Çocukluğun ölümsüz topraklarında

Güncelleme Tarihi:

Çocukluğun ölümsüz topraklarında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2022 23:37

Jose Saramago'nun çocukluğunda çoban çırağı olarak dayısıyla çıktığı iki günlük yolculuğu anlattığı ‘Beklenmedik Bir Işık’ sıradanlığın ardında parlayan olağanüstü anları keşfe çağırıyor.

Haberin Devamı

“Yitik cennet efsanesi çocukluğu temsil eder, yoktur ötesi” diyen Jose Saramago, bir daha hiç öyle hissedemediğimiz, bir bakıma hiçbir yere gitmeyen ama bir türlü de ulaşamadığımız çocukluğun ölümsüz topraklarına götürüyor bizleri.
Nobel ödüllü yazarın çocukluğunda çoban çırağı olarak dayısıyla çıktığı iki günlük yolculuğu anlattığı ‘Beklenmedik Bir Işık’ sıradanlığın ardında parlayan olağanüstü anları keşfe çağırıyor. İllüstratör Armando Fonseca ise mürekkep baskı tekniğiyle metni sözcüklerden resme çeviriyor, ruhuna ruh katıyor.
12 yaşındaki Saramago ve dayısı domuzlarını satmak üzere dört fersah uzaklıktaki pazara doğru yola çıkıyorlar. Hayvanların toynaklarından çıkan tozu yuta yuta ilerledikleri yolda gemi pruvalarının önüne konan ahşap bir heykel gibi hissediyor kendini, kahramanca aşıyor patikaları.
Geceyi geçirdikleri çiftliğin ahırında daldığı mışıl mışıl uykuya atların toynaklarının taş döşeli zeminde çıkardıkları sesler, köpek havlamaları, kesif karanlık eşlik ediyor. Şafak sökmeden uyanıp çıktığı avluda dev gibi bembeyaz ayla burun buruna geliyor, duyduğu hayranlık ve şaşkınlığı çocukluğuyla mühürlüyor.
Duygularının coşkunluğundan hüngür hüngür ağlamak istediği bir başka anda ise kapkara bir bulut kümesinden boşalan yağmurun oluşturduğu su perdesinin içinde hayatının yeminini ediyor kendi kendine. Ve bir kez daha anlıyoruz ki ölümsüzlüğün sırrı çocuklukta, çocukluğunkiyse görmesini bilen gözlerle tükenmeyen hayret duygusunda gizli.

BEKLENMEDİK BİR IŞIK

Çocukluğun ölümsüz topraklarında

Jose Saramago
Resimleyen: Armando Fonseca
Çeviren: Emrah İnce
Kırmızı Kedi Çocuk, 2022
28 sayfa.

 

 

Haberin Devamı

KUŞLARLA BAŞ DÖNDÜRÜCÜ BİR UÇUŞ

Kısacık bir anı yakalayabilmek için bile günlerce emek veren kuş gözlemcilerine de Zümrüdüanka’nın peşinden Kaf Dağı’nın ardına giden masal kahramanlarına da hak vermemek elde değil. Kimileri cıvıl cıvıl sesleri ve göz alıcı renkleriyle, kimileri yetenekleriyle tarih boyunca insanlara ilham verdi, efsanelere konu oldu, barışı ve özgürlüğü simgeledi. Sırf biyolojik açıdan bakıldığında bile yüzlerce farklı türü ve akıl almaz özellikleriyle uçsuz bucaksız bir derya kuşlar âlemi.
Tomas Tuma’nın yazıp resimlediği ‘Çocuklar İçin Kuş Ansiklopedisi’ 7’den 70’e herkese bu muhteşem âlemin kapılarını açıyor, bakmaya ve okumaya doyamadığımız rengârenk bir yolculuğa çıkarıyor.
‘Kanadı Olanlar’, ‘Su Kıyısında Yaşayanlar’, ‘Ötücü Kuşlar’ ve ‘Yırtıcı Kuşlar’ başlıkları altında 16 altbaşlığa ayırıyor kitabını Tuma. Başlangıçta muhteşem kolibri, altın sülün, pembe kakadu, ateş renkli sinekkapan, viktorya taçlı güvercin, gök kuyruklu orman perisi derken ne yana bakacağımızı şaşırıyor, daldan dala konuyoruz. Ama bu ilk heyecanı atlattıktan sonrası kolay. Her birinin üstünde dura dura dakikalarca incelemek işten bile değil.
Siz buna gittikçe daha da merak uyandıran küçük bilgi notlarını da ekleyin ve çıkacağınız yolculuğun baş döndürücülüğünü hayal edin.
 
ÇOCUKLAR İÇİN

Çocukluğun ölümsüz topraklarında

KUŞ ANSİKLOPEDİSİ
Tomas Tuma
Çeviren: Emin Yoğurtçuoğlu
Ketebe Çocuk, 2022
48 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!