Wikileaks: Ortadoğu'da terörü Suudiler finanse ediyor

Güncelleme Tarihi:

Wikileaks: Ortadoğuda terörü Suudiler finanse ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2010 00:00

Wikileaks’in bugün yayımladığı belgelere göre, ABD’nin terör örgütlerine giden para musluklarını kapatmasının dokuz yıl sonrasında, Obama yönetiminde üst düzey yetkililer, milyonlarca doların hala dünya genelindeki birçok radikal örgüte aktarılıyor. Dahası ABD yönetimi özellikle Ortadoğu’daki müttefiklerin terörle mücadele girişimlerine karşı direniş göstermesinden sıkıntı duyuyor.

Haberin Devamı

 Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

 

 

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin imzalarını taşıyan kriptolar, ABD yetkililerinin, teröristleri finanse eden kişi ve kurumların kullandığına inandığı metotların bir listesini içeriyor.

 

Bu listede, geçtiğimiz yıl Yemen’de düzenlenen bir banka soygunu, fidye için adam kaçırma, Afganistan’daki uyuşturucu ticaretinden elde edilen gelir ve hac ziyareti sırasında para toplama gibi metotlar yer alıyor.

 

ABD yetkilileri kamuoyu önünde yaptıkları açıklamalarda, terör finansmanı konusunda elde edilen başarıyla ilgili çok olumlu görüşler belirtiyor. Ancak Wikileaks’in kamuoyuyla paylaştığı belgeler, çok daha karamsar bir tablo çiziyor.

 

Haberin Devamı

Belgelerde El Kaide, Taliban, Hamas ve Leşker-e-Taibe örgütlerine aktarılan paralarla ilgili detaylar yer alıyor.

 

Örneğin, Dışişleri Bakanı Clinton tarafından geçtiğimiz Aralık ayında gönderilen gizli bir iç yazışmada, ABD’nin müttefiki olan Suudi Arabistan’ın ve tüm komşularının birçok terör faaliyetinin bir numaralı finansal destekçisi olduğu belirtildi.

 

Belgede, “Suudi yetkilileri, Suudi Arabistan kaynaklı terör finansmanıyla başa çıkmak için ikna etmek konusundaki çabalar bir süredir devam ediyor” denilirken Suudi Arabistan’daki bağışçıların dünya genelindeki Sünni terörist grupların en önemli finans kaynağı olduğu ifade edildi.

 

Belgelerde Birleşik Arap Emirlikleri “stratejik bir boşluk”, Katar terörle mücadelede “bölgenin en kötüsü” ve Kuveyt “kilit geçiş noktası” hakkında çok karamsar görüşler ortaya kondu.

 

Yazışmalarda ayrıca terörist örgütlere akan parayı engellemek için “gereken siyasi iradeyi yaratma” ihtiyacından bahsedildi.

 

Haberin Devamı

New York Times'da yayımlanan "Cash Flow to Terrorists Evades U.S. Efforts" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!