Türk kahvesine adanmış sergi

Güncelleme Tarihi:

Türk kahvesine adanmış sergi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2023 20:35

'Türk misafirperverliği'nin sembollerinden olan Türk kahvesi ve hikâyesi, Kurukahveci Mehmet Efendi ile İGA Art işbirliğiyle İstanbul Havalimanı'nda açılan 'For the Love of Coffee - Kahve Aşkına' sergisinde dile geliyor.

Haberin Devamı

 

'Türk kahvesi'yle özdeşleşen Kurukahveci Mehmet Efendi ile İGA İstanbul Havalimanı çatısı altında yolcuları kültür ve sanat ile buluşturan İGA Art, Türk kahvesi kültürünün tanıtımı için bir araya geldi. Kurukahveci Mehmet Efendi’nin hazırladığı 'For the Love of Coffee – Kahve Aşkına' başlıklı sergi, 22 Eylül'den bu yana dünyanın dört bir yanından yüzlerce ziyaretçi ağırladı.  

'Kahve Aşkına' sergisi ile, “Türk misafirperverliği”nin sembollerinden olan Türk kahvesi ve hikâyesi, 15 Ocak 2024 tarihine kadar yerli ve yabancı misafirlerle buluşmaya devam edecek. Sergide kahve tarımı ve üretiminin yanı sıra, kahve kültürünün tarihî gelişimi; metinler, fotoğraflar ve videoların yanı sıra, cezve ve ibrikler ile tüm dünyadan kahve fincanları gibi objeler eşliğinde izleyiciye sunuluyor. 

Haberin Devamı

Türk kahvesine adanmış sergi

152 yıllık geçmişiyle Türk kahvesi kültürünün yaşatılmasında ve dünyaya tanıtılmasına daima özen gösterdiklerini belirten Kurukahveci Mehmet Efendi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurukahveci, “Öncelikle İGA İstanbul Havalimanı ve İGA Art’a, işbirlikleri ve Türk kültür ve sanatına bu alanı açtıkları için teşekkür ederiz. Bir parçası olmaktan onur duyduk. Kurukahveci Mehmet Efendi olarak Türk kahvesi kültürünün dünyaya anlatılması için pek çok çalışma yaptık. 2013 yılında Türk kahvesi kültürünün UNESCO tarafından “İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası” listesine alınması için gayret gösterdik ve başarıya ulaştık. Her yıl yurtdışında düzenlenen pek çok fuar ve festivalde Türk kahvesi sunumu, tanıtımı ve ikramı gerçekleştiriyoruz. 100’ün üzerinde yurtdışı etkinliklerinde kahve ikramı yaptık. 2016 yılında İstanbul Milli Reasürans Galerisi’nde “Üç Şehir Bir Kahve - Kahire, İstanbul, Viyana” isimli bir fotoğraf sergisi hazırladık, aynı isimli Türkçe ve İngilizce kitap hazırladık.

Bugün Kurukahveci Mehmet Efendi markasıyla 60’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere pek çok ülkede Türk kahvesi denince Kurukahveci Mehmet Efendi akla geliyor. Bu da bize Türk kahvesinin yaşatılması konusunda büyük sorumluluk yüklüyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin hikayesinin başladığı Eminönü Tahmis Sokak’ta açılan yeni Tahmis Binası’nın orta katında Türkiye’nin ilk kahve kütüphanesini kurduklarını kaydeden Mehmet Kurukahveci, “Kütüphanede Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca eserler, kahve meraklılarının ve kahve konusunda araştırma yapan herkesin ücretsiz kullanımına açıldı. Tahmis Binası’nın üst katında ise, kurum ve ailemizin tarihçesini ele alan kalıcı bir sergi düzenledik. 152 yıldır bizi ayakta tutan kahveye borcumuzu ödememiz için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Suna Altan ise, 'Kahve Aşkına'yla ilgili şunları söyledi: “Türk kahvesi, bilinen tüm kahvelerin ilk pişirme şeklidir. Bütün kahve pişirme yöntemleri Türk kahvesinden türeyip zenginleşmiştir. Tarihi gelişimine baktığımızda kahve kültürünün Osmanlı topraklarından, özellikle de İstanbul’dan Avrupa ülkelerine yayıldığını görüyoruz. Başta Venedik, Londra, Paris ve Viyana gibi önemli Avrupa kentlerinde 17. ve 18. yüzyılda Türk kahvesiyle başlayan kahve ve kahvehane kültürü, bugün farklı demleme ve sunum yöntemleriyle insanlığın ortak bir ikram kültürüne evrilmiş durumda. Sergiyi gezenler, bu tarihi gerçeği de belgeleriyle görüyor. Sergide ayrıca kahvenin sanatçılara nasıl ilham kaynağı olduğu ve Avrupa sanatında, önemli bir rol oynadığının örneklerine de şahit oluyorlar. Sergi, inanıyoruz ki Türk kahvesini öncelikle yurtdışından gelen misafirlerimize, sonrasında ise herkese tanıtmak için önemli bir araç.”

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!