GeriSeyahat Geçmişin izinde üç gün: Cotswolds Antika Rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Geçmişin izinde üç gün: Cotswolds Antika Rehberi

Geçmişin izinde üç gün: Cotswolds Antika Rehberi

Zengin bir tarihe sahip Birleşik Krallık adeta antikanın gizli mabedi. Nereye giderseniz tarihi evler, kaleler, parklar ve bahçelerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelip geçmişin izlerini arayanların uğrak mekânı antikacılar görüyorsunuz. Ülkeyi antikacıların peşinde gezmek isteyenlere mobilyadan seyahat aksesuarlarına türlü alanlarda uzmanlaşmış adreslerden kapsamlı bir rehber hazırladık.

İngiltere zengin ve köklü tarihinin hakkını verircesine iki bini aşkın müzayede salonuyla antikaseverler için bir cennet. On binlerce parça antika internet ortamında da satılıyor ama dokunmak ve pazarlık yapmak daha zevkli. Londra gezisine antikacı durakları eklemek ya da sadece bu niyetle bir alışveriş turu yapmak isteyenlere ilham vermek için Cotswolds bölgesinin en popüler antikacılarını listeledim.

Cotswolds, Oxford ile Bath arasında geniş bir alana yayılıyor. Doğası ve tarihiyle tipik bir İngiliz kırsal cenneti. Orta Çağ boyunca ticaret ve yün endüstrisiyle önem kazanmış. Bölge, zengin bir ticaret geçmişine sahip olan şehirler, kasabalar ve köylerle dolu. Cotswolds geçmişten gelen bu zenginliğiyle ‘antika avcılığı’ için ideal...

Geçmişin izinde üç gün: Cotswolds Antika Rehberi
Christopher Clarke Antikacısı

Lüks ahşap mobilyalar

Burford’ta kaldığım oteli üs olarak kullanıp antika seferlerimi başlattım. Zamanı adeta durdurmuş tarihi evleri ve doğal dokusuyla gerçek İngiltere’yi deneyimleyebileceğimiz Burford en ünlü antikacıların kasabası. Gezdiğim dükkânlar arasında en ilginci Christopher Clarke Antiques oldu. Burası dünyada alanında tek; ‘campaign mobilya’ yani seyahat mobilyaları üzerine uzmanlaşmış. Özellikle uzun mesafelere kolayca taşınması için katlanabilen lüks ahşap mobilyalar. Sahibi Simon’la uzun uzun konuştum. İnternet siteleri üzerinden satışları da var (campaignfurniture.com). Ziyaret etmeden önce inceleyebilirsiniz.

İkinci durağımda önemli bir sergi ve müzayedeye denk geldim. Witney Antika (witneyantiques.com) dünyanın dört bir yanından paha biçilmez eski kanaviçe, iğne işlerini topluyor. Antika danışmanı Isabella Rose, sergiledikleri iğne oyalarının 17’nci ila 20’nci yüzyıllardan olduğunu söylüyor. Isabella Türk olduğumu öğrenince, daha çok İngiltere, Hindistan ve Amerika’dan toplanan iğne oyalarını sattıklarını ama müşterilerinin sık sık Türkiye’den bir parça olup olmadığını sorduklarını söyledi.
Bir sonraki durağım John Holdy’ye ait The Talbot Ripley antikacısı. John burayı babasından devralmış. 40 yıldır işin içinde “En büyük marketi Amerikalılar ve Almanlar oluşturuyor ama Amerikalı turistler azaldı, her şey internet üzerinden yapılıyor” diyor.

Daha sonra Witney’deki Greenway Antika’ya (greenwayantiques.co.uk) geçiyorum; burası da bahçe antikalarında uzman. Bu işi yapanlar inanılmaz eğlenceli ve yaptıkları işe âşık. Colin ve eşi Jean tam 50 yıldır antikacı. Colin “Her bir ürünün ayrı bir hikâyesi var. Bu hikâyeleri aktarmak istiyorum müşterilerime. Sadece rengini ya da şeklini beğendiğiniz için bir eşyayı alıp evinize götürmeyin. Tarihini bilin, farkında olun. Başkasının zevkiyle döşenmiş müze gibi evlerde yaşamaktansa parçaları teker teker kendiniz toplayın. Gözünüze hoş görünen eşyayı bir anda satın almayın. Antika yavaş toplandıkça kıymetlidir. Bir evde onlarca antika olmak zorunda değil birkaç parça bile evinize başka bir ruh katabilir” diyor.

Geçmişin izinde üç gün: Cotswolds Antika Rehberi
Red Lane Antikacısı

Colin’den hem sehpa hem gazetelik olabilen katlanabilir bir parça aldım. Tabii pazarlık yeteneğimi kullanmazsam olmazdı. 165 sterlin (6 bin lira) olan sehpayı 100 sterline (3 bin 500 lira) almayı başardım. Pazarlık yapacaksınız şansınızı deneyin ama sınırları çok zorlamayın.
Stow on The Wold’de Red Lane Antikacısı’nın sahibi Terry Sparks, çok renkli bir kişilik. Sadece İngiliz antikaları satıyor. Meşe ve kırevi tarzı mobilya uzmanı. Kârının büyük bir kısmını internet satışlarından kazanıyor. Parçaları iyi fotoğraflamak ve hangi döneme ait oldukları ve özelliklerini çok iyi tanımlamak gerektiğini söylüyor Terry. Intagram adresleri @terrysparksredlaneantiques.

Buraları da görmeli

Eğer vaktiniz varsa, ziyaret listenize şunları da ekleyebilirsiniz.

Stow on the Wold: Durham, Tudor House ve Tara Antique.

Moreton in Marsh: London House Antiques.

Bibury: Echo Antiques.

Burford: Burford Antiques, Manford Shotton Chipping.

Campden: Mickleton Antique Centre ve Stuart House Antique.

Shipston on Stour: London Past and Present.

Stratford upon Avon: Henly Street Antique, Top Dog Antiques, Tetbury ve Chipping.

Norton: Mill Antique Center.

Geçmişin izinde üç gün: Cotswolds Antika Rehberi
Bibury sokakları

Eski eşyayla döşenmiş butik otellerde kalıp geleneksel yemekler yiyin

Antika avcılığını Londra tatilinizin içinde ‘uzun hafta sonu’ şeklinde eğlenceli bir seyahate dönüştürebilirsiniz. Genellikle Costwolds için günler önceden yer ayırtmak gerekiyor. Kendi tavsiyeme uymayarak risk aldım ama tam aradığım gibi bir yer buldum. Bir mağazanın masasında gördüğüm broşürdeki numarayı aradım ve Burford’da Geryhounds House’da kaldım. 160 sterline, içi antikalarla döşenmiş güzel bir odaydı. Sahibi Micheal tam bir antika düşkünü, 4 odası var. Kahvaltısı ve misafirperverliği beni bu kasabaya ve otele mutlaka tekrar getirecek; size de tavsiye ederim. Burford’daki The Lamb Inn’i de öneririm. The Slaughters Manor House bölgedeki yüksek standartlı
otellerden biri, geceliği yaklaşık 7 bin Türk lirası. Bibury’deki The Swan Hotel’inse muhteşem bir manzarası var. Yemek için de bolca seçenek var ama geleneksel bazı tatlar için buranın tarihi havasını değerlendirin ve eski İngiliz usülü yemekler yiyin. Örneğin Bourton on the Water’da Cornish pasty denemenizi öneririm. Stow on the Wold’de The Stag restoranında pazar rostosunu kaçırmayın. The Slaughters Manor House’da kalmasanız da 5 çayınızı otantik salonunda için.

False