Üniversiteler Arası Kurul’dan Ermenice’ye izin

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler Arası Kurul’dan Ermenice’ye izin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2008 00:00

Geçtiğimiz hafta toplanan Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK), Nevşehir Fen Edebiyat Fakültesi’nin başvurusunu değerlendirdi ve fakülte bünyesinde Ermenice, İbranice, Yunanca, Arapça dil ve edebiyat bölümlerinin açılışına onay verdi.

Böylece, Türkiye’de ilk kez Ermeni Dili ve Edebiyatı’nın resmi bir bölüm olarak öğretim faaliyetine başlamasına izin çıkmış oldu. Nevşehir Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hülagu, bunun son derece önemli bir gelişme olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ermenistan’dan Taşnak arşivlerini açmasını istiyoruz. Bu arşivler açılsa okuyacak kimse bulamayız. Çünkü, Ermenice bilen uzman yok. Üniversiteler Arası Kurul, böyle bir karar alarak, Ermeni meselesinin çözümünde yeni yaklaşımları tasdik ettiğini göstermiş olmaktadır. Her şeyi reddetme, celállenerek yaklaşma, ya hep ya hiç şeklindeki klasik anlayış yerine, akademik ve siyasi anlamda donanımlı müzakereci, diyalogcu yeni yaklaşımın benimsenmesi söz konusu olmuştur. Yasaklarla, yasaklamalarla bir yere varılamayacağı nihayet anlaşılmıştır."

Ermenistan’dan hoca

Ermeni Araştırmaları Enstitüsü kurmak için de hazırlıklara başladıklarını ifade eden Prof. Hülagu, Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün, son zamanlarda ılımlı bir seyir izlemeye başlayan Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin düzelmesine de hizmet edeceğini vurguladı. Prof.Hülagu, Ermenice bilen öğretim elemanı temin etmek için Türkiye’deki Ermeni Patrikliği’nden ve Ermeni cemaatinden yardım isteyeceklerini söyledi ve şöyle devam etti:

"Ayrıca, Ermenistan üniversitelerinden akademisyen getirilebilir. Zira üç yıl önce Ermenistan’a yaptığımız ziyaret sırasında çok sıcak ve yapıcı bir ilgi ile karşılandık. Uluslararası İlişkiler Bölümü Dekanı, hoca ve öğrenci kulüp başkanları ile görüştük. O tarihte Dekan Bey’in bize işbirliği yapma noktasındaki vaadi vardı. ’Siyasete alet edilmemek üzere her türlü işbirliğine, öğretim üyesi ve öğrenci değişimine hazırız’ demişti."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!