Tarım izcileri

Güncelleme Tarihi:

Tarım izcileri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2021 07:00

Iğdır’ın Melekli beldesindeki Şehit Er Aytekin Arslan İlkokulu öğrencileri izci olarak tarım yapıyor.

Haberin Devamı

Iğdır’ın Melekli beldesindeki Şehit Er Aytekin Arslan İlkokulu öğrencileri öğretmenleri Özkan Oğan öncülüğünde izci olarak tarım yapıyor. 17 yıllık sınıf öğretmeni Özkan Oğan, ‘çocuktan tarım işçisi değil tarım izcisi olur’ diye düşünerek 3 sene önce ‘Tarım İzcileri’ projesini başlatmış. Zira Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı Çocuk İşgücü Anketi sonuçlarına göre Türkiye’de 6-18 yaş arasında ekonomik faaliyette bulunan 720 bin çocuğun yüzde 38,8’i mevsimlik tarım işinde çalışıyor. İşte bu rakamdan yola çıkan Özkan öğretmen işe, bulduğu maddi desteklerle çocuklara tulumlar ve çizmeler alarak koyulmuş, böylece tarım izcilerinin kıyafetleri de tamamlamıştı.. “Çocuklar, bulundukları bölgenin geçim kaynağı olan işe dair bilinmesi gerekenleri çalışarak değil okulda eğitim alarak öğrenmeli” diyen Oğan, projesini şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

TOHUMUNU ALAN GELSİN
Bulunduğumuz bölgedeki ailelerin hemen hepsi tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Aslında çocukların yabancı oldukları meseleler değil hatta birçok çocuk ailesine destek olmak için tarlada, ahırda çalışmak zorunda. Ancak çocukların olması gereken yer okul sıraları. Yaşadığı bölgenin geçim kaynağı olan işler hakkında da bilgi sahibi olmalı ancak bunu da okulda öğrenmeli diye düşündüm. Bu nedenle ‘çocuklar tarım işçisi değil, tarım izcisi olmalı’ diyerek yaklaşık üç sene önce yola çıktım. Tüm öğrencilerime çizme aldık, tulum yaptırdık. Tam teşekküllü bir hayvan çiftliğine giderek işe başladık. Orada veterinerler, gübrelerden nasıl faydalanıldığını anlattılar. Ardından farklı tarım arazilerine giderek oradaki bilir kişilerden işi öğrendik. Son olarak ise okulumuzda küçük bir yaptık. Çocuklara ‘Kimin evinde hangi tohum varsa getirsin’ dedim. Artık bahçemizde kendimiz ekiyoruz, suluyoruz, biçiyoruz. Mısırdan fasulyeye birçok şey yetiştirdik. Yumurta kabukları, meyve ve sebze atıklarından da gübre yapıyoruz. Çocuklar bu bahçede geri dönüşümü de öğreniyor.

Tarım izcileri

Haberin Devamı

TARIM AKADEMİK BAŞARIYI ARTIRDI
Öğrencilerin akademik başarılarına da sirayet etti bu proje. Tarım yaparken öğrendiklerimiz Fen Bilgisi dersinin müfredatıyla zaten uyuşuyor, çocuklar bahçeyi sevince diğer dersleri ve etkinlikleri de mümkün olduğunca buraya taşıdık. Örneğin bahçenin etrafında kitap okuma saati yapıyoruz ya da müzik dersini burada işliyoruz. Bazen velilerim arayıp ‘Hasta oldu ama okula gelemediği için ağlıyor, ne yapacağımı şaşırdım hocam’ diyor. Amacımız farkındalık yaratmak, evet çocuk tarımla da ilgilensin ama bunu okulda yapsın, hayvanları tanısın ve merhamet göstersin. Çocuğun ilerde kendine çizeceği yol bilim insan olmak da olabilir çiftçi olmak da. Burada önemli olan yaşama dair temel deneyimleri okulda edinmiş olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!