GeriSeyahat Hayatımda ilk kez donmuş şelalere tırmandım, unutulmazdı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hayatımda ilk kez donmuş şelalere tırmandım, unutulmazdı

Hayatımda ilk kez donmuş şelalere tırmandım, unutulmazdı

İstanbul’da yaşayan inşaat mühendisi Mustafa İspir Gürbüz, doğa sporlarının yanı sıra seyahat etmeyi seviyor. 2005-2011 arasında ABD’nin Colorado Eyaleti’nde yaşadı. Buz parkıyla ünlü küçük dağ kasabası Ouray’e iki kez gitti. Buranın doğal güzelliklerini keşfetmenin yanı sıra donmuş şelalelerine çıktı. Gürbüz, “Buz tırmanışı zor değil, herkes yapabilir” diyor.

Mustafa İspir Gürbüz (28), VİRAMER Mühendislik ve İnşaat Şirketi’nin kurucu ortağı. 2005-2011 yılları arasında ABD’de ikamet etti. 2011 Ağustosu’nda Türkiye’ye döndü, İstanbul’a yerleşti. Gürbüz, doğa sporları ve yelkencilikle ilgileniyor, aynı zamanda lisanslı dalgıç. Bunun yanı sıra sık sık seyahat etmekten hoşlandığını anlatıyor: “Yaz-kış demeden gezerim. Seyahatin özellikle yol kısmını çok severim.”
Daha önce nerelere seyahat ettiğini şöyle anlatıyor: “Türkiye’de Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz kıyılarını çok gezdim ayrıca Güneydoğu Anadolu bölgesi ve İç Anadolu’nun çeşitli yerlerine gittim. Amerika’da yaşarken de California, Florida gibi eyaletler, New York, Chicago gibi şehirler dahil pek çok yere gittim ayrıca Meksika’ya seyahat ettim.”
Ouray’e (Yurey okunuyor) Ocak 2009 ve 2010 Şubatı’nda iki kez beşer günlük tatil yaptı. “Yüksek dağların eteğinde kurulmuş küçük bir kasaba. Geçmişte altın madenleri nedeniyle popülermiş. Altın azalınca doğal güzellikleri ön plana çıkmış. Doğa sporlarının popülerleşmesiyle önemli bir turizm bölgesi olmuş. Yaz mevsiminde dağ yürüyüşü, rafting gibi aktiviteler, kışın kayak ve buz tırmanışı kasabaya çok uzaklardan turist çekiyor.”

GÜNDÜZ SPOR GECE EĞLENCE

Ouray’de kış mevsiminde yapılabilecekleri anlatan Gürbüz, “Burası dağlık bölgede, oldukça soğuk ve karlı olduğu için kayak tabii ki en çok tercih edilen etkinlik. Ayrıca dünyanın sayılı buz tırmanışı parklarından biri burada. Bazıları doğal, bazıları yapay şelalelerin soğuktan donmasıyla yüzlerce parkur oluşuyor. Buz tırmanışı ne kadar ekstrem bir spor gibi görünse de burada çocuklar bile yapıyor, ortaya ilginç görüntüler çıkıyor. Buz tırmanışı yapmak için hiçbir deneyim ve malzemenizin olması gerekmiyor. Ama tabii ki kurallara uymak çok önemli. Her şeyi kiralayabiliyorsunuz. Buz kazmaları ve çivili botlar günlüğü 15-20 dolardan kiralanabiliyor. Yeni başlayanlar için olduğu gibi profesyonel dağcılar için de tırmanılacak emniyetli parkular var. Bu tip sporlarla aranız yoksa bile donmuş şelaleleri ve rengarenk giyimli tırmanışçıları izlemek ayrı bir keyif. İzleyiciler için balkonlar, köprüler inşa edimiş. İlk kez burada buza tırmandım. Buz kazması kullanmayı öğrenmek ve kendimi donmuş bir şelalenin üzerinde bulmak hiç unutmayacağım bir deneyim oldu.”
Peki böyle bir kasabanın gece hayatı var mı? “Evet, hem de çok renkli” diyor Gürbüz ve şöyle anlatıyor: “Çoğunlukla gençlerin oluşturduğu turistler gündüz ne kadar yorulduklarına aldırmadan geceleri barları ve restoranları dolduruyor. Özellikle hafta sonları hemen her yerde konser ve eğlence var.”
Yemeklerin tipik Amerikan tarzında olduğunu söylüyor: “Sıcak çikolata enfes, özellikle o soğukta ve yorgunluğun üzerine iyi gidiyor.”
Konaklama seçeneklerine gelince; “Genelde turistler otel ve motelleri tercih ediyor. Biz 5-6 kişilik gruplar olarak gittiğimiz için 2-3 odalı kabinlerde konaklamayı uygun bulduk. Yemeklerimizi kendimiz yaptık” diyor. Motellerin geceliği 40-50 dolar civarı. Lüks oteller de mevcut... Gürbüz, gitmek isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: “Sıcaklık çok düşük olduğu için hazırlıklı olmak gerekiyor. Buz tırmanışı yapmak isteyenlerin deneyimleri yoksa bir rehber firmayla anlaşmaları da çok önemli. Aksi halde bu spor tehlikeli sonuçlar doğrurabilir.”

BUZ PARKI GÖRÜLMELİ

Ouray kasabasının hemen yanındaki Uncompahgre Nehri’nin oluşturduğu vadi tamamen gönüllülerin çalışmalarıyla Ouray Ice Park olarak düzenlenmiş. Girişin ücretsiz olduğu parka döşenen boru sistemi sayesinde 200’ün üzerinde yapay şelale oluşturulmuş. Akşamları hava kararırken açılan sular geceleri zaman zaman - 25 derecelere kadar düşen soğuğun etkisiyle donup, bütün gün buz kazmaları ve çivili botların etkisiyle zarar gören şelaleleri yeniden besliyor. Sarp yamaçlardan düşen şelaleler dimdik olduklarından yalnızca deneyimli tırmanışçılara hitap ederken, çeşitli basamaklardan akarak dökülen şelaleler ise ilk kez gidenlerin çok hoşuna gidiyor. Sırf çocuklar için hazırlanmış bölümler de mevcut.

KAYAKSEVERLERİN MEKANI TELLURIDE

Ouray’e karayoluyla yaklaşık yarım saat uzaklıkta Telluride kasabası bulunuyor. Burası kayak, snowboard, kızak gibi kış sporlarını yapmak için çok cazip bir adres. Ouray’i ziyaret ederseniz kış sporlarına meraklıysanız da varsa Telluride’ye de en az iki gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim.

En sevdiği beş şehir: Ankara, İstanbul, İzmir, Los Angeles, San Francisco
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Otomobil, uçak
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel yiyecekler, çay, yerel biralar
Seyahatte nerede kalır? Motel, pansiyon, çadır
Kiminle seyahat eder? Arkadaşlarıyla
Seyahatten ne alır? Annesine hediyelik küçük objeler alıyor
Seyahatte ne okur? Macera romanı, rehber
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Fotoğraf makinesi, mayo

False