GeriSeyahat ‘Kadıköy-Pendik hattından Asya-Avrupa-Afrika hattına’
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
‘Kadıköy-Pendik hattından Asya-Avrupa-Afrika hattına’

‘Kadıköy-Pendik hattından Asya-Avrupa-Afrika hattına’

Serhat ve Diane Menteşoğlu kendi çabalarıyla bir minibüsten karavan yaptı. 2 yıldır seyahat eden çift, yolda çalışıp yolda yaşıyor: “Her ülkede en az birkaç arkadaşımız oluyor. Hayallerimiz de yeni öğrendiklerimizle başka şeylere evrilebiliyor.”

‘Kadıköy-Pendik hattından Asya-Avrupa-Afrika hattına’
Minibüsü karavana dönüştürdüler.

Her şey, Serhat ve Diane’nin sırt çantalı gezileriyle başlıyor. Önce Türkiye’yi, ardından Hindistan’ı gezip döndüklerinde, hayallerini gerçekleştirmek için bir adım daha atmaya karar veriyorlar. Bulabildikleri en ucuz minibüsü alıp karavana dönüştürerek yeni bir hayatın kapısını aralıyorlar. Serhat endüstriyel tasarım eğitimi almış, ardından grafik tasarım ve illüstrasyon üzerine çalışmış. Diane ise Lozan’da medya etkileşim tasarımı bölümünü tamamlamış. Freelance tasarım işleri aldıkça yolda üretmeye devam eden ikiliyi Fas’ta bulduk.

Minibüste yaşam nasıl?

Serhat Menteşoğlu: Sobamızdan kıyafetlere her şeyimiz kısıtlı olsa da var. Az ama öz tüm malvarlığımızla yeni ülkelerde, yeni insanlarla tanışıp birçok işte çalışarak deneyim kazanıyoruz. Karavan zorlu bir yaşam tarzı.

Bu arada bütçeniz de sınırlı...

Diane Menteşoğlu: Bu gerçekten stresli bir durum. Sanırım alıştık.

Şimdiye kadar karşılaştığınız en beklenmedik olay neydi?

Diane Menteşoğlu: Fransa’nın kış soğuğunda köpeğimizin hamile kalıp 9 yavrusu olması... Birkaç ay eski bir köy evi kiralayıp, yavruları büyütüp sahiplendirmek bizi çok zorladı.

Farklı kültürlerle tanışıyorsunuz; ne tür etkileşimler oluyor?

Serhat Menteşoğlu: Her ülkede en az birkaç arkadaşımız oluyor. Gittiğimiz bölgelerin yöresel el işleri yapan veya doğal tarımla ilgili birçok atölyesine katılıyoruz. Hayallerimiz yeni öğrendiğimiz bilgilerle başka şeylere evrilebiliyor. Kadıköy-Pendik hattından Asya-Avrupa-Afrika hattına geçmek bambaşka bir his.

‘Kadıköy-Pendik hattından Asya-Avrupa-Afrika hattına’
Diane Menteşoğlu ve köpekleri Ellie.

Yolculuğun zorlukları neler?

Diane Menteşoğlu: Kış zorlu geçiyor. Bir keresinde hava o kadar soğuktu ki hortumdaki su dondu. Bunun dışında, yolda çalışmak her zaman kolay değil. Çalışacağımız yerin ikimizi, köpeği ve karavanı kabul etmesi gerek.

Bir çift olarak seyahat etmek ilişkinizi nasıl etkiledi?

Serhat Menteşoğlu: Belki bu ilişkiyi yerleşik hayatta yaşasaydık, ayrılabilirdik. Tartıştığımızda gidip arkadaşlarımızın veya ailemizin yanında kalmak daha kolay olurdu. Ama uzakta ve hareket halinde olmak bizi anlaşmazlıklarımızı çözmeye zorluyor; kaçış yok. Zorlukların üstesinden gelip uyum sağlamalıyız. İlişkimizi güçlendiren de bu oldu.

Yolculuk bitince ‘normal’ hayata dönmek nasıl bir his olacak sizce?

Serhat Menteşoğlu: Yaşam tarzımız yine minimalist ve doğaya yakın olacak. Suyu bilinçli bir şekilde kullanma alışkanlığımızı artık bırakmayız. Yenileyebileceğimiz bir köy evi bulmak istiyoruz. Araba ve motosiklet yenileme garajı açmak istiyorum. Diane ise arkadaşlarıyla bir kültür mekânı açmak ve sanatsal çalışmalarına devam etmek istiyor. Seyahat planları yapmaya devam edeceğiz ama geri dönmek üzere.

Benzer bir yola çıkacaklara ne söylerdiniz?

Serhat Menteşoğlu: Yolculuğun asla beklediğiniz gibi sonuçlanmayacağını ve beklentilerinizden vazgeçmeye hazır olmanız gerektiğini en başta kabul edin. Daha pratik bir not olarak da iyi kalitede aküler, ısıtma ve sıcak su iyi bir yatırımdır.

‘Kadıköy-Pendik hattından Asya-Avrupa-Afrika hattına’
İsviçre’nin Sion kentinde karlı bir mola.

Durakları nasıl seçiyorsunuz?

Diane Menteşoğlu: Amacımız Portekiz ve İspanya üzerinden Fas’a kadar gitmekti. “Şu köy harika, oraya gitmek ister misiniz” diyen o kadar çok insanla tanıştıktan sonra bir listemiz oldu! Doğru yeri bulmamıza çok yardımcı olan ‘park4night’ adlı bir uygulama var; bize ücretsiz, ücretli, yasak veya sadece o gün için izinli olup olmadığını söylüyor.

Ne yiyip içiyorsunuz?

Diane Menteşoğlu: Mevsimlik ve yerel sebzeleri bulmak için pazarları ziyaret ediyoruz. Kuru ürünleri marketten satın alıyoruz. Vejetaryeniz, yemeklerimiz karmaşık şeyler değil. Ayrıca ateşin üzerinde fırın işlevi gören bir alet var; ekmek pişiriyoruz.

‘Kadıköy-Pendik hattından Asya-Avrupa-Afrika hattına’
Fransız köyü Guéthary’de yürüyüş...

Fransa, Portekiz ve Fas’tan öneriler

Fransız Bask sahilindeki Guéthary Köyü, manzara, atmosfer ve sörf için harika ancak bir minibüsü kolayca park edemezsiniz. Lac de Vassiviere, Fransa’nın kalbinde bir göl ve devasa ormanlarıyla karavan yaşamına uygun. Gorges du Tarn büyük bir kanyon; kano, kayak, yürüyüş, tırmanma gibi etkinlikler yapılabilir. Fransa’nın güneydoğusu, Cévennes Bölgesel Parkı ve Ardèche arasında inanılmaz manzaralı yürüyüş parkurları var. Portekiz’de favorimiz Peniche kasabası, Fas’ta ise Taghazout ve Essaouira.

Türkiye’de minibüsümüzle çok uzun süre gezemedik ama Fethiye’deki Karaot Plajı, Salda Gölü, Bafa Gölü ve Marmaris’e doğru Bördübet karavancılara önerebileceğimiz yerler.

False