GeriSeyahat İşte böyle mahvediyorlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İşte böyle mahvediyorlar

İşte böyle mahvediyorlar

Şehrin can damarı, nefes borusu Göksu ve Küçüksu derelerini boğdular

Doğal hayat bitti

Göksu ve Küçüksu (Küçük Göksu) Dereleri'ni kaynağından başlayıp denize döküldükleri noktaya kadar izledik. Bir zamanlar İstanbul'un en güzel mesire yerlerinden olan bu derelerde doğal hayat tamamen yok olmuş durumda.

LEŞ GİBİ KOKUYOR

Binlerce yıl kendi halinde akarak derin vadiler oluşturan iki dere de bugün kötü kokular saçan pislik yuvaları. Birer açıkhava kanalizasyonuna dönmüş olan en zarif iki su yolunun bu hali duyarlı İstanbullular’ı isyan ettiriyor.

ISLAH ÇALIŞMASI DURDU

Büyükşehir Belediyesi, derelerin kurtarılması için bir proje hazırladı. Ancak Küçüksu Deresi'nde hem ıslah hem de kolektör kanalı çalışması yürüten belediye dereye sıfır yapılan gecekonduların kanal inşaatını engellemesi yüzünden ilerleyemiyor. Elmalı’daki kolektör tesisiyle derelerdekini birleştiren proje Elmalı'dan Küçüksu'ya bir tünel inşaatını da öngörüyor.

İNSAN MARİFETİ ÇÖPLER

Çöpler insan marifetiyle dere kenarına atılıyor. Suların taşıdığı çöpler köprülerin altında toplanarak tepeler oluşturuyor. Çöplerin yarattığı bariyerler birçok noktada suyun akışını engelleyecek düzeye ulaşıyor.

YOĞUN YAPILAŞMA

Derelerin canına okuyan faktörlerden biri de yoğun yapılaşma. Ümraniye'den başlayıp Boğaziçi'ne kadar uzanan toplam 6 bin dairelik toplu konut alanının tüm atıksuları da Göksu ve Küçüksu Dereleri'ne boşaltılıyor.

DEREYE SIFIR FABRİKALAR

Kıyılardaki ilkel sanayi tesisleri atıksularını açıktan derelere boşaltıyor. Yağmurlu havalarda, ortak olan kanalizasyon ve atıksu borularından dolayı derenin rengi iyice kararıyor ve etrafa pis kokular yayıyor.

False