GeriSeyahat 36 saatte Oslo
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Oslo

36 saatte Oslo

Oslo pahalılıyla meşhur. Eğer İstanbul’dan gidiyorsanız durum sizi pek şaşırtmayacaktır. Kentin en ilgi çeken bölgeleri merkezin çevresindeki mahalleler. Kuzeydoğuda havalı Grunerlokka, güneybatıda şaşaalı Tjuvholmen ve az ileride muhteşem manzaralı Oslo Körfezi ve genişleyen kuzey ormanları. Bununla beraber şehir merkezi hâlâ “Çığlık”ın bir versiyonuna ev sahipliği yapıyor. Norveç’in en meşhur ressamı Edvard Munch’un 150’nci doğumgünü tüm yıl kutlanıyor. Geçen yıl açılan çağdaş mimari örneği kavisli sanat müzesi ve açısal opera binası etrafında heyecan büyük...

Cuma
15.00
Kuş uçtu

Oslo’nun gelişmiş kahve kültürü, meraklıların Tim Wendelboe ve Solberg&Hansen gibi yerel üreticilerin hafif kavrulmuş kahve tanelerini tatmalarına imkan veriyor. İskandinav tasarımlı, sıcak ortamlı Fuglen (fuglen.no), ‘kaffe’ yani siyah kahveyi tatmak için havalı bir yer. Kafeye ait ikinci el eşyalar dükkanından satın alabileceğiniz koltuk ve sandalyelere oturarak 1960’ların atmosferine dalın. Dahasını isteyenler gece geri gelebilir zira 2010’dan beri dükkanın bir klasik kokteyl barı da bulunuyor. Gündüzleri espresso, akşamları kokteyl konsepti o kadar tuttu ki Norveççe ‘kuş’anlamına gelen Fuglen geçen yıl kanatlarını açıp Tokyo’daki ilk uluslararası şubesini açtı.

16.30
Şelaleri kovalamak

Sınırları içinde şelalesi olan başkent azdır. Ama kuzeye doğru Aker Nehri kıyısında yapacağınız bol kafeinli bir yürüyüşün sonunda bunu bulacaksınız. Beier Köprüsü’nde nehir bir kayadan aşağı dökülüyor ve Molla’daki muhteşem şelaleyi oluşturuyor. Su damlaları arasında ortaya çıkan gökkuşakları da cabası.

19.00
İthal mutfak

Maeoma, iki yıl önce açıldı. Geçen yıl iki Michelin yıldızı alarak gastronomi dünyasının sevgilisi oldu. Ama masası az, fiyatları fahiş. Onun yerine şehrin batısındaki pahalı Frogner mahallesine gidin. Arnavutkaldırımlı avlunun içinde tuğla duvar ve ahşap kirişli kasaba restoranı Kolonihagen’i (kolonihagenfrogner.no) bulun. Bahçecilik firmalarından Maaemo’nun sahiplerinden birinin de ortak olduğu restoranın malzemeleri organik çiftliklerden geliyor. Yalın bir mönüsü var: Yabani mantar çorbası, geyik ızgara, Kudüs enginarı... Her gün değişen yedi tabaklık mönü 260 TL.

21.00
Nehir kenarı canlandı

Aker Nehri’nin kıyısındaki müzik mekanları sahneleri, sanatçılarıyla sıradışı. Kiliseden bozma Kulturkirken Jakob (jakob.no) geçmişte bir “kültür kilisesi”yken şimdi çok sayıda dans, müzik ve tiyatro etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Caz grupları ve country sanatçılarına ek olarak mekanda ayrıca eylülden itibaren haftalık pazar gecesi ayini de yapılacak. (Ancak sahne ışıklandırması ve dev piyanoyla duadan çok bir gösteriye benziyor). Biraz ötede daha eklektik bir programa sahip, etrafı grafittilerle süslü Bla (blaaoslo.no) var. Bazı akşamlar orada tombala partileri ve edebi tartışmalara rastlayabilirsiniz. Diğer akşamlardaysa hıncahınç dolu mekanda DJ’ler ve garip elektronik-pop grupları çıkıyor.

23.00
Garip maya

Norveç, küçük ama çok hevesli bir grup butik bira üreticisine sahip. Yerel biraları denemek için nehrin öte yanındaki Grunerlokka mahalesine gidin. Burada yeni açılan birkaç iyi pub’ı var. Tadıma, geçen yıl açılan Schouskjelleren Mikrobryggeri’den (schouskjelleren.no) başlayın. Yer altındaki tuğla tavanlı barda açılışı yumuşak Thunder Bear Stout’la (19 TL) yapın. Biraz ötede canlı Grunerlokka Brygghus (brygghus.no) biraevi var. Burada Kjell Pop Single Hop (18 TL) gibi ev yapımı biraları fıçıdan içebilir ya da mönüdeki, aralarında yerel ürünler Haandbryggeriet, Aegir Bryggeri ve Kinn Bryggeri’ın da olduğu 100 çeşit biradan seçim yapabilirsiniz.

Cumartesi
09.00
Körfez kaçamağı

Şehrin bakir Oslo Körfezi’ne olan yakınlığı sayesinde adalarına bir sabah kaçamağı yapmak kolay oluyor. Vippetangen’den vapura binin (tarifeye www.ruter.no’dan bakabilirsiniz), beş dakika sonra kendinizi en yakın ada Hovedoya’da bulacaksınız. Yürüyüş yolları bu adacığı sarıyor. Ayrıca iki yüzme plajı ve tarihi 1100’lere dayanan bir manastırın kalıntıları var. Dönüş yolunda liman kıyısındaki göz kamaştırıcı binalara bakın.

12.30
Havadar lezzet pazarı

Madrid’in Mercado de San Miguel’u ve Kopenhag’ın Torvehallerne’ından sonra artık Oslo’nun da pazar yerini andıran kendine özgü bir mekanı var: Mathallen (mathallenoslo.no). Ekimde, nehir kıyısındaki eski bir tuğla fabrikasında açıldı. Tek çatı altında 30’dan fazla tezgah, dükkan ve restoranı bir araya getiriyor. Asma kattaki Porat’da (vonporat.no) komşu satıcılara ait yemekler ve sezonluk, yerel ürünler göze çarpıyor. Ama hızlı bir atıştırma için Anni’s Polsemakeri’de bir masa kapın. Kasabın ızgara sosisi kadar lahana ve patates salatası da (21 TL) mükemmel. (polsemakeri.no)

15.00
Sanat hırsızı

Kentsel dönüşüm geçeren limanındaki endüstriyel alanların kalbi Tjuvholmen (Hırsız Adası). Işık saçan alan heyecan verici bir sanat mahallesi. Merkezi şehrin yeni mimari mücevheri: Astrup Fearnley Museet (afmuseet.no). Bu modern sanat müzesi geçen eylülde Renzo Piano’nın tasarladığı cam ve ahşap karışımı binada yeniden açıldı. İçinde Damien Hirst, Takashi Murakami and Cindy Sherman gibi isimlerin eserlerinin olduğu provokatif sergiler yapılıyor (Giriş 29 TL). Dışındaysa Louise Bourgeois, Anish Kapoor gibi ünlülerin eserlerinin sergilendiği küçük bir heykel parkı var. Gezdikten sonra Tjuvholmen’nın sanat galerileriyle dolu yaya yollarını keşfedin. Pushwagner Gallery’de (pushwagner.no), meşhur Norveçli sanatçı Terje Brofos’ın takma adı olan Hariton Pushwagner’ın Munch tarzından çok renkli ve eğlenceli sanatı var.

19.30
Akşam deniz mahsulleri

Tjuvholmen’nin farklı sanat atmosferini gördükten sonra mahalledeki restoranlarda enerji depolayın. Öne çıkanlardan biri iki yıl önce açılan Hamami. Norveç’in deniz ürünlerini Japon füzyon mutfağıyla sunuyor (hanami.no). Liman manzaralı bir masaya oturun, paylaşabileceğiniz yemekler sipariş edin. Balık yumurtası ve fesleğen-miso soslu ateşte somon çok lezzetli (45 TL). Izgara ıstakoz, ikiye bölünmüş deniz kestaneleri ve kaz ciğeri (112 TL) damağınızı şenlendirecek.

23.00
Tasarım içkiler

Eğer sadece bir kadeh içki içecekseniz geçen yıl eski bir hapishanenin yanında açılan küçük kokteyl barı deneyin. Burada Throndhjems Aquavit, Martini Rosato, Grand Marnier, Campari, bir tutam biberiye ve Ardbeg Uigeadail viskisiyle yapılan Violet Hands kokteylini tadın (35 TL). Hemen ayılmak istemiyorsanız, içtiğiniz kokteylin fiyatını değerlendirmek için sabahı bekleyin.

Pazar
10.30
Sadece atla

Metrodaki Line 1’e atlayın. Şehrin ormanlık tepeli kuzeyindeki muhteşem Holmenkollen Kayakla Atlama tesisine gidin. Kayakçılar 19’uncu yüzyıldan beri burada havaya atlıyor ama 2010’da rönove edilmiş alan açıldı. Boşluğa uzanan demir kavislerle bu modern yapı spor tesisinden ziyade bir sanat eserine benziyor. Kayak Müzesi (34 TL), atlama kulesine çıkmanıza ve 360 derece görüşle şehri, körfez ve ormanları izlemenize imkan sağlıyor (holmenkollen.com).

13.00
Norveç ormanları

Yeniden kuzeye doğru giden metroya binin, ormanlar içindeki huzurlu son durağa kadar gidin. Nordmarka adlı bu göz kamaştırıcı orman yılın her dönemi maceraseverleri çekiyor. Kışın, yürüyüş kayakçıları yolları dolduruyor, sıcak havadaysa dağ bisikletçileri ve yürüyüşçüler geliyor. Biraz yürüdükten sonra yakışıklı bir dağ kulübesi olan Frognerseteren’e (frognerseteren.no) sığının. Burada bir restoran ve kafe de var. Terasta Norweçli ev yapımı biraevi Nogne O’nun üretiği Saison’dan bir yudum alın (33 TL) ve güzel manzaranın tadını çıkarın.

Nerede kalınır

* The Thief: Norveç’in ilk tasarım oteli geçen ocakta açıldı. 119 odası ve süiti var. Koyu tonlu zengin malzemeli dekorasyon, dikkati göz kamaştıran, çoğu Astrup Fearnley Museet’den ödünç alınmış sanat eserlerine çekiyor. Oda fiyatı 595 TL’den başlıyor (thethief.com).
* The Scandic Vulkan’ın 149 sade ve rahat odası var. Şehir merkezinden 15 dakika uzaklıkta, ücretsiz kahvaltı ve Wi-Fi var. Oda fiyatı 170 TL’den başlıyor (scandichotels.no).

Nasıl gidilir
Temmuz ortasında THY, İstanbul’dan Oslo’ya 523 TL’ye direkt, KLM ise 663 TL’ye bir aktarmalı gidiş-dönüş uçuyor.

False