turundan dilediğinizi seçip turlayabilirsiniz. Akşam üstüne doğru yaparsanız ışıl ışıl sokakları daha net görme fırsatınız olacak. Bu arada Viyana’yı kuşbakışı görmek isterseniz yine Stephensdom Kilisesi en doğru adres. 1147 yılında tamamlanmış ve yüksekliği 136 metre. Buradan şehir çok etkileyici görünüyor. Kilisenin farklı çatısı da çok ilgi çekici. 

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Müzikle iç içe

Viyana müziğin başkentlerinden... Mozart, Strauss, Bethoveen gibi müzisyenler çıkarmış bir şehir. Buraya kadar gitmişken kendinizi opera salonlarından birine atıp kulaklarınızın pasını silmelisiniz. Opera biletleri hemen hemen her köşede kostümlü görevliler tarafından satılıyor. Müziğin tarihi hakkında bir şeyler öğrenmek arzusundaysanız müzik evini (Haus Der Muzik) gezebilirsiniz.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Eşsiz Viyana lezzetleri

Viyana’da ne yemeli diye soracak olursanız, ilk akla gelecek olan şey Avusturyalıların milli yemeği Schnitzel olacaktır. Bunun için şehirdeki en popüler adres Figlmüller. 1905 yılından beri hizmet veriyor. İki şubeli mekânda rezervasyonsuz yer bulmak genellikle zor. Yalnız orijinal şinitzel domuz etinden yapılıyor ancak hemen karamsarlığa kapılmayın tavuk versiyonu var. Şehrin en ilginç restoranlarından biri Palmenhaus. Hofburg Sarayı bahçesinde yer alan bir cam sera içine açılmış.

Tropikal kelebekler ve bitkilerin içinde yemeğinizi yiyebileceğiniz çok farklı bir ortama sahip. Ben deniz ürünlerini sevdiğim için La Maree adlı balıkçıda karışık balık ızgara tabağı tattım, sanırım bugüne kadar yediğim en güzel balıktı.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

En güzel kafeler

İki kafeden bahsetmek istiyorum. İlki Leopold Hawelka tarafından 1939’da kurulan Hawelka Cafe. Gittiğinizde biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Salaş, eski görünüşlü ve özensiz bir yer gibi gelebilir. Ancak kafedeki yaşanmışlıklar ve kafenin ruhu sizi alıp eskilere götürecek. Oturup kitabınızı okudukça veya arkadaşlarınızla sohbet ettikçe neden Hawelka’nın yıllardır Viyana’nın sanatçı ve düşünürler tarafından tercih edildiğini anlayacaksınız. Başta melange olmak üzere kahve ve ilk açıldığı zamandan beri yapılan tatlıları Buchteln servis ediliyor.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

İkincisi ise Sacher Cafe. Burayı özel kılan tortesi... İçi marmelatlı olan bu çikolatalı pasta aynı zamanda Viyana’daki hemen hemen tüm kafelerde bulunuyor. Tatmak için biraz sıra beklemeniz lazım kuyruk oluyor dersem yanlış olmaz. 

Son olarak Avusturya’ya özgü Mozart çikolatasından mutlaka tatmalısınız. Siyah çikolata kaplı marzipan ve nugat topları Avusturya’nın simgelerinden bir tanesi. Bir çok firma arasında orijinal Mozart çikolatasının kendilerine ait olduğuna dair tartışma bulunuyor. Mirabell ve Frütz dışında hiç bir Mozart çikolatasının tam yuvarlak olmasına izin verilmiyormuş. Şehirde bu çikolatalardan satan bir çok yer karşınıza çıkacak.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Diğer Noel adresleri:

Salzburg

En az Viyana kadar güzel bir ortama sahip. Kentin karla kaplı çatıları, kubbeleri ve kalelerin dışında Salzburg Noel pazarı en az Viyana kadar başınızı döndürecek. Hellbrunn Courtyard’a kurulan pazarda karamelize bademler, el sanatları ürünleri, kavrulmuş kestane ve taze pişmiş elmalar harika.

Strazburg

Kanalları ve üçgen çatılı evleriyle rengârenk bir karnavala dönüşüyor. Her yer ışıl ışıl, her sokak, cadde, meydan ayrı güzel. Place Kleber’de her sene devasa bir çam ağacı oluyor. Meydanda Noel süsleri, yerel yiyecek, içecek, seramik ve oyuncaklar satılıyor.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Nuremberg

Almanya’da ise Noel'de gidilecek adres Nuremberg. Nürnberg’in Altstadt’ı (tarihi şehir) bir hendekle korunmuş surların içinde. Eski şehrin ortasındaki kilisenin önündeki meydan Burg’a doğru uzanır. Büyük Noel ağacı kurulduktan sonra eğlence başlıyor. Her yer ise Glühwein (sıcak şarap) kokuları sarıyor.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

Prag

Noel pazarı kendine has sunumlarla ünlü. Geleneksel Çek Noel kurabiyeleri, masa örtüleri, tütsüler ve Çeklerin geleneksel Noel kokusu purpurayı keşfedebilirsiniz. Bu arada inanışa göre bu gecede cüzdana sazan balığı kılçığı koymak bir sonraki senede bereket getiriyor! Deneyin derim.

Brugge

Çikolata kokan şehir Bruges’da Noel çok renkli. Market Square’da kurulan pazarda yerel el sanatları ürünlerinden satın alabilir, sıcak waffle ile kendinizden geçebilirsiniz. Mutlaka Brugges birası tadın. Pişman olmayacaksınız.

Noelin en renkli ve neşeli adresi: Viyana

False