Bir kayanın muhteşem hayatı

Güncelleme Tarihi:

Bir kayanın muhteşem hayatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2022 11:50

Deb Pilutti’nin yazıp resimlediği ‘Yaşlı Kaya’, Dünya’nın milyonlarca yıl içinde geçirdiği değişimleri sıcacık bir hikâyeyle anlatmakla kalmıyor, bir kayanın hatıraları üzerinden yaşlılığa saygı duruşunda bulunarak önyargıları da yıkıyor.

Haberin Devamı

Deb Pilutti’nin yazıp resimlediği ‘Yaşlı Kaya’, Dünya’nın milyonlarca yıl içinde geçirdiği değişimleri sıcacık bir hikâyeyle anlatmakla kalmıyor, bir kayanın hatıraları üzerinden yaşlılığa saygı duruşunda bulunarak önyargıları da yıkıyor.
Yaşlı Kaya kimsenin hatırlamadığı kadar uzun zamandır bir çam ormanının ortasında, aynı yerde öylece duruyor. Arkadaşlarına göre hayatı katlanılamayacak kadar sıkıcı. Ne uğurböceği gibi ağaçların dallarına tırmanıp gemileri izleyebiliyor ne sinekkuşu gibi dünyanın dört bir yanına uçabiliyor ne de çam ağacının dalları gibi rüzgârda dans edebiliyor. Evet, şu an bunların hiçbirini yapamıyor olabilir ama kim demiş asla yapmadığını?
Her şeyin kapkaranlık olduğu milyarlarca yıl önce gözlerini açıp dev bir volkanın ağzından fırlayarak ateşle kaplı gökyüzünde süzülmek, uçmak değil de nedir? Kaç kişi dinozorlarla arkadaşlık etmiş, devasa bir buz kütlesinin içinde gezmeye çıkmıştır? Muhteşem manzaralara sahip bir uçurumun tepesinden hoplaya zıplaya aşağıya yuvarlanmaktan daha neşeli bir dans olabilir mi?
Deb Pilutti her dönemi farklı bir renge bürüyerek Yaşlı Kaya’nın milyonlarca yıla yayılan hikâyesini daha da çarpıcı kılıyor. Kapkaranlık zamanlar, eflatunlu kızıllı volkanik patlamalar, bembeyaz buzullar, sarılı turunculu çöller...
Ama Yaşlı Kaya’nın hikâyesi bu kadarla sınırlı değil. Arkadaşları onu ağızları açık dinlerken hayatının ne kadar sıkıcı olduğuna dair önyargıları da bir bir yıkılıyor. Muhteşem yolculukların, birbirinden güzel hatıraların, hayatı dolu dolu yaşamış olmanın ve arkadaşlığın verdiği mutlulukla nasıl sıkılabilir ki?

Haberin Devamı

Bir kayanın muhteşem hayatı
YAŞLI KAYA (SIKICI DEĞİL Kİ)
Deb Pilutti
Çeviren: Nermin Mollaoğlu
Doğan Çocuk, 2022
40 sayfa.

 

Komodo ejderinin izine düşmeye var mısınız?
Bazı hayvanlar haftada bir kez kaka yaparken bazıları yirmi dakikada bir yapar. Kimileri başka hayvanların kakasını yemek için çıldırırken kimileri kakasını sırtında taşır. Hayvan dışkıları hakkındaki birbirinden ilginç bilgiler Andy Seed’in kaleme aldığı ‘İpucu Kakada’yı yeterince komik ve çekici kılmakla beraber kitabın asıl konusu bundan çok daha fazlası.
Dışkılar bizi hayvanlar hakkında çok şaşırtıcı bilgilere ulaştırabilir. Ama hayvanların arkalarında bıraktıkları izlerden sadece biridir bunlar. Doğa tutkunu kâşifler için ormanlar, parklar ve hatta küçük bir arka bahçe bile inanılmaz ipuçlarıyla dolu olabilir. Bir meşe ağacı bile 50’den fazla hayvana ev sahipliği yapar.
Ayak izleri az önce oradan yırtıcı bir hayvanın mı yoksa minik bir orman faresinin mi geçtiğini pekâlâ anlatabilir. Sürüngenleri bile bıraktıkları kıvrımın şeklinden tanıyabiliriz. Gelişigüzel çiğnenmiş bir çam kozalağı, bir yuvanın nerede ve hangi malzemelerden yapıldığı, ağaçlardan soyulmuş kabuklar, ısırık izleri, parçalanmış bir salyangoz kabuğu, bir deri yığını, kemik kalıntıları, yumurtalar, tüyler... Her biri büyüleyici bir dedektiflik macerasının davetiyesi olabilir. Ama siz siz olun bir komodo ejderinin izini sürmek istiyorsanız zırhınızı yanınızdan eksik etmeyin.

Haberin Devamı

Bir kayanın muhteşem hayatı
İpucu Kakada
Andy Seed
Resimleyen: Claire Almon
Çeviren: Sima Özkan
Hep Kitap, 2022
64 sayfa.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!