Kate'in Osmanlı modası

Güncelleme Tarihi:

Katein Osmanlı modası
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 14, 2023 14:04

İngiliz kraliyet ailesinin gelini Galler Prensesi Kate Middleton, 10 yıldan fazla bir zamandır 'stil ikonu' olarak biliniyor. Her ne kadar zaman zaman hayranları ve moda uzmanları tarafından "sıkıcı" ve "tekdüze" giyinmekle eleştirilse de onun giydiği her kıyafetin, taktığı her takının dakikalar içinde "yok satması" gibi bir gerçek var.

Haberin Devamı

YİNE GİYİMİYLE DİKKAT ÇEKTİ
Aileye katıldığı ilk zamanlarda daha cesur giyinen, ama mini etekleri rüzgarda havalanıp magazin basınının manşetlerine çıktıktan sonra Kraliçe 2. Elizabeth tarafından elbise dolabı kontrol altına alınan Galler Prensesi Catherine, yine katıldığı bir davette giyimi kuşamıyla bütün dikkatleri üzerinde topladı.

Katein Osmanlı modası

BU KEZ YENÄ° GÄ°YDÄ°
Üç çocuk annesi olmasına ve artık 42 yaşına gelmesine rağmen, ince fiziğini koruyan Kate Middleton, her yıl mart ayında geleneksel olarak kutlanan Commonwealth Day (İngiliz Milletler Topluluğu Günü) için Westminster Abbey'de düzenlenen etkinliğe kocası Prens William ile birlikte gitti. Kraliçe'nin ölümünden sonra kendilerine geçen Galler Prensi ve Galler Prensesi unvanlarıyla birlikte hiyerarşideki konumları da yükselen Kate, o gün için özenle giyindi.

Haberin Devamı

Kimi zaman daha önce giydiği kıyafetleri değerlendirdiği bilinen Middleton, bu kez yeni bir takım giydi. Etekleri diz altına kadar uzanan bir etek giyen Prenses Catherine, üzerine de yine aynı kumaştan bir peplum ceket giydi. Görünümünü de lacivert topuklu ayakkabılar ve yine lacivert renkte bir şapkayla tamamladı. Saçlarını toplayan Kate Middleton, kayınvalidesi Diana'nın bir zamanlar çok kullandığı bir çift küpe ve Galler Prensesi unvanını taşıyanların kullandığı bir broşla görünümünü tamamladı.

Katein Osmanlı modası

OTTOMAN JAKAR( (OSMANLI KUMAÅžI) OLARAK BÄ°LÄ°NÄ°YOR
Kate Middleton aslında daha önce de bu tarz kıyafetler yani peplum ceketler giymişti. Ama bu tercihinin çarpıcı bir özelliği vardı. Gözle görünen ayrıntı Kate'in kıyafetinin etek kısmında gizliydi. Dış kısmı koyu lacivert üzerine beşaz çiçek desenleri taşıyan kumaşın, eteğin içinde kalan kısmı ise tam tersine beyaz üzerine koyu lacivert tonda çiçeklerle süslüydü. Bir de Kate'in giydiği iki parçalı kıyafetin kumaşının bir özelliği daha vardı.

Haberin Devamı

İşin o kısmına daha yakından bakmadan önce Galler Prensesi Catherine'in giydiği kıyafetin Türk asıllı modacı Erdem Moralıoğlu'na yani moda dünyasında bilinen adıyla Erdem'e ait olduğunu belirtelim. Middleton'ın kıyafetinin hazırlandığı kumaş ise Osmanlı jakarı (Ottoman jakar) olarak biliniyor.

ESKÄ°DEN RESMÄ° KIYAFETLER DÄ°KÄ°LÄ°RDÄ°: Uluslararası alanda Ottoman kumaÅŸ olarak bilinen bu kumaşın en önemli özelliÄŸi dayanıklı ve göze güzel yani 'tok' görünen bir kumaÅŸ olması. Genellikle ipek ya da ipek, pamuk ve ipek benzeri ipliklerin karışımından oluÅŸan bu kumaÅŸ, geçmiÅŸte çoÄŸunlukla resmi kıyafetlerin dikiminde kullanılındı. Gece kıyafetleri ve süslemeler de bu kumaÅŸtan üretilirdi.

Katein Osmanlı modası

'DÖŞEMELİK GİYMİŞ' ELEŞTİRİSİ ALDI
Pamukla karışık Ottoman kumaş olduğu gibi bir de sadece ipekten dokunmuş türü var. Fakat bu fiyat olarak çok pahalı. Bu yüzden kimi zaman kumaş maliyetin düşürülmesi için yapay ipekle üretiliyor. Hemen kısaca bu kumaşa neden Ottoman Jakar ya da Osmanlı Kumaşı denildiğini de anlatalım. Çünkü bu tür kumaşlar,. Osmanlı'dan günümüze geliyor ve değerli ipliklerle üretiliyor.

Haberin Devamı

Kate Middleton'ın bu kıyafeti güzel olmasına güzel görünüyordu. Bazı kişiler "döşemelik kumaştan yapılan kıyafet giymiş" diye eleştirseler de elbiseyi gayet güzel taşıdığı herkesin ortak görüşü. Kıyafetin en çok göze çarpan ayrıntısı ise etek boyu oldu yine...Tıpkı son zamanlarda olduğu gibi. Aslında bunun nedeni uzun zamandır biliniyor. Middleton aileye katıldığı ilk günlerde uzun da olsa kısa da giydiği etekler rüzgarın azizliğine uğrayınca kendisini magazin basınının manşetlerinde bulmuştu.

Katein Osmanlı modası

Middleton, William'ın annesi Diana ile özdeşleşen takılardan biri olan safir küpeler ile Galler Prensesleri'nin taktığı broşu da kullandı. 

Haberin Devamı

Biraz önce de anlattığımız gibi Kraliçe bu olaya el attı ve yıllardır kraliyet kadınları için kullanılan küçük hileleri Kate için de uygulamaya başladı. Eteklerin içine görünmez ağırlıklar dikmek ya da tamamen bir "kazayı" önlemek için rüzgardan çok etkilenmeyen kumaşlardan üretilen kıyafetler giymek gibi. İşte Middleton'ın bu kıyafeti de kalın ve tok kumaşıyla bunun örneklerinden birini sergiledi.

Katein Osmanlı modası

Aynı törende dikkat çeken bir başka aile üyesi de geçen hafta kocası Prens Edward'ın Edinburgh Dükü ilan edilmesiyle Edinburgh Düşesi olan Sophie oldu. Kraliçe'nin en sevdiği gelini olarak bilinen Sophie, törende beyazlar giydi.

Haberin Devamı

Katein Osmanlı modası

Sophie'nin taktığı şapka Prens Harry'nin karısı Meghan Markle'ın , 2019 yılında yine aynı etkinlikte taktığı şapkaya benzetildi.

Katein Osmanlı modası

ETEKLER UÇUŞUNCA
Günümüzden tam 12 yıl önceydi...Dünyanın en gözde bekar erkeklerinden biri olan İngiliz kraliyet ailesi üyesi Prens William, uzatmalı sevgilisi Kate Middleton ile hayatını birleştirdi. Hemen ardından da çift, ailede adet olduğu üzere Milletler Topluluğu'nda yer alan Kanada'ya resmi bir ziyarette bulundu. Gelişmeler de bunun ardından yaşandı.

Dünyanın bütün dikkatini üzerlerinde toplayan Kate Middleton ile Prens William'ın bu turu basının gündeminden hiç düşmedi. Bunun nedenlerinden biri de giydiği gelinlikten başlayarak bir moda ikonuna dönüşen Middleton'ın ya da evlilik sonrası unvanıyla Cambridge Düşesi Catherine'nin gezi için hazırlanan gardırobuydu. O dönemde daha kısa etekler, daha gösterişli elbiseler giyiyordu Middleton. Fakat bu tercihi istenmeyen durumlara da yol açtı. Bazı ziyaretlerinde giydiği elbiselerin geniş ya da kısa etekleri rüzgar nedeniyle havalanınca ortaya çıkan görüntüler Magazin basınının manşetlerine çıktı.

Katein Osmanlı modası

ESKÄ°DEN MÄ°NÄ° ETEKLER GÄ°YERDÄ°
Bu durum, çiftin birlikte gittiği ya da Kate Middleton'ın yalnız başına katıldığı yurt içi ya da yurt dışı başka etkinliklerde de yaşandı. Middleton'ın havalanan eteklerine sonunda Kraliçe 2. Elizabeth el koydu. Torununun eşi için özel bir görevli bile atadı. Sonra zaman içinde Middleton'ın sergilediği bu görüntüler tarihe karıştı. Mini etek tercihlerini azalttı, daha klasik giyinmeye başladı. Giydiği elbise ya da etekler mini olduğunda görünümünü koyu renkli kalın çoraplarla tamamlamaya başladı. Ama ne giyerse giysin, ne kadar rüzgar eserse essin bir daha hiç "etek kazası" yaşamadı. Bunun nedeni neydi peki?

İşte onu kraliyet modacılarından biri açıkladı. Onun anlattığına göre ise Kraliçe 2. Elizabeth ya da aileye kan bağı olan diğer kadın üyelerin hiç başına gelmeyen; Middleton için de artık bir tehlike olmaktan çıkan bu durumun nedeni sadece etek boyunun uzaması değil. Çünkü uzun etekler de kimi zaman rüzgarın azizliğine uğrayabiliyor.

Â

Katein Osmanlı modası

MÄ°NÄ°K KURÅžUN AÄžIRLIKLAR
Kraliyet ailesine mensup kadınları giydiren modacılardan biri olan Stewart Parvin, İngiliz Daily Mail gazetesine, bu işin sırrını açıkladı. Parvin'in anlattığına göre rüzgardan korunmak için uygulanan yöntem, giysilerin etek kısmına dışarıdan gözle görünmeyen minik kurşun ağırlıklar dikmek. "Kişiye özel, el yapımı bir kıyafetin en önemli özelliği, giyenin onu üzerinde gayet güzel taşımasıdır" dedi ve ardından da ekledi Parvin: "Ama biz de bazı küçük hilelere başvuruyoruz".Üstelik Parvin'in anlattığına göre bu küçük hileler, sadece eteklerin uçuşmasını önlemekle kalmıyor aynı zamanda kıyafetin sanki bir askıdaymış gibi kusursuz görünmesini de sağlıyor.

Stewart Parvin, söz gelimi bir paltonun iki yanında da yırtmaç varsa her bir kısmın ucuna küçük birer kurşun ağırlık dikildiğini böylece yırtmacın kusursuz görünmesinin sağlandığını anlattı. Parvin, eğer şifon gibi daha hafif kumaştan bir elbise giyilecekse onun etek ucuna bezeyle boyutunda bir ağırlık diktiğini de sözlerine ekledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!