GeriSeyahat Noel Baba da bizi görebilecek mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Noel Baba da bizi görebilecek mi?

Noel Baba da bizi görebilecek mi?

Montrö’de her yıl 24 Kasım-24 Aralık tarihleri arasında Leman Gölü kıyısında kurulan Noel Pazarı tüm halet-i ruhiyesiyle ‘çocuklara ve ailelerine adanmış’ bir festival havasında geçiyor. Dönme dolaptan ışık gösterilerine, Noel Baba’nın evinden, rengarenk şekerleme ve İsviçre çikolatalarına kadar her şey çocukların mutluluğu için düşünülmüş. Heyecan verici bir aktivite arıyorsanız bu şenliği kaçırmayın...

Işıltılı tahta kulübeler, coşkulu noel şarkıları, rengarenk dönme dolap, sıcak şarap kokusu, tarçınlı kurabiyeler ve sıcacık çörekler... Yılın şu günlerinde Montrö’de olmak, ailece Noel ruhunu yaşamak için en doğru adres. Bir de fonda kar yağıyorsa, değmeyin keyfinize.... Göl kenarında, kapalı çadırda ve ana caddede 160’tan fazla ışıl ışıl kulübenin yer aldığı, 7 farklı alandan oluşan Möntrö Noel Pazarı hem İsviçre yerel hayatını deneyimletiyor hem de Noel coşkusunu yaşatıyor.

Oğullarım Deha ve Yekta ile İsviçre dağ evi olarak tasarlanmış ‘Noel Baba’nın Evi’nde ‘zat-ı muhterem’i görmek, Noel pazarlarının olmazsa olmazı dönme dolaba binmek ve nam-ı dillere destan İsviçre çikolatalarından bol bol yemek bize çok iyi geldi.

Noel Baba da bizi görebilecek mi

Işıklı sihirli bahçe

Bu masalsı platoda çocukların hayal kurması, kurduğu hayale inanması için birçok detay var. Tezgahların arasında gezdiğimiz sürece oğullarım Noel Baba’nın bir yerden çıkıp “Merhaba Deha ve Yekta, ben de sizi arıyordum. Alın bunlar sizin hediyeleriniz” diyerek kendilerini görebileceğine inandılar.

Noel Baba gelmedi ama olsun bunu hayali bile onlara yetti. Sonunda Noel baba yerine hediyeyi vermek tabii ki anneye düştü. Bu yıl yeni bir alan olarak eklenen ‘Elflerin Köyü’nde çocukların eğleneceği bir çok atölye ve sirk gösterileri yapılıyor. Suiss Majestic Hotel’in karşısındaki Magic Garden ışıklı heykellerin bulunduğu, ses ve ışık gösterini çocukların ağzı açık seyrettiği sihirli bir alan. Gerçek bir şato olan Perili Ortaçağ evinde hafta sonları gün ortasında yapılan ateş gösterileri, masal canlandırmaları, balmumu workshop’ı ve müzik gösterileri yine çocuklara çok farklı bir atmosfer yaşatıyor.

Noel Baba da bizi görebilecek mi

Sıcak şarap ve külde kestane

Mevsim itibariyle soğuğun hakim olduğu sokakları, içimi ısıtacak sıcak şarabımı elime alarak gezmek, pazarın ruhunu daha çok hissetmemi sağladı. Bir kadehin asla yetmeyeceği; tarçın, portakal, karanfil, esmer şekerle yapılan sıcak şarabı tezgahlardan 17 TL ya da 20 TL’ye alabiliyorsunuz. Kestaneciliği başka bir boyuta taşıyan dört kişilik bir ekipten oluşan ‘Carlito Castagna’ ise bence pazarın yıldızı. Yerin altındaki maden gibi kurgulanmış tezgahta, madenci şapkası takarak harıl harıl çalışan işçi görünümüdeki bu yaratıcı kestaneciler toprak kaplarda herkesin gözü önünde kestane pişiriyor. Hem de ne kestane. Külün içinde sadece tuzlayarak yapılan bu lezzet için bile bu pazara gelinir diyorum. Küllahı 20 TL’ye yiyin bu kestaneden yiyebildiğiniz kadar.

Noel Baba da bizi görebilecek mi


Kaz ciğeri ya da ‘tartifette’

Çocuk koroları, canlı orkestra müzikleriyle hareketlenen Montrö’deki Noel Pazarı’nda yiyecek içecek konusu ayrı bir şölen. Başta fondü olmak üzere birçok yerel yemeği İsviçre standartlarına göre uygun fiyatta tadabililirsiniz. Raklet 35 TL. , fondü 50 TL., ekmek arası kaz ciğeri 50 TL., sosisli sandviç ve çikolatalı krep 17 TL.

Benim seçimim patates, soğan, krema, şarap, peynir ve pastırma ile yapılan insanın içini ısıtan tam bir kış yemeği olan ‘tartifette’ oldu. Kocaman tencerelerde açıkta pişirilen yemekten tabağı 35 TL’ye alıp arkanızı Freddie Mercury’nin meşhur heykeline verip göl manzarasına karşı keyif yapabilirsiniz. Üstüne de bizim tulumba tatlısını andıran ‘Churros’ çöreğinden yiyince, değmeyin keyfinize. Altı tanesi 17 TL’ye, ister çikolatalı ister sade.

Noel Baba da bizi görebilecek mi

Dilek ağacına dileğinizi yazın

Sonuç olarak bu eğlenceli pazarda kıyafetten, içkiye, oyuncaktan geleneksel el işçiliğe dair aklınıza gelebilecek her şeyi bulmak mümkün. Tezgahları bebekler, tahta oyuncaklar, şaraplar, sabunlar, kapı süsleri, kadehler, kurabiyeler, kar küreleri süslüyor. Tanesi 35 TL olan İtalyan, Fransız ve İsviçre şaraplarından, fiyatı 17 TL. ile 50 TL. arasında değişen kar kürelerinden ya da paketi 105 TL olan el yapımı çikolatalardan alabilirsiniz. Kapalı pazardaki dilek ağacına ise dileklerinizi yazarak asmayı unutmayın.

Noel Baba da bizi görebilecek mi

Bu yılın misafir ülkesi ‘Casa İtalia’ adındaki büyük bir dağ evinde konumlanan İtalya. Bu bölümde pizza, makarna ve şarap sunumlarının yanı sıra el sanatları, yerel danslar ve yemek şovları yapılıyor.

False