GeriSeyahat Hem dağ hem göl hem kayak hem balık: Eğirdir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hem dağ hem göl hem kayak hem balık: Eğirdir

Hem dağ hem göl hem kayak hem balık: Eğirdir

Kıyısında yer aldığı göl kadar, zengin bir arkeolojik alanda, şelaleleri, kanyon ve mağaralarıyla, doğa sporlarına uygun yapısıyla, çok çekici bir turizm merkezi olma yolunda Eğirdir.

Göl kıyısındaki lokantaları ve otelleriyle kış aylarında da çok keyifli, özellikle Davraz Kayak Merkezi’ne yakınlığıyla haftasonu için farklı bir seçenek sunuyor. Bölgeye ulaşım, karayolu ve demiryollarının yanı sıra, Isparta ve Antalya havaalanlarına yakınlığı ile de çok kolay.

Eğirdir Gölü'nün yemyeşil Yeşilada'sında konaklayın ki, gölgesi göle vuran başı karlı Eğirdir Sivrisi ile tam gölün içinde olun siz de. Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı su gölü Eğirdir'in dört yanı dağlarla çevrili, iç kesimlerde saz ve söğütlerle kaplı küçük, harika alanlar var.

Bu mevsim mavisi biraz puslu göl, çiğdemlerle çevrili. Dört mevsimin renkleri çevresinde yaşıyor. Gölün batı kıyısından Eğirdir ilçesine uzanan ve harika manzaralı yol tam 65 kilometre. Ağaçlar, sazlıklar, kara parçası, rüzgar, ışık ve göl; hepsi birden sürekli değişen bir renk cümbüşünde. Gölün rengi bir gök mavisi, bir turkuvaz. Bir yanda bulanık mavi, öte yanda parlak camgöbeği; gece mavisi ya da çivit mavisi. Eğirdir Gölü'nün yedi rengi olduğuna dair öyküler bunun için anlatılıyor. Gölün çevresini dolaşırken mevsimin en güzel resmini göreceksiniz.

Eğirdir yerleşimi binlerce yılın izlerini taşıyor. Kentin İÖ 560-547'de Lidya'nın son hükümdarı Kroisos tarafından kurulduğu sanılıyor. Günümüzde sadece bir duvarıyla temsil edilen ve Lidyalılarca yaptırıldığı düşünülen kalenin kalıntıları baş köşede. Selçuklu ve beylikler döneminden de pek çok yapı var.

Bugün yerleşim gölün kıyısında değil sadece, aynı zamanda içinde. Kale Burnu'nun tam karşısında iki ada var. Yeşilada ve Canada. Yeşilada, pansiyon, otel ve restoranlarıyla hizmete açılmış. Canada ise yerleşim yapılamayacak kadar ufak, daha çok piknik için kullanılan bir alan. Yeşilada (diğer adıyla Nis) eskiden beri yerleşime açık. Önceleri adanın sakinleri sandalla gidip gelirlermiş. Ama şimdi çift şeritli bir asfalt yolla bağlanmış kente. Rumlarca Kutsal sayılan Aya Stefanos Kilisesi'nin de bulunduğu bu ada SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmış durumda.

Eğirdir Gölü'nün en güzel yeri sayılan Akbük, gölün doğu kıyısında yer alan bir koy; kıyılarından çıkan billur sular dereler oluşturarak göle karışıyor. Akbük eskinin sadeliğini ve sessizliğini hala koruyor. Üzerinde sazlarla kaplı balıkçı evleri dikkatinizi çekecek mutlaka.

Hoyran, Eğirdir Gölü'nün kuzeyde kalan bölümü. Aşağıtırtar Köyü’nün balıkçı limanı, göle karışan pınarları ve söğütlükleri ile Hoyran'ın en güzel köşelerinden biri. Bulabilirseniz, artık çok nadir; Eğirdir'de göle nazır Sazan (Çapak) dolması yemeden dönmeyin.

ULAŞIM

Karayolu:
İlin diğer illerle karayolu bağlantıları Afyonkarahisar, Konya, Antalya üzerinden. Ankara-Isparta: 422 km. İstanbul-Isparta: 601 km. İzmir-Isparta: 382 km.

Demiryolu: İzmir-Aydın demiryolunun bir uzantısı olan Isparta demiryolunda tarifeye bağlı olarak Pamukkale Ekspresi, Göller Ekspresi, Posta Treni, Mototren çalışıyor. Yurdun her tarafına demiryolu ile ulaşım mümkün.

Göller Ekspresi, Isparta-Basmane. Kalkış 23:55 Varış 08:49 Hergün

Göller Ekspresi: Basmane-Isparta. Kalkış 21;30 Varış 06B:20. Hergün

Pamukkale Ekspres: H.Paşa-Denizli. Kalkış 17;35 Varış 08:20. Hergün

Pamukkale Ekspres: Denizli-H.Paşa Kalkış 17;00 Varış 08:34 Hergün

Havayolu: Havaalanı Isparta'ya 28 km. uzaklıkta ve Keçiborlu ilçesi sınırlarında. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'ndan Isparta/İstanbul karşılıklı sefer var.

Konaklama, Yeme-İçme

Davraz Kayak Merkezi’ne 25 kilometre, Antalya Havalimanı’na 145 kilometre ve Isparta Havalimanı’na 45 kilometre uzaklıkta bulunan Eğirdir'de hemen herkes evini pansiyon yapmak üzere açmış. Eğirdir'de ve Yeşilada'da lezzetli yemek yiyebileceğiniz pek çok restoran var. Atabey, Mavigöl, Eğirdir otellerinin restoranları dışında, Kapris Restoran (Yeşilada'da, tel: 0246-311 6068) ve Derya Restoran (tel: 0246-311 4047) farklı seçenekler olabilir.

HOTEL ATABEY: 12 ay hizmet veren otelin Eğirdir merkezine uzaklığı bir kilometre. 38 yatak kapasiteli. Restoran ve barı var. Yeşilada Mahallesi, Tel: 0246-311 5006, Faks: 0246-311 5592

EĞİRDİR OTEL VE RESTORANI: 145 yatak kapasiteli. İnternetten yapılan rezervasyonlarda yüzde 10 indirim var. Tel: 0246-3113961-62, faks: 0246-31139 71, www.hotelegirdir.com, hotelegirdir@hotelegirdir.com

MAVİGÖL OTEL: Tüm odaları göl manzaralı, 64 yatak kapasiteli ve 12 ay açık. Yeşilada Mahallesi, tel:0246-311 5383, faks: 0246-311 6303, www.mavigolhotel.com

APOSTOS OTEL: Eğirdir Merkezinde, göl kenarındaki otel 60 yatak kapasiteli. Restoran, bar ve otoparkı var. Tel: 0246-311 5451, faks: 0246-312 3533

ÇOLAK OTEL: 35 yatak kapasiteli. Odalarda banyo ve 24 saat sıcak su var. Kahvaltı verilmiyor. Tel: 0246-311 4069

SİNAN OTEL: 25 yatak kapasiteli, odalarda TV, telefon, devamlı sıcak su, banyo/tuvalet bulunuyor. Tel: 0246-312 3007

AKLINIZDA OLSUN

Yalvaç Psida Antiocheia Antik Kenti ve Yalvaç Müzesi'ni gezip Gençali Köyü üzerinden Eğirdir'e dönebilirsiniz.

Çandır'da şelaleleri görmek isteyenler, Kovada Gölü'nde bir mola verebilir. Özellikle de bir kekik çayı içmek için.

Yazılı Kanyon'a yolunuzu mutlaka uzatın ve Göksu ırmağı kıyısındaki lokantalarda ağız tadıyla bir yemek yiyin; elbette hava buna muhalefet etmezse.

Sütçüler ilçesi üzerinden giderek Köprülü Kanyon ve Adada harabeleri görülebilir.

Sagalasos harabelerini gezmek için mutlaka zaman ayırın.

Aya Stephanos Kilisesi, Aya Yorgi, Prostana antik kenti, Aksu Zindan Mağarası, Pınargözü Mağarası, Kubadabat Sarayı, Kızıldağ Ormanı Milli Parkı, Ertokuş Medresesi, Gölcük Yaylası Krater Gölü çevrede görülmeye değer diğer yerler arasında.

Özellikle gül ürünleri ve el dokuma halıları her mevsim satın alınabilir.

Yalvaç ilçesinde geleneksel el sanat ürünleri, deri eşya ve keçe, turistik hediyelik eşya olarak da satılıyor.

Yalvaç'a gidince Psidia Antiocheia'nın binlerce yılın etkilerine meydan okuyan su kemerlerini mutlaka görün.

Güneyce Köyü yakınlarındaki Kapıkaya harabeleri Helenistik dönemden kalma.

Aksu ilçesinin Yakaavşar Köyü’nde bir evin duvarları Asartepe olarak bilinen ören yerinden alınan kabartmalarla süslü.
False