GeriSeyahat İspanya ve İtalya’ya bile bağbozumu turları var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İspanya ve İtalya’ya bile bağbozumu turları var

İspanya ve İtalya’ya bile bağbozumu turları var

Şarabın hammaddesi olan üzümlerin olgunlaşması için geri sayım bitti ve bağbozumu zamanı geldi. Son birkaç yıldır gelenekselleşen bağbozumu turları sezonuna girdik. Şarap tutkunlarının geçmiş yıllardaki ilgisi nedeniyle bağbozumu artık bir turizm sektörü haline geldi. Bağbozumu turistlerini Türkiye içindeki turlar ‘kesmez’ oldu. Bazı şirketler bu yıl Avrupa’daki bağlara bile bağbozumu turları düzenliyor.

Bu aralar bağlarda tatlı bir telaş var, bağbozumu başladı. Şimdi üzümleri toplama zamanı. Mahsulün bir an önce toplanıp şarap fabrikalara doğru yola çıkması gerek. Bir yandan üretim için hazırlıklar sürerken, pazarlama faaliyetleri de tam gaz gidiyor. Şarap üreticileri ürünlerini tanıtmak için organize turlar düzenliyor. Şarap tutkunları bağlara, fabrikalara götürülüyor, yedirilip içiriliyor. Ağustos sonlarında başlayan turlar eylül sonuna kadar sürüyor. Hatta bazı programlarda sadece bağlar ve fabrikalar gezilmiyor, lüks otobüslerde seyahatler, lokantalarda yemekler, tarihi ve turistik bölgelerin tanıtımı da dahil ediliyor. Turların olmazsa olması ve tek amacı ise şarap tadımlarının yapılması. Biz de hangi üreticiler hangi bağlarını gezdirecek, hangi şaraplarını tanıtacak diye araştırdık ve bir rehber hazırladık.

KAVAKLIDERE

Üç farklı tur var

Ankara günübirlik turları, 2 Ekim’e kadar her cumartesi ve pazar yapılıyor. Tura katılanlar Akyurt’taki şarap üretim tesisleri ve Kalecik Karası bağlarını geziyor, ürünlerin tadına bakıyor. Kavaklıdere Şarapları Dinlenme ve Sosyal Tesisleri’nde, İtalyan mutfağı ağırlıklı restoranda yemek yenip şarap içiliyor ve Ankara’ya dönülüyor. Tüm ikramlar dahil kişi başı katılım bedeli 75 YTL.

İstanbul-Kapadokya-İstanbul turu, 2 Ekim’e kadar her haftasonu yapılıyor. Cuma geceleri 22.30’da Avrupa yakasından, 23.00’te Anadolu yakasından hareket edilip, cumartesi sabahı Kapadokya’ya ulaşılıyor. Dinlendikten sonra Ahbab Konağı’nda kahvaltı, Kocabağ Şarapları Üretim Tesisleri’nde şarap tadımı yapılıyor. Sonra Göreme Açık Hava Müzesi, Paşabağları geziliyor ve öğle yemeği burada yeniliyor. Yemek sonrasında Avanos, çanak atölyeleri, Kavaklıdere Şarapları Nevşehir Üretim Tesisleri ve bağları gezilip şarap tadımı yapılıyor. Ortahisar Kültür Müzesi gezisinden sonra Kızıl Çukur’da günbatımı eşliğinde yine şarap ikramı var. Pazar sabah saat 11.00’de İstanbul’a hareket ediliyor. Bu gezide tüm ikramlar dahil kişi başı katılım bedeli 250 YTL.

Ankara-Kapadokya-Ankara turu da 2 Ekim’e kadar her cumartesi sabahı başlıyor. Kocabağ Şarapları Üretim Tesisleri’nde şarap tadımı yapılıyor. Göreme Açık Hava Müzesi gezildikten sonra Paşabağları’nda şarap eşliğinde öğle yemeği yeniyor. Ardından Avanos çanak atölyeleri ile Kavaklıdere Şarapları Nevşehir Üretim Tesisleri bağları geziliyor ve şarap tadımı yapılıyor. Daha sonra konuklar Ortahisar Kültür Müzesi’ni gezdikten sonra Kızıl Çukur’da günbatımı eşliğinde şarap içiliyor ve otele dönülüyor. Dönüş, sabah saat 11.00’de. Tüm ikramlar dahil kişi başı katılım bedeli 225 YTL.

Bilgi ve rezervasyon Ultra Turizm 0 312 419 32 78, www.kavaklidere.com - www.ultraturizm.com

DOLUCA

Gün batımında bağ gezisi

Doluca’nın İstanbul’dan Mürefte’deki bağ ve tesislerine düzenlediği bağbozumu gezilerinin bu yıl altıncısı yapılıyor. Geziler 2 Ekim Pazar gününe dek her hafta sonu, cumartesi ve pazar günleri tekrarlanıyor. Geziler, 30 kişilik özel tasarlanmış otobüsle, saat 08.30’da Swissotel önünden başlıyor. Saat 13.00’te Doluca’nın Mürefte’deki tesislerine ulaşılıyor. Burada yenilen öğle yemeğinden sonra üretim tesisleri geziliyor. Doluca ve Sarafin ürün gamına ait farklı şaraplar tadılıyor, bunların özellikleri ve yemek-şarap eşleştirmeleri hakkında bilgi veriliyor. Tadım seminerinin ardından, gün batımında Doluca bağları ziyaret ediliyor ve dönüş yolculuğu başlıyor. Katılım bedeli 140 YTL. Katılmak isteyenler 0212 327 77 77 numaralı telefondan Ebru Gök ve Elçin Demiröz’ü arayabilir.

KUTMAN

Yat rallisi bile var

8 Ağustos-19 Eylül tarihleri arasında her pazar günü Kutman şarapları tarafından düzenlenen gezi, sabah 08.00’de Kadıköy Evlendirme Dairesi önünden başlıyor. Otobüs Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve Bakırköy Ömür Restoran önündeki yolcuları aldıktan sonra 3,5 saatlik bir yolculuktan sonra Şarköy’e ulaşıyor. Kutman bağlarında çardak altında yapılan ızgaralar eşliğinde şaraplar tadılıyor. Daha sonra Mürefte’deki şarap tesisleri geziliyor. Gezinin ücreti 95 YTL. Bros Turizm Tel: 0212 296 66 70

Bu arada bağbozumu için Ataköy Marina ve Kutman şaraplarının sponsorluğunda ‘Mürefte Bağbozumu Yat Rallisi’ de düzenlendi. Yat rallisi 15-18 Eylül’de yapılıyor. Tekneler 15 Eylül Perşembe gecesi start alacak, ertesi gün Mürefte’ye varacak. Yelkenciler burada Kutman bağlarını ve müzesini ziyaret edecek. Yatçılara şarap kültürü tanıtılacak, tadımlar yaptırılacak. Yatlar cumartesi günü dönüşe geçecek.

TALAY

Üzümleri kendi elinizle toplayın

Bozcaada’nın köklü şarap firması Talay, eylül boyunca her hafta sonu bağbozumu ve şarap tadım günleri düzenliyor. Konaklama ada merkezine yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Ataol Tatil Çiftliği’nde yapılıyor.

Perşembe günü otele yerleşme ve etkinlikler hakkında bilgilendirilmenin ardından, cuma günü hafif bir kahvaltı sonrası adanın beyaz şarapları tadılıyor. Daha sonra bağbozumu için bağlara gidiliyor ve birlikte üzüm kesiliyor. Öğle yemeğinde, küçük sepetlerde hazırlanan ‘bağ işçileri mönüsü’ yeniyor, ardından bağbozumuna devam ediliyor. Otele dönüldükten sonra, akşam kırmızı şarapların tadımı yapılıyor. Cumartesi günü de aynı program uygulanıyor, ancak tadılan şaraplar değişiyor. Pazar günü ise şarap tesisleri gezildikten sonra konuklar gemilerle uğurlanıyor. Programın kişi başı katılım bedeli 250 YTL. İletişim için bakgezer@kangurum.net. Tel: 0536 528 27 04

SEVİLEN

Yöresel peynir ile tadım

Sevilen Şarapları, İzmir Menderes’teki 80 dönümlük bağları ile 40 dönümlük İsabey bağevinde bağbozumu düzenliyor. Eylül sonuna kadar düzenlenen turlarda, Sevilen şarap fabrikası yakınlarındaki Sauvignon Blanc bağı ziyaret ediliyor. Üzüm üretimi hakkında bilgi veriliyor. Bunun için ekstra bir ücret talebi yok. Bu arada bağların içindeki restoranda, öğle ve akşam a la carte yemek servisi mevcut. Şarap ile uyumlu et yemekleri ağırlıkta. Şarapların şişe fiyatları 5-75 YTL arasında. En az 10, en fazla 20 kişi için fabrika üretim tesisi gezisi düzenleniyor. Rezervasyon ve bilgi için Tel: 0232 782 49 59.

Bu arada Sevilen’in Tekirdağ Mürefte’de deniz kenarında bulunan fabrikasında, 10 Eylül- 10 Ekim tarihleri arasında her cumartesi, pazar, salı ve perşembe öğleden sonraları 3 tesis turu yapılıyor. Şarap yapım aşamaları anlatılıp, 6 çeşit şarap tadımı yöresel Şarköy kaşarı ile yapılıyor. Mürefte’ye kendi imkanları ile gidenlerin bu tura katılım ücreti 25 YTL. Tel: 0232 251 29 17

TURASAN

Yerin dokuz metre altındaki kav

Turasan’ın Erciyes Dağı’nın eteklerindeki Yavaş Ovası, Güneydoğu Anadolu ve Tokat’ta yetiştirilen üzümlerinden yapılan şaraplarını Kapadokya’da, kayadan oyulmuş özel bir mekanda tadabilirsiniz. Kayadan oyma kavlar yerin 9 metre altında, yaz kış 12-13 derece sıcaklıkta bulunuyor. Bu arada tamamen kendi imkanları ile Kapadokya’ya giden şarap severlere de bağlar ve mahzenler ücretsiz olarak gezdiriliyor. Şarap hakkında bilgi verilip, tadım yaptırılıyor. Bilgi için Tel: 0384 341 65 70

CANKARA

Ege’nin en yenisi

İzmir’in Menderes İlçesi’nde faaliyet gösteren Ege’nin genç şarap firması Cankara şarapçılığın, şarap yapımevi tesisleri de bağbozumu döneminde ziyaretçilere açık. Yerinden şarap satın alma imkanı da var. Bilgi için Tel: 0232 782 56 46

Toscana bağlarını gezebilirsiniz

Nişantaşı’ndaki Vinhill’s adlı restoran, Vinoolia ve MTI turizm ile birlikte Kapadokya, İtalya ve İspanya bağbozumu turları düzenliyor.

Kapadokya: Eylül - ekim aylarında cumartesi- pazar ya da cuma- cumartesi- pazar olmak üzere 2 veya 3 günlük programlar yapılıyor. Turlarda yöre şarapları ve peynirleri tadılıyor. Bağlarda üzüm toplama, pekmez yapımı gibi programlara da katılmak mümkün. Konaklama, yemek, rehberlik hizmetleri ve tadımlar dahil olmak üzere kişi başı günlük 199 YTL.

İspanya: 11-15 Ekim arasında (4 gece-5 gün) İspanya’nın Rioja ve Ribera del Duero bölgelerini kapsıyor. Air France veya KLM havayolları ile Bilbao’ya uçulup, dönüş Valladolid’den yapılıyor. 3 veya 4 yıldızlı otellerde konaklanıyor. Yemek, şarap tadımları ve rehberlik hizmeti dahil iki kişilik odada kişi başı 1200 Euro.

İtalya: Toscana bölgesine 2-6 Kasım arasında düzenlenen tur, Chianti ve Brunello di Montalcino şaraplarının üretildiği bölgeleri kapsıyor. Montalcino ve Montepulciano geziliyor. Floransa havaalanına Alitalia Havayolları ile gidiliyor. Tur fiyatı iki kişilik odada kişi başı 1450 Euro. Rezervasyon ve bilgi için Vinhill’s Tel: 0212 324 45 72 Murat Yankı 0 384 341 89 93
False