GeriSeyahat Hollandalılar Erciyes’i keşfetti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hollandalılar Erciyes’i keşfetti

Hollandalılar Erciyes’i keşfetti

Geçen haftaki yağışlarla kar kalınlığı 90 santimetreye ulaşan Erciyes’te bu yıl yeni pistler ve iki butik otel açıldı. Sömestrde oteller geçen yılın doluluk oranlarına ulaşamazken, martta düzenlenecek Kar Festivali, Balkan ve Türkiye kayak şampiyonaları dağa hareket getirecek. Erciyes’te bu yılın sürprizi Hollandalı kayakçılar.


275 milyon Euro’luk projeyle son 5 yılda hızlı bir değişim geçiren Erciyes Kayak Merkezi artan pist ve mekanik tesis sayısıyla Mini Davos olma yolunda ilerliyor. Bu sezonda yeni pistler, kar makineleri devreye girdi, hafta sonu kayakçıları yüzde 50 arttı, tüm mekanik tesisler tek çatı altında toplandı. Gelenekselleşen 3 günlük Kar Festivali bu yıl 15 Mart’ta başlayacak. Martta ayrıca Balkan ve Türkiye kayak şampiyonaları gerçekleştirilecek.
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl tüm kayak merkezlerinin yaşadığı yağış eksikliği sorunu Erciyes’te kar makinelerinin devreye girmesiyle aşıldı. Kasımda başlayan yağış, aralık ortasında pistleri örtmüştü. Ardından gelen kurak dönemde, hava sıcaklıklarının uygun koşullarda olması sayesinde kar makineleri çalıştırıldı. Kayak merkezinin 3’ü uluslararası (FİS) standartlardaki 15 kayak pistinden 3’ü 14 Aralık’ta kullanıma açıldı. Geçen hafta başlayan yoğun kar yağışı sayesinde kar kalınlığı 90 santimetreye ulaşırken, bu hafta kar makinelerinin de desteğiyle, açık pist sayısının 9’a ulaşması bekleniyor.

KUZEY VE GÜNEY PİSTLERİ BAĞLANDI

Toz karıyla meşhur Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri’nin güneyinde, Erkilet Havaalanı’na 20 kilometre uzaklıkta. Kenti Develi ilçesine bağlayan karayolu üzerinde olduğu için dört şeritli yolu hep açık. Otellerin ve ana kayak tesislerin kurulduğu Tekir Yaylası’nın dağın kuzey cephesinde bulunması pistlerdeki karı sıcak güney rüzgârlarına karşı koruyor. Develi Kapı, Tekir Kapı, Hisarcık Kapı ve Hacılar Kapı mekanik tesisleri güneyden kuzeye yarım ay oluşturacak şekilde sıralanıyor. Bu yıl Develikapı’daki 1800 ve 1200 metrelik iki yeni mekanik tesisin devreye girmesiyle güney ve kuzey tesisleri birbirine bağlandı. 3340 metreye ulaşan 4 mekanik tesisle, usta kayakçılara yönelik siyah ve kırmızı pistlere erişim kolaylaştırıldı. Ayrıca oteller bölgesi Tekir Yaylası’ndaki telesiyejlerin yerine saatte 10 bin kişiyi taşıyacak ısıtmalı gondollar devreye girdi. Şu anda kesintisiz 30 kilometreye ulaşan pistlerin, yeni düzenlemelerle 60 kilometreyi bulması bekleniyor.

HAVAALANINA ULAŞIM 20 TL

Erciyes’te bu yıl Ankara merkezli Cie-m Ltd firması 40’ar odalı iki butik otel açtı. Tesisler hafta içinde Hollanda’dan gelecek kayakçı turistleri, hafta sonunda Türk tatilcileri ağırlayacak. Otellerine Hollanda prenseslerinin ismini veren Murat Bilal Güler, “Alexia ve Amalia’dan sonra gelecek yıl da 45 odalı Ariane’yi devreye sokacağız. Hollanda merkezli seyahat acentamız ID Travel ile bu yıl bin kayakçı getireceğiz. Gelecek yıl Almanya, İngiltere, Fransa’yı da satış ağımıza ekleyip Avrupa’dan 10 bin kayakçı getirmeyi planlıyoruz” dedi.
Bu yıl Erciyes’te iki otelin temeli atıldı, üç otel bu ay zemin etütlerine başlayacak. Bu arada Erciyes’in termal turizme de açılması gündemde. Bu amaçla sondaj çalışmaları başlatılacak.
AnadoluJet, sömestr döneminde, SecureDrive firmasıyla yürüttüğü ortak kampanya kapsamında havaalanından Erciyes’e 5 TL’ye ulaşım imkanı sunuyor. Aynı güzergahta taksi ücreti 90 TL. Büyükşehir Belediyesi hafta sonunda havaalanı ve kent merkezinden Erciyes’e üç kez otobüs seferi düzenliyor. Gökay Turizm’in şehir merkezinden 10 dakikada bir kalkan Develi minibüsleri kayak merkezine de uğruyor. Telefonla başvuranları istediği saatte, kent merkezindeki istediği adresten alıp 15 TL’ye kayak merkezine ulaştırıyor. Havaalanından ücret 20 TL (Tel: 0535 636 38 18 / 05374477741)

Günlük sınırsız skipass 25 TL

Mekanik tesisleri işleten belediye kuruluşu Erciyes AŞ, tüm tesisleri tek kartla günde 25 TL’ye (öğrenci 15 TL) sınırsız kullanım imkanı sağlıyor. Ayrıca dağdaki 47 kayak öğretmenini bünyesinde toplayan Snow Academia’yla kayak dersleri veriyor. Web sayfasında pistler, mekanik tesisler, meteorolojik koşullar, etkinlikler hakkında güncel bilgi yayımlıyor (kayserierciyes.com.tr). Arlberg Sport’ta günlük kayak kiraları 15-20 TL, kızağın saati 10 TL, snowboard 20-30 TL, takım kıyafet 20 TL (www.arlbergsport.com).

Eğlence merkezi yenilendi

Mirada Del Lago: 105 odalı, dört yıldızlı. Hamam, sauna, kapalı yüzme havuzuna sahip tesis, hafta sonunda restoranında canlı müzik sunuyor. Her şey dahil çift kişi sömestr döneminde 638 TL, sonrasındaki dönemde hafta içinde 358 TL, hafta sonunda 518 TL. Üç geceden fazla kalanlara havaalanından ücretsiz ulaşım imkânı sunuluyor. Kayak odasında giysi ve kayak takımının günlük kirası 40 TL. Aksa Turizm’in dağdaki diğer oteli Mirada del Monde ise 44 odalı. 300 kişilik, çift sahneli eğlence merkezi bu yıl yenilendi, bar eklendi, hafta sonlarında DJ’li partiler yapılıyor. Her şey dahil çift kişi sömestrede 500 TL. Sonrasında hafta içinde 218 TL, hafta sonu 398 TL. Her iki otelde de 10 kişinin üstündeki gruplara yüzde 15 indirim yapılıyor. (Tel: 0352 342 21 00)

Sömestrede dolu

Ace Dağ Evi: Pistlerin yanı başındaki otel 2’si süit, 18 odalı. Kahvaltıda yerel ürünler, restoranında cumartesi günü Kayseri mantısı sunuluyor. Otel sömestre tatili sonuna kadar dolu. Sonrasında çift kişi tam pansiyon hafta içinde 200 TL, hafta sonunda 280 TL. (0352 342 20 53)

Skipass ücretsiz, kayak dersi 15 TL

Alexia: Hisarcık bölgesinde bu hafta açılan 40 odalı butik otel saunalı, restoranında sushi dahil dünya mutfağı sunuluyor. Sahibi olan Cie-m Ldt’nin Hacılar’daki Amalia adlı 40 odalı diğer tesisiyle aynı fiyat tarifesi uygulanıyor. İki kişi, her şey dahil hafta içi 300 TL, hafta sonunda 500 TL, sömestrde 600 TL. Günlük sınırsız skipass ücrete dahil. SnowAcademia’da kayak dersinde indirim sağlanıyor (saati 15 TL). 4 gece kalanlara havaalanı transferi ücretsiz. (Tel: 0352 220 38 39)

17 Şubat’tan sonra, 2 kişi tam pansiyon 250 TL

Grand Eras: Dağın iki büyük otelinden biri. Dört yıldızlı, 55 odalı, kapalı yüzme havuzlu. Bu yıl mini market açıldı. Restoranında haftada üç gün çello, keman, flüt üçlüsü müzik yapıyor. Lobisinde şömine başında sıcak şarap partisi yapılıyor. Açık büfesinde yerel yemekler de yer alıyor. Diskosu saat 22.30’da açılıyor. Sömestrede 550, Çift kişi tam pansiyon 250 TL, hafta sonunda 450 TL. Eras’ın kent merkezindeki otelinde konaklayanlar dağa ücretsiz ulaştırılıyor, dağdaki tesisin ikramlarından yararlanabiliyor. (Tel: 0352 342 21 28)

Dört gün kalanlara yüzde 10 indirim

Bülent Otel: İkisi süit, 22 odalı tesis, nargile bar ve 30 kişinin üstündeki gruplara açılan diskoya sahip. Yarım pansiyon sistemiyle çalışıyor. Çift kişi sömestrde 300 TL, sonrasında hafta içinde 160 TL, hafta sonunda 260 TL. Kayak odasında günlüğü 20 TL’ye kayak, 30 TL’ye snowboard kiralanıyor. (Tel: 0352 342 20 12)

Memura 100 TL

Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’ne ait Erciyes Kayak Tesisi’nin üç ve dörder kişilik 30 odası herkese açık. Banyolu, TV’siz odalarda kişi başı tam pansiyon 60 TL. Kamu personeline 45 TL. Tesis 10 Mart’a kadar dolu. (Tel: 0352 342 20 31)

False