Tam zamanlı bir çocuk, Nunu

Güncelleme Tarihi:

Tam zamanlı bir çocuk, Nunu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 14:49

İllüstratör Özlem Fedai Korçak, ‘Davetsiz Misafir Rehberi’ ve ‘Ponçik’ serisinden sonraki üçüncü kitabı ile okurları çocukluğunun hakkını vererek, doya doya yaşayan Nunu’nun renkli dünyasına davet ediyor.

Haberin Devamı

Nunu, bitmek bilmez enerjisi, bir o kadar sınırsız hayal gücüyle zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak kadar yoğun bir ufaklık. Yoğun dediysem, sanat dersleri, oyun grupları, kurslar falan gelmesin aklınıza. Onun dünyasında tüm zamanlar çocuk aklından ve kalbinden çıkma, en doğalından oyunlarla dolu. Bir an olsun sıkılmak bir yana, sonunda anne babasını üzmek olmasa hiç uyumayabilir bile. Ama uslu mu uslu bir çocuk da sanılmasın. Ara sıra “biraz daha...” diye tutturup yaygarayı bastığı da olmuyor değil. Bir de yanından hiç ayrılmayan Çilek adında bir tavşanı ve sabahları birlikte piknik yaptığı renk renk canavar arkadaşları var ki hepsi birbirinden tatlı.

Peki Nunu gün boyunca neler mi yapıyor? Bir kere çok önemli bilim ve sanat çalışmaları var. Aklınıza gelebilecek her şey Nunu için ilham kaynağı olabilir ve sanat eserine dönüştürülebilir. Öyle ki evde kendisine ait bir sanat galerisi bile var; öğleden sonraları ücretsiz gezilebilir. Bilim konusuna gelince, bu aralar tavukların yaşam öngüsünü araştırıyor ve tavuğun mu yumurtadan yumurtanın mı tavuktan çıktığı sorusuna cevap arıyor. Ama tavuklar onunla işbirliği yapmak istemedikleri için “Pardon, bakar mısınız, bir şey sorabilir miyim,” diye peşlerinden koşturup duruyor.
Sonra birbirinden ilginç koleksiyonlarıyla da ilgilenmesi gerekiyor. Tahmin edersiniz ki hayal, solucan ve ‘pırt’ biriktirmek kolay iş değildir. (Boş solucan kavanozu her şeyi açıklıyor).
Yazılar boşa gitmesin diye bol bol okuduğunu, rekoru elden gitmesin diye ayna karşısında uzun uzun göz kırpmama alıştırmaları yaptığını da düşünürseniz, ne kadar yoğun olduğunu görürsünüz. Hele bir de bulut tahmin ediciliği var ki, epey hayal gücü ve zaman gerektiriyor.

Haberin Devamı

Buraya kadar anlattığım, Nunu’nun bir gününe ait kesitlerin bir çoğu resimlerden edindiğim izlenimlerden oluşuyor. Anlatamadığım daha pek çok ayrıntı da her okumada ayrı bir tat verecek resimlerde gizli. Ancak çizimlerin metnin önüne geçmediğini, metni harika biçimde tamamlayarak detaylandırdığını eklemek gerek.

Haberin Devamı

Konuya dönecek olursak, onca iş güç arasında anne babasına da vakit ayırması gerekiyor Nunu’nun. Bu aralar onları yeterince mutlu edemediğini, belki de çok ihmal etmiş olabileceğini düşünüyor. Ama unutmayınız ki Nunu bir sanatçı, üstelik gerektiğinde dünyaya tersten bakabilen bir sanatçı. İki dakika baş aşağı sallanması çarpıcı ve yaratıcı sürprizler bulmasına yetiyor da artıyor bile. O da doğal olarak hemen bu özelliğini devreye sokuyor ve anne babasına gözlerine inanamayacakları, unutulmaz bir sürpriz hazırlıyor. Kıkır kıkır gülmemek elde değil!

Tam zamanlı bir çocuk, Nunu

Nunu
Özlem Fedai Korçak
Elma Çocuk, 2018
40 sayfa, 32 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!