Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketinde kadın hakimiyeti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketinde kadın hakimiyeti
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 10:07

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara, deniz, hava ve uydu platformlarında ihtiyaç duyulan ileri teknoloji ürünü radarlarını kadınlar tasarlıyor. Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketi ASELSAN’da radar üretim ve yazılımında ‘kadın mühendislerin’ ağırlığı dikkat çekiyor. ASELSAN Genel Müdürü Dr.Faik Eken, “ASELSAN’da çalışan 2400 mühendisin yüzde 20 ila 30’unu kadın mühendisler oluşturuyor. Bu oran radar yazılımında yüzde 50’nin üzerine çıkarken, kadınlar her birimde erkek meslektaşlarıyla eşit şartlarda çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle ASELSAN’ın yeni açılar Radar ve Elektronik Harp Teknoloji Merkezi’nde bir sohbet toplantısı gerçekleştiren Eken, ASELSAN’ın iki yıldır “Ar-ge 250” firma listesinde birinci olduğunu söyledi. Türkiye’nin en teknolojik şirketi olduklarını, 47 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Eken, 2014 yılını 1 milyar dolar ciro ve 210 milyon dolar ihracatla kapattıklarını anlattı. Kazakistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan ve Suudi Arabistan’da ASELSAN’ın ürün geliştirdiğine dikkat çekti. Üretimlerini yurtiçinde 400 yerli firmaya yaptırdıklarını ifade etti.

Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketinde kadın hakimiyeti


DÜNYADA 67. SIRADA

Dünyanın en büyük ilk 100 savunma şirketi içinde ASELSAN’ın 67’inci sırada yeraldığını belirten Eken, askeri haberleşmede dünyanın 3-4 firmasından biri olduklarını vurguladı. Önümüzdeki dönemde uzaydaki haberleşme araçlarını tasarlamak ve üretmek için önemli bir ar-ge mühendislik çalışması başlattıklarını duyuran Eken, milli hava ve füze sistemleri geliştirdiklerini, radarlarla silahın entegre olduğu hava savunma sistemi projesinin de birkaç yıldır devam ettiğini söyledi.
Savunma dışında sivil hayata ilişkin de projeler üzerinde çalıştıklarını kaydeden Eken, hızlı trenden enerjiye elektrikli otobüs ve arabadan akıllı şebekelere kadar çok sayıda projeleri olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketinde kadın hakimiyeti


ORDUNUN RADARLARINI ODTÜ’LÜ KADIN MÜHENDİSLER TASARLIYOR

Ankara Gölbaşı’nda yeni açılan Radar ve Teknolojik Harp Merkezinde 930 milyon dolar tutarında sözleşmeli projenin sürdüğünü, bu yıl sadece bu binada 300 milyon dolarlık üretim yapılacağını anlatan Eken, gazetecileri merkezi gezdirdi.

Bir soru üzerine ASELSAN’da çalışan mühendislerin yüzde 20 ila 30’unun kadın olduğunu belirten Eken, Radar Sistemleri Grup Başkanının da bir kadın olduğunu vurguladı. Grup Başkanı Savaş, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliğinden mezun olduğunu, 35 yıldır ASELSAN’da çalıştığını söyledi. Yazılım alanında kadın mühendis oranının yüzde 52’ye kadar çıktığını anlattı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketinde kadın hakimiyeti


Sistem Mühendisliği Müdürü Dr. Ülkü Doyuran, da ODTÜ Elektrik Mühendisliği mezunu. 10 yıldır ASELSAN’da çalışan Doyuran, Faz Dizili Radarlar, radar sinyal işlemleri üzerinde çalışıyor. Üretim Direktörlüğündeki 4 müdürün tamamı da kadın.

20 yıldır ASELSAN’da çalışan, ODTÜ Elektrik mezunu Yelda Atalık ise 2009 yılı yapımı Kızılötesi İz Ölçümü ve Analiz Sistemi Projesinin mühendislerinden olduğunu anlatıyor. Şimdilerde ise başka projeler üzerinde çalıştığını belirtiyor.

Yine ODTÜ Elektrik Mezunu Pınar Ülküderner de ODTÜ Elektrik mezunu ve 15 yıldır ASELSAN’da çalışıyor. ‘Savunma, savaş teknolojileri’ erkek işi gibi düşünülür, bu kadar kadın mühendisin olması şaşırtıcı geldi, sözümüz üzerine Ülküdernek, “Burada biz cinsiyetin farkında olmaksızın çalışıyoruz. Kadın ve erkek ayrımı hiçbir şekilde söz konusu değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!