Türkiye'nin tercihi Almanya'da yetişen futbolcular

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin tercihi Almanyada yetişen futbolcular
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2010 00:11

Almanya’da büyüyen ve Alman futbol sisteminin içinde yetişen Türk kökenli futbolculara başta Türkiye olmak üzere büyük rağbet var. Atalarının topraklarına dönen birçok futbolcu yıldız oluyor ancak kültürel uyum sağlamak bir o kadar kolay olmayabiliyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Kasımpaşa’da bir öğleden sonra. Birinci ligde yer alan kulübün antrenman sahasında oyuncular Şahin Aygüneş’in etrafında çember oluşturarak paslaşıyordu. Topu Aygüneş’in yanından, üzerinden, hatta bazen bacaklarının arasından geçiriyorlardı. Sonra, “Hey yaşlı adam, neyin var?” diye bağırdılar.

 

Aygüneş Almanca cevap verdi: “Bir şey yok adamım!”

 

Takımın teknik direktörü Yılmaz Vural, ara sıra oyuncularının Almanca konuşmalarından rahatsız değil. Tersine, o “Almanlarının” büyük bir hayranı. Vural, Türk futbolunda etkileyici bir geçmişe sahip olmasının yanında başarılı bir yetenek avcısı. Geçtiğimiz yıl 19 yaşındaki Şahin Aygüneş ve 20 yaşındaki Barış Başdaş’ı İstanbul’a gelmeye ikna etti. Karlsruhe’den gelen Aygüneş ve Alemannia Aachen’den gelen Başdaş, Almanya’ya göç eden Türklerin çocukları.

Haberin Devamı

 

AİT OLDUKLARI YERE DÖNÜYORLAR

Türkiye Süper Ligi’nde Almanya’da yetişen Türk kökenli oyunculardan şu an 59 tane bulunuyor. Her yıl, Türk pasapotlu, “Almanya’da yetişmiş” oyuncuların sayısı artıyor. Yetenek avcıları, dikkatlerini Bayer Leverkusen ve Borussia Dortmund gibi genç yetenekler yetiştiren kulüplere çeviriyor ve henüz 16 yaşına girmiş olanlar dahil Türkiye’de oynayabilecek futbolcular arıyor.

 

Vural’ın belirttiği gibi, “Çocukları evlerine geri getiriyorlar.”

 

Kasımpaşa’ya gelmeden önce, Aygüneş Türkiye’yi sadece tatillerde tanıma şansı bulmuştu. Almancası Türkçesinden daha iyi. Aygüneş, kendisini İstanbul’a getirmek isteyen temsilcilerin kendisine Türkiye’de her şeyin daha iyi olacağına dair söz verdiğini belirtti: “Bana, ülkene, memleketine gel. Orada bir yıldız olacaksın dediler.”

Haberin Devamı

 

Aygüneş, Almanya’nın mütevazı kulüplerinden aldığı az sayıdaki teklifi geri çevirerek Türkiye’ye gelmeye karar verdi. Yetenekli futbolcu, her Türk genci gibi bir gün Galatasaray, Beşiktaş veya Fenerbahçe’nin formasını giymeyi hayal ettiğini belirtti.

 

ALMANYA’DA YETİŞMEK BİR AVANTAJ

Almanya’da yetişen Türk kökenli oyuncular sadece kulüplerin değil, milli takımların da listesinde. Örneğin, 8 Ekim’de UEFA Avrupa Şampiyonası maçı için Almanya ile karşılaşacak Türkiye sahaya Almanya’da doğan altı oyuncu sürebilir. Bunlar arasına öne çıkan Halil ve Hamit Altıntop kardeşler ve Nuri Şahin de var.

 

Aygüneş ve Başdaş’ın yer aldığı 21 yaş altı milli takım kadrosunun neredeyse üçte biri Kuzey Ren-Vestfalya ve Hesse bölgesinden gelen oyunculardan oluşuyor. Antrenmanlarda, oyuncular Türkçe'den çok Almanca konuşuyor.

Haberin Devamı

 

Vural, Türk futbolunun Almanya’dan gelen futbolculardan fayda sağladığını düşünüyor. Ona göre Almanya’da yetişen oyuncular disiplin ve taktik anlamında Türkiye’deki oyunculardan daha iyi yetişiyor.

 

KÜLTÜR ŞOKU

Yine de Almanya’dan gelip Türkiye’de yaşam kurmak ve futbol oynamak o kadar kolay değil. Almanya’da “Türk” lakabıyla çağrılan Aygüneş’e Türkiye’de “Almancı” deniyor. Almanya’dayken Türklerin yaşam gücü ve enerjisini kıskanan Aygüneş, İstanbul’a geldikten sonra Almanya’daki düzeni özlüyor.

 

Genç oyuncu bazen kendi sahasına yabancı kaldığı hissine kapılıyor. Teknik direktörü Vural ise bazen saha kenarında çılgınca şeyler yapmasıyla ünlü. Ayrıca, fanatik taraftarlara alışmak da zaman alan bir şey. Bir keresinde kaybettikleri maçın ardından otobüsleri taş ve şişe yağmuruna tutulunca, “Doluya tutulduk zannettim” dedi. Ardından, bir gol attığı maçta Fenerbahçe’yi 3-1 mağlup ettiklerinde, babası telefonda şunu demiş.

Haberin Devamı

 

“Oğlum, işte şimdi başardın.”

 

Der Spiegel'de yayımlanan "Turkey Recruits Players 'Made in Germany'" başlığıyla yayımlanan makaleden derlenmiştir.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!