Suriye'yle ilgili herkesin aklındaki soruyu cevapladı

Güncelleme Tarihi:

Suriyeyle ilgili herkesin aklındaki soruyu cevapladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2011 11:08

Suriye'deki incelemelerini sürdüren Arap Birliği heyetinin başında bulunan Sudanlı General Mustafa Dabi, Humus kentindeki izlenimlerini anlattı.

Haberin Devamı

Esad rejiminin Arap Birliği barış planının şartlarına uyup uymadığını denetleyen heyetin Humus'a gerçekleştirdiği ziyaret hakkında Reuters'a bilgi veren Dabi, "Durum şu ana kadar güven verici" dedi.

Olayların başladığı Mart ayından bu yana Suriye'yi ziyaret eden ilk uluslararası bağımsız gözlemci heyetinin başkanlığını yapan Dabi, "Kent dün sakindi. Çatışma yoktu. Hiç tank görmedik ama bazı zırhlı araçlar vardı. Ama unutmamak lazım bu sadece ilk gündü ve incelemelerimiz sürecek. Yirmi kişilik bir gözlemci grubu uzun süre Humus'ta kalacak" diye konuştu.

Dabi, gözlemcilerin bugün akşamdan itibaren, Esad rejimine karşı ayaklanmanın kalelerinden güneydeki Dera ile kuzeydeki İdlib ve Hama'nın yanı sıra Şam çevresine gideceklerini belirtti.

Muhalifler, Arap Birliği heyetinin dün Humus'taki incelemelerine başlamasından kısa süre önce tank ve askerlerin Humus sokaklarından çekildiğini öne sürmüştü.

Haberin Devamı

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü’nden (HRW) yapılan açıklamadaysa, Suriye yönetiminin, gözlemcileri ülkedeki protestolar üzerindeki baskının sona erdiÄŸine ikna etmek amacıyla gösteriler sırasında gözaltına alınan muhalifleri askeri tesislerde gizlediÄŸini iddia edildi.Â

Esad rejimi, Arap Birliği’nin barış anlaşmasına imza atarak, protestoların yaşandığı kentlerden askeri güçlerin çekmesine onay vermişti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad aynı zamanda, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, muhalefetle masaya oturulmasını ve yabancı gözlemcilerden oluşacak bir heyetin Suriye'de denetimlerde bulunmasını kabul etmişti.

750 TUTUKLU SERBEST BIRAKILACAK

Esad rejiminin, Suriye'ye gelen Arap Birliği gözlemcilerine olumlu izlenim vermek için, olayların başladığı tarihten bu yana "elini kana bulamayan" 750 tutukluyu serbest bırakacağı belirtildi. Suriye devlet televizyonu, salıverme kararlarının devamının geleceğini duyurdu.

A.A muhabirine açıklamada bulunan ve adının açıklamasını istemeyen bir yetkili, devlet ve kamu mallarına zarar vermeyen ve kimseyi öldürmeyen kişilerin  serbest bırakılacağını belirten yetkili, tutukluların nerede ve zaman  bırakılacağı konusunda açıklamada bulunmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!