GeriSeyahat Nereye baksam karşımda gökkuşağı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nereye baksam karşımda gökkuşağı

Nereye baksam karşımda gökkuşağı

Melissa Mey, hayatının önemli kısmını seyahate ayırıyor. “Kendimi bildim bileli yollardayım” diyor. Türkiye’nin hemen her şehrini gezmiş ve yüzünü dünyaya dönmüş. Bir aydır Batı Avustralya’daydı. Geçen hafta döndü. En çok Swan Nehri’nin ağzındaki Fremantle’dan etkilendiğini söylüyor.

İstanbul’da yaşayan Melissa Mey (35), fotoğrafçı ve ressam. Başlıca hobileri yazmak, yüzmek, ata binmek, dil öğrenmek. Seyahat ettiği ülkelerin dilini öğrenmeyi seviyor. Yolculukların yaşamının bir parçası olduğunu söylüyor: “Kendimi bildim bileli yollardayım. İlk seyahatlerim hep yurtiçindeydi. Lisede babam bana Turist Ömer lakabını takmıştı. İtalya, Paris ve Balkanlar’ın bende ayrı bir yeri vardır. Sık sık giderim. Tüm Avrupa’yı gezdim diyebilirim. Singapur’dan Güney Afrika’ya pek çok ülke gördüm.”

ESKİ İNGİLİZ MİMARESİ HAKİM
 
Mey, Fremantle’a geçen ay Batı Avustralya turu sırasında gitti.
“Perth’e karayoluyla yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bir sahil şehri. Perth’ün limanı olarak biliniyor. Swan Nehri’nin denizle birleştiği noktanın güneyinde” diyor. Orada yapılacak etkinlikleri, gezilip görülecek yerlerini şöyle anlatıyor: “Çok renkli, keyifli bir şehir. Eski İngiliz mimarisi hakim. Liman yakınında lezzetli, taze deniz ürünleri servis eden restoranları bulunuyor. Fiyatları makul. Yerel bira eşliğinde fish & cips iyi bir seçim. Fakat masanıza gelip yediklerinize ortak olan martılara hazırlıklı olun. Ben yemeklerimi onlarla paylaşırken çok eğlendim. Fremantle sokaklarında çok sayıda sanat galerisi görebilirsiniz. Yerel sanat eserleri, etnik hediyeler almak isteyenler için doğru adres. Bunun dışında sokak sanatçıları yaygın. Ressamlar, dans edenler... Her an bir sürprizle karşınıza çıkabilirler. Yazın, sürekli bir festival havasında geçiyor.
Denizcilik Müzesi, limana yürüme mesafesinde. Limanın tarihi, bölge denizciliği anlatılıyor. Denizciliğe ilgi duyan herkes görmeli. Kentin restoran hizmeti de veren butik bira fabrikaları çok ünlü. Mutlaka görülmeli, biralar denenmeli. Benim önerilerim deniz kenarındaki Little Creatures Beer Brewery, merkezdeki Monk Brewery ve Sail - Anchor. Burada mutlaka damak zevkinize uygun bir bira bulacaksınız. Fabrikaların hemen yanı başında kocaman bir göz gibi duran dönme dolap da çok eğlenceli. 1831’den kalma Tarihi Hapisane, Batı Avustralya’nın ilk kamu binası. 1992’de turizme açılmış. 2010’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş. Geçmişte hapishanede kalan ve kaçmak isteyen mahkumların inşa ettiği 20 metre derinlikte bir tüneli var.”

ŞİMDİ HAVA ILIK ZAMANI KAÇIRMAYIN

Mey, kentte gece hayatının hareketli olduğunu söylüyor: “Pub ve barlarda vakit geçirebilir, sokak şenliklerine katılabilirsiniz” diyor.
Konaklama seçeneklerine gelince... “Turistlik bir şehir. Çok güzel oteller var. Tarihi yapılar 4-5 yıldızlı otele dönüştürülmüş. Birçoğu deniz manzaralı, sahile çok yakın. Fiyatlar gecelik 250-300 Avusturya Doları. Tabii yıldıza göre de değişiyor.”
Mey’in kente gitmek isteyenlere önerileri şöyle: “Keşfe yönelik gezmeyi sevenlere öneririm. Kasım ile şubat arası Güney Yarımküre’deki Avustralya’da mevsim yaz. Daha serin dönemde gitmek istiyorsanız, benim gibi haziran, temmuz ya da ağustosu tercih edebilirsiniz. Yağmura önlem olarak uygun ayakkabı, rahat giysiler ve bir mont yeterli olur.
İklimi Antalya’yı çağrıştırıyor. Aniden gelen yağmurlar olsa da hava genelde ılık. Beni en çok şaşırtan, bir keresinde 30 dakikalık şiddetli yağmur sonrası çıkan güneş oldu. Her yerde sıklıkla gökkuşağıyla karşılaştım. Öyle ki bazen birbiriyle kesişen 2 – 3 gökkuşağı görebiliyorsunuz. Bu manzara gerçekten görülmeye değer.
Fremantle’a Perth şehir merkezinden trenle ya da otobüsle gidilebilir. Otomobil de kiralayabilirsiniz. Perth ve Fremantle’a kadar gitmişken bence çevredeki diğer yerler de görülmeli. Bir otomobil kiralayarak biraz daha güneye gidip doğal parkları, mağaraları ve Margaret Nehri’ndeki üzüm bağlarını görüp, şarap tadımları yapabilirsiniz. Gün batımına karşı şetçiğiniz yerel şarapları içip, Hint Okyanusu’nda sörf yapanları izleyebilirsiniz.”

En sevdiği beş şehir: Paris, Prag, Gdansk (Polonya), Atina, Roma
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel yiyecek ve içecekler, deniz ürünleri, pizza ve makarna
Seyahatte nerede kalır? Şehir merkezindeki 4-5 yıldızlı otellerde, dostlarının evinde
Kiminle seyahat eder? Yalnız
Seyahatten ne alır? Yerel hediyelikler, kıyıdan taş ve deniz kabuğu
Seyahatte ne okur? Rehber kitaplar
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Kamera, kitap, not defteri, ıslak mendil, güneş gözlüğü, telefon

False