GeriSeyahat Rüzgar sörfünün dört adresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Rüzgar sörfünün dört adresi

Rüzgar sörfünün dört adresi

Milli rüzgar sörfçüsü Çağla Kubat son yıllarda Türkiye’deki yarışlarda aldığı sonuçlarla dikkat çekiyor. Kubat nisan ayından beri Çeşme yakınındaki Alaçatı Kasabası’nda. Ağustos ayında yine Alaçatı’da yapılacak Dünya Slalom Şampiyonası’na daha iyi hazırlanabilmek için sürekli antrenman yapıyor.

Nisanda 15 gün Alman sporcularla ortak bir çalışma programı izledi. Mayıs ayında kondisyon çalışması sırasında ayak bileğinden sakatlanınca Avrupa Şampiyonası’na katılamadı. "Türkiye’de belli seviyeye gelmek için antrenman yapabilecek fazla sporcu yok. Yabancı sporcularla çalışma imkanı da bulamıyorum. Örneğin Fransız sörfçüler 8-10 kişilik bir grup halinde beraber çalışıyorlar. Türkiye’deki yarışlarda Skadi Pekdağ ve İlknur İçingir ile çekişiyorum ama maalesef örnek alabileceğim, beni bir üst seviyeye taşıyacak sporcu yok." Ağustos sonuna kadar Alaçatı’da kalacak Çağla Kubat sonbaharda NTV televizyon kanalındaki sunuculuk görevine geri dönecek. Türkiye’de birçok noktada sörf yapan Kubat, en beğendiklerini belli başlı özellikleriyle anlattı.

BÜYÜKÇEKMECE -İSTANBUL

Ustalar denizde acemiler gölde


İstanbul’dayken daha çok Büyükçekmece’nin deniz tarafına gidiyorum. Çünkü orada üst seviyedeki rüzgar sörfçüleri için uygun hava koşulları var. Yeni başlayanlar için ise Büyükçekmece Gölü’nü öneririrm. İstanbul’un merkezine 55 kilometre mesafede bulunan Büyükçekmece Gölü’ndeki Wattabe Doğa Sporları Merkezi bünyesindeki sörf okulunu Çeşme’den gelen sörfçüler açtı. Her türlü malzemeyi bulmak ve ders almak mümkün. Gölün bir de şu avantajı var: Tuzlu su olmadığından sörf malzemenizi yıkamak zorunda değilsiniz. İstanbul’da rüzgarın durumunun belli olmuyor. Özellikle yaz aylarında gitmeden önce mutlaka rüzgar durumun kontrol etmek gerekiyor yoksa tatsız bir sürprizle karşılaşabilir tüm gün rüzgarsız kalabilirsiniz.

Myga Surf Club Alkent 2000 Eskice Köyü Mevkii Wattabe Doğa Sporları Merkezi 0212 343 38 80

ALAÇATI

Adını ilk İspanyollardan duydum

15 yaşından beri Alaçatı’da sörf yapıyorum. Burası rüzgar sörfü öğrenmek için dünyanın sayılı noktaları arasında yer alıyor. Burayı yabancılar Türklerden daha önce keşfetti. Ben de ilginç bir şekilde Alaçatı’nın ismini ilk kez turistik gezi için gittiğim İspanya’da duydum. Tanıştığımız İspanyollar "Alaçatı’da sörf yaptık" deyince şaşırıp kaldım. Adamlar İstanbul’u görmemiş ama Alaçatı’ya sörf yapmaya gelmişti. Ailece su sporlarına çok meraklı olmamıza ve Çeşme’de yazlığımız bulunmasına karşın o zaman henüz Alaçatı’daki bu sörfü duymamıştık. Yeni başlayanlar için çok iyi şartlar var. Sürüklendiği zaman koy içinde kalıyor, karşı kıyıya çıkabiliyor. Deniz çok temiz ve belli bir mesafeye kadar boyu geçmiyor. Dolayısıyla düştüğünüz anda sörf tahtasını yürüyerek geri getirme imkanınız var. Genelde aynı yönden esen güzel, sabit bir rüzgarı var. Üç gün esmese, bir hafta sürekli esiyor. Sabahları sörfe yeni başlayanlar için uygun hafif esen bu rüzgarın şiddeti akşama doğru artıyor. Alaçatı keşfedildikten sonra burada birçok uluslararası yarış yapıldı. Sporcular da her yarışmadan çok memnun ayrıldı. Ulaşım ve konaklama sorunu yok. Çok sayıda sörf okulu var ve bu okullar sizin için tüm koşulları hazırlıyor. Her türlü malzemeyi bulmanız mümkün. Yalnız iki yıldır temmuz ve ağustos aylarında Alaçatı çok kalabalık olmaya başladı. Huzurlu bir şekilde sörf yapmak isteyenlere mayıs ve eylül aylarını tavsiye ederim. Eylülden sonra da aralık ayına kadar bazı sörf okulları hizmet veriyor.

ÇAĞLA KUBAT’IN SÖRF TUTKUNLARINA TAVSİYELERİ

8 Yeni başlayanlar malzeme satın almasın. Belli bir seviyeye gelene kadar kiralasınlar. Çünkü seviye atladıkça başka malzemeye geçeceksiniz. Başlangıç seviyesinde aldığınız sörf tahtası veya yelkeni bir ay sonra kullanmak istemeyeceksiniz.

8 Aerodinamik ve hidrodinamik bilgisi edinsinler. Bu sayede rüzgarın nereden eseceği, yelkenin nasıl tutulacağı konusunda önceden bilgi edinirseniz daha kolay rüzgar sörfü öğrenirsiniz. Hiç olmazsa teknik bilgisi kuvvetli sörf öğretmenleriyle çalışırlarsa daha rahat ederler.

8 Sörf yapacağınız noktaya ulaşmadan önce mutlaka rüzgar hakkında malumat alın: Bunun için haftalık rüzgar durumu bildiren iki web sitesinden faydalanabilirsiniz: www.windfinder.com ve www.windguru.cz Rüzgarı önceden bilirseniz programınızı belirleme imkanı bulabilirsiniz.

8 Rüzgar sörfü gözüktüğü gibi kolay değil ağır bir spor dalı. Bir parça kondisyonlu olmanın faydası var. Mutlaka esneme hareketleri yapın ve ısınmadan sörf tahtasının üzerine çıkmayın. Yoksa istenmeyen kol, boyun, bacak sakatlıkları ortaya çıkabilir.

SÖRF KAMPİNG-DATÇA

Bungalovda kalıp sörf yapın

Burada dört yıl önce Milli Takım kampına katıldım. O dönemde hiçbir olanak yoktu. Şimdi birçok kişi karavanlarıyla kamp yapmaya geliyor. Kendi malzemelerini getirip rüzgar sörfü de yapıyorlar. Karavan harici konaklamak isteyenler bungalovda kalabilir. Sanıyorum gelecek yıl ilk sörf okulu açılacak. Datça’nın inanılmaz bir rüzgarı var. Hatta bazen fazla şiddetli esiyor, 40 deniz mili hızla estiği bile söyleniyor. Bu nedenle Sörf Kamping’e rüzgar sörfünü iyi bilenlerin gitmesini tavsiye ederim. Bu yıl düzenlenen yarışa katılan arkadaşlarım denizin çok az dalgalı olduğundan bahsettiler. Ayrıca, çok uzun ve hoş bir plajı var. Mayıs-eylül arası dönemde giderseniz sörf için ideal koşulları yakalayabilirsiniz. Ancak, malzemenizle gitmeniz gerekiyor çünkü henüz sörf tahtası kiralayacak bir dükkan bulunmuyor.

Sörf Kamping Gebekum Mevkii, Datça Marmaris Yolu 60. kilometre0252 722 01 73.

AKYARLAR-BODRUM

Şiddetli rüzgara ve açık denize dikkat

Rüzgarı sörf yapmak için çok uygun Akyarlar-Fener Burnu, Bodrum’a sadece 13 kilometre uzaklıkta. Ulaşım ve konaklama sorunu yok. Akyarlar’da tek bir rüzgar sörfü okulu var: FenerWindsurf 15 Nisan’dan 15 Ekim’e kadar açık. Bodrum yarımadasının tam burnunda ve açık deniz tarafında kaldığı için şiddetli bir rüzgarı var. Bu yüzden yeni öğrenenler için pek uygun değil. Bu rüzgara kapılıp sürüklenme riski de var elbette. Ancak, kontrolü kaybedip sürüklenenler için okulun bir kurtarma botu var. Malzeme bulmak mümkün. Akyarlar’da haziran-eylül ayları rüzgar sörf için en uygun dönem.

Fener Windsurf: 0252 393 84 14 veya 0532 633 70 79
False