GeriSeyahat Roma’nın ışığı çok güzeldir her adımda tarihe rastlarsınız
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Roma’nın ışığı çok güzeldir her adımda tarihe rastlarsınız

Roma’nın ışığı çok güzeldir her adımda tarihe rastlarsınız

Biliyorsunuz sinema ve tiyatro oyuncusu Serra Yılmaz’ın bir ayağı İtalya’da. Film ve tiyatro çalışmaları ve aldığı ödüller nedeniyle orada Türkiye’de olduğundan daha çok tanınıyor neredeyse. İşi gereği ve dostlarını görmek üzere İstanbul-Roma arası mekik dokuyan Yılmaz’ın İtalya ile tanışması, çok yıllar önce, o daha 11 yaşındayken, İstanbul Cihangir’de anneleri Fransız, babaları İtalyan olan yedi çocuklu komşu aileye ‘sızmasıyla’ oluyor.

Roma’yı keşfi ise 1980’li yıllara denk düşüyor. Söylediğine göre Roma’yı keşfediyor ve aşık oluyor. Bu hafta Serra Yılmaz, Seyahat okuyucuları için kendi Roma’sını anlatıyor...

Roma’yı nasıl keşfettiniz?

- Başlangıçta Roma’nın sadece belirli yerlerini geziyordum. Tabii bir kenti tanımanın en iyi yollarından biri o mahallelerde oturmak. Her ne kadar kendi ikametgáhım olmasa da arkadaşlarım vasıtasıyla bu imkanı buldum. Sıkça kaldığım mahallelerden biri: Trastevere. Roma’nın göbeğinde ve biraz bizim Cihangir’e benziyor. Eskiden çok revaçta olmayan ama giderek toparlanan, sanatçıların tercih ettiği bir mahalle. Gittiğimde Via della Lungara sokağının çok ünlü bir binasında oturan arkadaşımda kalıyorum. Aslında tam bina da değil bir çeşit kompleks, içinde gizli bahçeler var. Orada sinema ve basın dünyasına mensup çok insan oturuyor, biri de Bernardo Bertolucci.

Müdavimi olduğunuz yerler var mı?

- Elbette. Piazza Sonnino’nun yakınında Mani in Pasta adlı bir lokanta var; Sardunya mutfağını tadabildiğim bu lokantaya Roma’dayken neredeyse aboneyim. Üstelik tiyatro çıkışı bizi doyurmayı kabul eden bir yer. Çünkü biliyorsunuz batıda böyle bir sorun var, servis belli bir saatte kapanıyor ve sonrasında papa gelse açmıyorlar. Ardından yine Trastevere’de köşede bucakta kalan bir esnaf lokantasına sık sık giderim. Piazza della Malva denilen meydandaki Pandora isimli bir butiğe bayılırım. Bir şey almasam bile her gittiğimde mutlaka uğrarım. İtalyanlar çok cana yakın ve konuşkan insanlar oldukları için sohbet ederiz, kediyi severim. Pandora’da çeşitli sanatçıların yaptığı seramikler, murano camları, cam takılar hatta kilimler, fularlar var.

NEREDE, NE YEMELİ

Başka nerelere gidiyorsunuz?

- Piazza della Malva’ya çıkan Via Benedetto sokağında çok güzel bir dondurmacı bulunuyor. Biraz ilerisinde pazar günü özellikle çok uzun kuyrukların olduğu bir kesmece pizzacı var. Ayrıca Trilussa Meydanı’nda adını ünlü diziden alan Friends diye bir kafe-bar yer alıyor. Akşamları aperitif saatinde gittiğinizde inanılmaz çeşitleri olan bir açık büfeye sahip. İçkisini alan o açık büfeden istediğini alır, ayrıca para ödemesi gerekmez. Çoğu kez sonunda akşam yemeği yemenize bile gerek kalmaz. Friends’in hemen yanında şarap satan ayrıca içinde lokantası olan çok güzel bir Enoteca var. Gece geç saatte bile gitseniz yarım saat dişlerini sıkıp size iyi bir şarap ya da grappa içirmek için gayret ederler. Bu arada unutmadan Via della Lungara’da kaldığım binaya bitişik bir kapı var, adı Porta Settiminiano’da Caffe. Aşçısı Ferzan Özpetek’in ve benim arkadaşım Gabriele, inanılmaz yemekler yapar. Dışarıdan mekan olarak çok alımlı gelmese de Roma’ya gittiğinizde mutlaka orada bir öğle yemeği yemenizi tavsiye ederim ama abone olma riskiniz var, onu belirteyim.

Trastevere’den nereye gidiyoruz?

- Piramide denilen içinde Piranesi’nin piramidinin bulunduğu Ostienze’ye geçiyoruz. Ferzan Özpetek o mahallede oturur ve biz Cahil Periler filmini orada çektik. Ostienze’nin biraz ötesinde Garbatella denilen vakti zamanında halk evi olarak yapılmış ufak, müstakil, bahçeli evlerin olduğu çok güzel bir başka mahalle daha var. Cahil Periler filmini çekerken Koray Candemir ve ben Garbatella’da bir otelde kaldık. Orada çok hoş adreslerim var. Örneğin bir tanesi tam bir sayfiye lokantası olan Il Moschito. Tam bir popüler Roma mutfağı sunar, akşamları Roma sıcağında açıkta yemek yemek çok keyiflidir. Ostienze’de Ferzan’ın evinden hemen önce Andreotti adlı pastanemiz de çok ünlü. Karşı Pencere filminin pastalarını, sahibi Marco yaptı. Ostienze’de de eczacısından, köşedeki gazeteciye kadar herkes tanıdıktır. Gittiğimde uğrar mutlaka sohbet ederiz, sarılır, öpüşürüz.

Genellikle vaktinizi bu iki mahallede mi geçiriyorsunuz?

- Son zamanlarda yeni keşfettiğim Piazza Bologna var, şu sıralar oldukça revaçta çünkü hem üniversiteye yakın, hem de çok yeşilliği olan bir yer. Bir de Collosseo’ya yakın yerleri çok seviyorum. Örneğin Via del Corso’dan Piazze del Popolo’ya giden yol boyunca çok sayıda mağaza var. Sol kolda bulunan Bucone adlı Enoteca hafta arası sadece öğlenleri, hafta sonu akşamları da servis yapar. Burada şarapla birlikte çok güzel yemekler tadabilirsiniz.

Tarihi yerler ve sanat merkezlerinden en sevdikleriniz nereler?

- Ostienze mahallesinde Teatro India adlı Roma Belediyesi’ne ait bir tiyatro mekanı var, oldukça ilginç ve güzel bir tiyatro. Tarihi yerlere gelirsek Villa Borghese’nin olduğu büyük park, Villa Guilia’daki Etrüsk eserleri ve Çağdaş Sanat Müzesi hoşuma giden yerler. Bunun dışında Roma’da en sevdiğim meydan Pantheon. Çünkü Pantheon’un da muhteşem bir anıt olduğunu düşünüyorum. Yine aynı bölgede iki tane çok sevdiğim meydan var. Bir tanesi Roma döneminden kalma Hadrianus adına yapılmış Piazza di Pietra. Dönemin kalıntılarının arasına binalar yapılmış, bizdeki surlara benzeyen bir görüntüsü var. İkincisi o meydanın hemen arkasında Piazza San Ignasio denilen, tiyatro dekorunu andıran meydan.

YÜRÜYEREK GEZMEYE UYGUN

İtalya’ya gittiğinizde iş görüşmeleriniz haricinde bir gününüz nasıl geçer?

- Asla plan yapmam, her şey kendiliğinden gelişir. O gün boşsam yapacak işim yoksa oranın esnafıyla muhabbet eder dolaşırım. Sergi gezmeye bayılırım. Roma gibi bir büyük kentte ilginç bir sergi mutlaka bulurum. Sinemaya giderim. Trastevere mahallesinde Nanni Moretti’ye ait Nouvo Sacher adlı sinema salonu ve kaldığım eve çok yakın, yöneticiliğini Türkiye’de yönetmenlik yapmış olan bir dostumun yaptığı Intrastereve adlı salonu tercih ederim. Çünkü her iki salonda orijinal dilde sinema izlemek mümkün oluyor. İtalyanlar ne yazık ki dublajlı film seviyorlar.

Filmden sonra?

- Roma yürüyerek gezmek için çok uygun bir yer. Dükkanları dolaştıktan sonra Ponte Sisto adını taşıyan yayalara ait köprüden geçer, Campo dei Fiori’ye giderim. Fransız Büyükelçiliği’nin bulunduğu Farneze Meydanı’nda otururum. Colosseo’ya uzanıp eski Roma kalıntılarının olduğu yolda yürürüm. Örneğin Ostienze mahallesinden Venedik Sarayı’nın bulunduğu Piazza Venezia’ya yürüyerek gelmişimdir. Uzun bir yürüyüş de olsa çok keyiflidir. Roma’nın ışığı çok güzeldir, her attığınız adımda tarihi bir yere rastlarsınız. Örneğin Ponte Fisto’dan karşıya geçtiğinizde Tiber nehrinin üzerinde İsola Tiburtina adasının hizasında eski Yahudi gettosu var. O mahallenin içinde de son derece güzel lokantalar vardır. Örneğin en güzel enginarı orada yersiniz.

Roma hangi mevsimde gezilmeli?

- Roma yazın çok sıcak olur. En uygun zamanlar bahar aylarıdır. Özellikle ilkbaharda açan mor salkımlarla şehir daha güzel oluyor. Ben size Roma’yı anlatırken Vatikan’ı es geçtim. Oysa pek çok insan San Pietro Katedrali’ni görmek isteyecektir. Yıllar önce gezdim, bir daha cesaret edemedim. Çünkü örneğin Sistine Şapeli önünden sabah beşte geçerken bile kuyruk olduğunu gördüm.

seyahatte ne okuyor

Roman ve mecmua.

ne dinliyor

Müziğin çok çeşitli türlerini. Yolculukta laptop’tan CD dinliyor. Kulaklık takamıyor, kendisini soyutlanmış hissediyor.

ne yiyor, ne içiyor

İster yılan çorbası, ister kurbağa gözü, oraya özgü ne bulursa yiyor, yeni tatlara her zaman açık.

ne giyiyor

Rahat bir pantolon ve rahat ayakkabılar.

neyle seyahat ediyor

İş gereği ne yazık ki uçakla. Oysa mesafe katetmeyi seviyor, uçakla bu duyguyu yaşayamıyor.

nerede kalıyor

Otellerde de kaldığı oluyor ama genellikle arkadaşlarında kalmayı tercih ediyor. Evde kalmanın insana oraya aitmiş duygusu verdiğini düşünüyor.

kimle seyahat ediyor

İş seyahatleri ise yalnız, diğer tür seyahatlerde dostları ve kızıyla.

çantasının olmazsa olmazları

Çok sık seyahat etmesine rağmen hafif seyahat etmeyi beceremiyor. Parfüm, tuvalet ve diş malzemesi, kitapları.
False