GeriSeyahat Mr.Gurme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mr.Gurme

Mr.Gurme

Portekiz şarapları

Portekiz'in yemek kültürü hakkında daha oralara gitmeden bilgi sahibiydim.

Bu yüzden yemeklerin zenginliği ve lezzeti beni şaşırtmadı.

Ancak açıkça söylemek gerekirse şarapların lezzeti, kalitesi ve ucuzluğu beni hayli şaşırttı.

Diyebilirim ki beş gün kalmama rağmen Portekiz'de yepyeni bir şarap dünyasını keşfettim.

Ben özellikle ‘Alentejo’ bölgesinden gelen şaraplara bayıldım. Türkiye'ye dönerken de özellikle sadece bu bölge kırmızı şaraplarını satın aldım.

Portekiz'in en güzel yeni şaraplarını bu bölgede yapıyorlar, zaten birçok rehberde de bu yazıyor.

‘Alentejo’ bölgesinden özellikle Borba'yı çok keyifle içtik. Ayrıca Redondo, Moura ve Reguengos da güzel.

Bu bölgenin şaraplarında alkol düzeyi diğer bölgelerden gelen şaraplara göre daha yüksek.

Bu benim zevkim tabii ama Portekiz'de sorarsanız daha iyi şarapların Dao ve Douro bölgesinden geldiğini söyleyeceklerdir size.

Douro bölgesinde büyük üretim yapılıyor. Portekiz'in en güzel gündelik tüketime yönelik vin de table'ları burada üretiliyormuş.

Gündelik tüketime yönelik dediğime bakarak bunların lezzetlerinin, kalitelerinin daha az olduğunu söylediğimi filan düşünmeyin sakın.

Örneğin Portekiz'in en pahalı şaraplarından bir tanesi olan Barca Velha da bu tür bir vin de table..

Bence Alentejo bölgesi dışında deney yapacaksanız Dao kırmızı şaraplarını için.

Dao meşede yıllara dinlendirilen bir şarap ve lezzeti de üretimine verilen önemi aynen yansıtıyor.

Rose şarap sevenler için Portekiz bir cennet olmalı bence çünkü dünyanın en çok bilinen Rose şarabı olan ‘Mateus’ burada üretiliyor.

Ülkede yaygın olan deniz ürünleriyle soğuk bir Mateus da müthiş olur tabii ki.

Gelelim beyaz şaraplara. Fransa'nın en güzel Chablis'leriyle rahatlıkla boy ölçüşecek beyaz şaraplar var Portekiz'de.

Özellikle Arinto türü üzümden elde edilen Bucelas şaraplarını tavsiye ederim.

Tatlıyla içilecek şarapta da Portekiz bir dünya markası yaratmayı başarmış durumda: Moscatel de Setubal.

Port üzerine fazla yazmak istemiyorum.

İyi bir port seçmek apayrı bir uzmanlık dalı. Eğer port satın alacaksanız iyi bir el kitabından özellikle yıllara bakarak satın alın. Yoksa 1980 yılı bir port alıp, harika bir iş yaptım zannederken daha sonra hakkında okuyunca çuvalladığınızı anlamanız mümkün çünkü.

Bir de portta Graham's gibi bilinen isimlere sadık kalırsanız yanılma payınız gayet tabii ki azalır.

Bir de tabii Madeira şarapları var Portekiz'in. Portekiz'den dönerken gümrüksüz satışta Verdelho Madeira'sını göreceksiniz. Ayrıca Madeire keki de bulunuyor orada. Unutmayın ki bu keki İngilizler özellikle Verdelho ile birlikte yenilmesi için icat etmişler.

Bana en çok uyan Madeira ise yemek sonrası digestif olarak içilebilecek Malmsey'dir. Kopkoyu bir rengi var ve tadı çok hoş.

False