Ziyaretini erteledi

Güncelleme Tarihi:

Ziyaretini erteledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önümüzdeki pazar başlaması gereken 2 günlük Türkiye çalışma ziyareti, yine Putin’den gelen talep üzerine ileri bir tarihe ertelendi. Putin'in ziyaretinin erteleme haberinin üzerinden birkaç saat sonra Türkiye Suriye uçağını silah taşıdığı şüphesiyle Ankara'ya indirdi.

Haberin Devamı

Ankara’da iki ülke liderinin başkanlığında pazartesi yapılması planlanan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı böylece planlanan 14-15 Ekim yerine ileri bir tarihe alınmış oluyor. Kremlin Sarayı, ertelemeyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapmazken, Hürriyet’in Rusya hükümeti basın sözcülüğü kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre ziyaretin ertelenmiş olduğu bilgisi kesin. Karar, iki liderin 8 Ekim’de yaptığı telefon görüşmesi sırasında alındı. Ankara’dan gelen bilgilere göre Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayan Putin, kendi iç meseleleri nedeniyle programının yoğunlaştığını ve ziyaretin mümkünse kasım ayına ertelenmesini rica etti. Talebi olumlu karşılayan Erdoğan, yeni bir tarih belirlenip kendilerine iletileceğini ifade etti. Moskova’da ise Erdoğan’ın Putin’i 60’ıncı doğumgünü kutlaması için aradığı sırada erteleme kararının alındığı konuşuluyor. İkilinin telefon konuşmasında Suriye’deki iç savaş ve Türkiye’ye yansımaları da gündeme geldi. Putin, Erdoğan’a Akçakale’de hayatını kaybeden vatandaşlar için duyduğu üzüntüyü dile getirerek taziyelerini iletti. Türkiye ve Rusya arasındaki stratejik işbirliğinden duydukları memnuniyetlerini dile getiren iki lider, kasım ayında görüşmek dileğiyle konuşmayı sonlandırdı. Moskova’da görev yapan diplomatlarımız ise 14-15 Ekim tarihli Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının ertelenmesinde bir kriz aranmaması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Direkt temas önerisi

Moskova’da Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir açıklama Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyinde konuşma yapan Lavrov, şunları söyledi: “Türkiye ve Suriye sınır bölgesinde meydana gelen son hadiseler ardından krizin daha fazla tırmandırılmaması için iki ülke arasında mutlaka direkt temas kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Şam yönetimiyle yaptığımız temaslar Suriye’nin böyle bir direkt diyalog kanalı açılmasına sıcak baktıkları yönünde.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!