GeriSeyahat Kuzeyin soğuk şehri: Oslo
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzeyin soğuk şehri: Oslo

Kuzeyin soğuk şehri: Oslo

Uzun geceler ve gündüzlerin şehri Oslo, Norveç'in vahşi doğasını keşfetmeden önceki durak. Fiyortlar ve kuzey ışıkları Norveç'in asıl destinasyonları... Oslo şehirleşmenin yeni başladığı bir yer. Petrolü bulmadan önce kendi halinde bir yer olan Oslo şimdilerde yüksek refah düzeyi ile çoğu kişinin hayallerini süsleyen bir yer konumunda. Sizde bu kuzey şehrini merak edenlerdenseniz bu haber göz atmalısınız. İşte siz Kuzeyin soğuk şehri Oslo…

Karl Johans Gate Oslo’nun popüler caddesi. Alışveriş için mağazalar burada bulunuyor. Pahalı olması nedeniyle alışverişe uygun bir yer değil Oslo ama bu turistik cadde görülmeli yine de.  Zaten saray ve tiyatroyu görmek için de buradan geçeceksiniz. Saray'ın avlusuna girip gezmek serbest üstelik mevcut kral hala burada yaşadığı halde. Merdivenlerde oturup dinlenmek için iyi bir nokta. Gezmek isterseniz de rehberli turlar var. 

Kuzeyin soğuk şehri: Oslo

Ulusal Tiyatro ise mimari yapısı ve zamanında birçok oyunun ilk burada sergilenmiş olması ile görülmeye değer. Parlemento Binası’nın önünde de tek bir güvenlik yok. Burasıda tur ile gezilebiliyor. National Gallery en önemli müzelerinden.  Buraya sadece Eduard Munch'un "The Scream" eserini görmeye bile gidilir. Tabi içeride fotoğraf çekmek yasak.  Munch hayranıysanız sadece onun eserlerinin olduğu Munch-Museet’i de ziyaret edebilirsiniz.

Oslo Opera Binası deniz kenarındaki konumu ve farklı mimarisi ile gözden kaçırmanız mümkün değil.  2009 yılın da Avrupa'nın prestijli ödüllerinden Mies van der Rohe en iyi yapı ödülünü almış. Biz şansımıza konsere denk geldik. Girişler ücretli ancak sahilden de rahatlıkla dinlenilebiliyor. Manzaranın tadını çıkarmak için eğimli alana çıkabilirsiniz. İçini de muhakkak görmelisiniz Ahşap tasarım ile sıcak bir ortam yakalanmış.

Kuzeyin soğuk şehri: Oslo

Vigeland (Frogner Park )  heykellerle dolu bir park. Açık hava heykel müzesi olan bu park yerel halkında dinlenme noktalarından ve ücretsiz. Gustav Vigeland 'ın heykellerinin bulunduğu bu park kocaman yemyeşil bir alan. Bu insan heykelleri çeşitli duyguları ve insanın dönemlerini anlatılıyor. Heykellerin neredeyse hepsi çıplak. Sergi parkın girişinde bulunan 100 metrelik bir köprü ile başlıyor. Kızgın çocuk isimli buranın popüler heykeli bu köprüde bulunuyor. Köprünün altındaki yoldan devam ederek ulaşacağınız küçük parkta bulunan Kafa Üstü Duran Bebek de gözde heykellerden. Ayrıca 121 insan figüründen oluşan Sütun (Monolith ) isimli heykel çalışması da nefes kesici. Buraya gelip doğanın temiz havanın keyfini çıkarın ve bol bol fotoğraf çekin.

Kuzeyin soğuk şehri: Oslo

Norsk Folkemuseum 13- 20.yy arasındaki tarihi evler, kiliseler bu açık hava müzesinde bulunuyor ve 160 tane yapı var. En eski yapısı Gol Stave Kilisesi 1200 yılından. Viking Gemileri Müzesi'de hemen yakınında bulunuyor bu alan.  The Fram Museum ise kutup keşfinde kullanılan en dayanıklı ahşap gemiyi barındırıyor.

Norveç gerçekten pahalı bir ülke. Diğer Avrupa ülkelerinde bile rahat rahat para harcayan bile buraya pahalı der. Sakin, güler yüzlü bir halkı var. Yazın bile gitseniz yanınıza soğuk hava ihtimalini düşünerek bir şeyler almakta fayda var sonuçta burası kuzey kutup ülkelerinden. Ve buralara kadar gelmişken ucundan kıyısından bile olsa fiyortları da görmelisiniz.

 Fotoğraflar: Sanem Coşkun 



Bir İtalyan'ın gözünden Türkiye

False