Türkiye’de 340 bin kişiyi besleyen yemeksepeti.com artık Avrupa’ya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 340 bin kişiyi besleyen yemeksepeti.com artık Avrupa’ya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2008 00:00

Türkiye’de 2100 restoran ile 340 bin kullanıcıya ulaşan ve 2007 yılında 40 milyon doların üzerinde işlem hacmi gerçekleştiren Internet sitesi yemeksepeti.com, 2008’de önce Kuzey Kıbrıs’a ardından da Orta ve Doğu Avrupa’ya açılıyor. Yedi yaşındaki internet sitesi ABD, Avrupa ve İskandinav ülkelerinden çok sayıda şirketten evlilik teklifi de alıyor.

RESTORANLAR ve yemek sipariş etmek isteyenleri Internet üzerinde buluşturan yemeksepeti.com; ABD, Avrupa ve İskandinav ülkelerinden çok sayıda şirketten evlilik teklifi alıyor. 2007 yılında 40 milyon doların üzerinde işlem hacmi gerçekleştiren yemeksepeti.com’un Genel Müdürü Nevzat Aydın, henüz kabul edebilecekleri bir teklif almadıklarını belirterek, "Bir şirketle görüşmemiz sürüyor. 2008 yurtdışına atılım yılımız olacak. Önce Kuzey Kıbrıs’a ardından da Orta ve Doğu Avrupa’ya açılıyoruz" dedi.

MIT’TE DERS OLDU: Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuduktan sonra San Francisco’ya giden ve orada internet paket servis üzerine geliştirilmiş projelerden etkilenen Nevzat Aydın, benzer bir çalışmayı 2000 yılında dönünce, Türkiye’de yemeksepeti.com ile gerçekleştirdi. Aydın, telefonla siparişlerde hata oranının yüksek, memnuniyetin ise az olduğunu görünce sistemin Türkiye’de başarılı olacağına inandıklarını söylüyor. Internet sitesi Endeavor Girişimcisi olarak Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) case study (vaka çalışması) olarak da anlatıldı.

KOMİSYON RESTORANDAN: Yemeksepeti.com’u kurduklarında kullanıcıdan para almama prensibini benimsediklerini anlatan Aydın şöyle konuştu: "Komisyonu restoranlardan almaya başladık. Bu dünyada bir ilkti. Türkiye’de para ile sipariş başarılı olmazdı. Önce İstanbul ile başladık ardından Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Eskişehir geldi. Bir kaç ay içinde de Gaziantep, İzmit başlayacak. Bu yıl Kuzey Kıbrıs ile ilk yurtdışı operasyonumuzu kuruyoruz."

DOĞU AVRUPA’YA AÇILIM: 2008 yılını yurtdışı atılım yılı olarak ilan ettiklerini dile getiren Nevzat Aydın, Orta ve Doğu Avrupa’ya yemeksepeti.com’u taşıyacaklarını belirtti. Orta ve Doğu Avrupa’da başarılı olabilmek için lokal marka yaratacaklarını ancak yemeksepeti.com’un logosunu kullanacaklarını vurgulayan Aydın, "İlk defa bir Türk .com firması yurtdışında yemek hizmeti verecek. Bu çok önemli bir gelişme" dedi.

ÜLKE SEÇİM AŞAMASINDAYIZ: Türkiye’de başarılı internet sitelerinin çoğunun yurtdışındaki sitelerin kopyası olduğunu savunan Aydın, yemeksepeti.com’un orijinal olduğunu söyledi. Aydın şöyle devam etti: "Yedi yıldır Türkiye gibi gelişmekte olan bir pazarda yeterince zorlandık ve tecrübe kazandık. Bu site örneği olmadığı için yurtdışına açılabilir. Türkiye’de 2-3 yılda 15 şehirde yapılanmış olacağız ve büyüme devam edecek. 2008’de 74 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştiririz. Orta ve Doğu Avrupa’da ise bir kaç elverişli pazarı inceliyoruz. Yakın bir zamanda hangi ülkeler olacağını belirleyeceğiz."

Çalışan kadın akşam siparişlerini artırıyor

EN çok sipariş alınan zamanın eskiden öğlen olduğunu ancak bunun artık akşama kaydığını anlatan Nevzat Aydın şöyle konuştu: "Eskiden siparişlerin yüzde 60’ı öğlen işyerlerinden verilirdi. Şimdi çoğunluk akşamları veriliyor. Evlerde Internet’in yaygınlaşmasının etkisi var. Kadın çalışan sayısının artması da çok etkili. İstanbul’da iş yoğunluğu, trafik derken evde kalan zaman çok az. İnsanlar yemek yapmakla uğraşamıyor."

Sushi kebabın altında eziliyor, maç akşamlarının lideri pizza

YEMEKSEPETİ.com üzerinden sipariş edilen yemekler arasında da ilk sırayı kebap alıyor. Nevzat Aydın, "İnternet kullanıcıları farklı bir kitle gibi düşünülse de sonuçta kebapçı bir milletiz. Internetten yemek siparişine de bu yansıyor" diyerek kebap siparişlerinin açık ara önde olduğunu vurguluyor. Aydın "Pizza siparişleri her geçen gün artıyor. Önemli futbol maçlarının oynandığı akşamlar pizza siparişleri kebabı geçiyor. Uzakdoğu mutfağı, sushi siparişleri de artıyor ama aldığı oran yüzde 2 ile çok küçük" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!